Με προσωρινή διαταγή, που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, έγινε δεκτό το αίτημα ξενοδοχειακής εταιρείας, να μην εμφανίζονται μέχρι την συζήτηση αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, που υπέβαλε, στα αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρεί η Τειρεσίας ΑΕ επιταγές της.
Η αίτηση προσδιορίστηκε για να συζητηθεί την 8η Ιουνίου 2021.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία και εταίρος της προσέφυγαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, αιτούμενοι να ερμηνευθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αποσκοπεί στην προστασία των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί φέτος μείωση του τζίρου τους σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο χρήσης.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η αιτούσα ισχυρίζεται ότι λόγω της πανδημίας COVID-19 έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ως επιχείρηση, καθώς τα ξενοδοχεία που εκμεταλλεύεται, ακόμη και εκείνο που επρόκειτο να λειτουργήσει και κατά τη χειμερινή περίοδο, παρέμειναν κλειστά λόγω μη ύπαρξης αντικειμένου λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχει μηδενικό τζίρο και τη φετινή περίοδο χρήσης.
Ζητά να ερμηνευθεί η Κ.Υ.Α. ώστε η έννοια της να γίνει αναμφίβολη ως εξής:
Να προβλεφθεί ότι στα κριτήρια μείωσης του τζίρου θα εντάσσονται και οι επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω της πανδημίας COVID-19 είχαν μηδενικό τζίρο και την περσινή και τη φετινή αντίστοιχη περίοδο χρήσης, δεδομένου ότι το σταθερά μηδενικό εισόδημα λόγω της πανδημίας στην ουσία συνιστά μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών, με σκοπό να ενταχθεί αυτή (η αιτούσα) στο πλαίσιο προστασίας των αξιογράφων που προβλέπεται στην ως άνω Κ.Υ.Α. και να απαγορευθεί η εμφάνιση των αξιογράφων που έχει εκδώσει στα αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που τηρεί η καθ’ ής, ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΕ» και το διακριτικό τίτλο «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ» (υπεύθυνος επεξεργασίας).
Πιο συγκεκριμένα η ξενοδοχειακή εταιρεία στρέφεται κατά της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Τειρεσίας Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Α. Ε.».
Εκθέτει ότι όλα τα ξενοδοχεία που εκμεταλλεύεται, λειτουργούν μόνο εποχικά, δηλαδή 6 – 7 μήνες το χρόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν στο νησί της Ρόδου, από Απρίλιο ή Μάιο έως Οκτώβριο εκάστου έτους, εξαιρουμένου ενός ξενοδοχείου στην πόλη της Ρόδου η λειτουργία του οποίου προοριζόταν για όλη την διάρκεια του έτους, πλην όμως σχεδόν μετά την λήξη της τουριστικής περιόδου, ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με συνέπεια να παραμείνει κλειστό, λόγω μη ύπαρξης αντικειμένου.
Η ίδια κατάσταση παραμένει μέχρι σήμερα, με τον χρόνο ανοίγματος να παραμένει αβέβαιος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πιθανότητα λειτουργίας μετατίθεται σε χρόνο μετά την άνοιξη, όταν και θα έχει εμβολιασθεί μεγάλο ποσοστό των πολιτών.
Οπως εκθέτει τα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα παρέμειναν φέτος ως τον Ιούλιο 2020 κλειστά και δεν λειτούργησαν καθόλου, λόγω της έκτακτης και εξαιρετικά σπάνιας συνθήκης της παγκόσμιας πανδημίας και των μέτρων πρόληψης και απομόνωσης προς αποτροπή της εξάπλωσής της.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας τις -πρόσκαιρες πάντως, και κοινές για όλους τους ξενοδόχους- δυσκολίες που προκλήθηκαν λόγω της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας σε όλες εν γένει τις τουριστικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των αεροπορικών εταιρειών, έλαβε το μέτρο της αναστολής της προθεσμίας λήξης των επιταγών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, για να προληφθεί ένα καταστροφικό για την οικονομία ντόμινο ακάλυπτων επιταγών που είχαν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά σε όλη την Ελλάδα και βρίσκονταν σε χέρια κομιστών που δεν συνδέονταν στις περισσότερες περιπτώσεις με συμβατική σχέση με τον εκάστοτε εκδώσαντα.
Η εταιρεία τονίζει ότι υπάρχουν επιταγές της, οι οποίες δεν καλύπτονται από κάποια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δεδομένου ότι έχουν τεθεί κριτήρια μείωσης του κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία δηλώνει ότι δεν υφίσταται επί της ουσίας οποιοδήποτε έσοδο της εταιρείας, λόγω των μέτρων περιορισμού (lockdown) του πληθυσμού και των μετακινήσεων, από την πλευρά της πολιτείας.
Όλα τα ξενοδοχεία της παραμένουν κλειστά.
Τονίζει έτσι ότι είναι άδικο να επωμιστεί τις συνέπειες και να καταστραφεί οικονομικά επειδή έχουν τεθεί κριτήρια μείωσης του κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης της δικηγορικής εταιρίας Τσέρκης & Συνεργάτες.