Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκίνησαν στα Λύκεια οι διαδικασίες για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Ξεκίνησε η διαδικασία για τη διενέργεια των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας, που ανακοίνωσε προς όλους τους υποψηφίους των Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) πως θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στις εξετάσεις από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 19 Μαρτίου.
Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα έχουν δύο πολύ σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες: την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των μαθημάτων.
Φέτος, υπολογίζεται, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι ο αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου 78.000. Βεβαίως, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε ανακατανομή του αριθμού των θέσεων υπέρ των περιφερειακών ΑΕΙ σε σχέση με τα κεντρικά, με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες σε περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ).
Η ΕΒΕ είναι άλλωστε η κύρια αλλαγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων σε σχέση με πέρυσι. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Ο συντελεστής θα οριστεί από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, και αναμένεται να αφήσει αρκετές κενές θέσεις σε τμήματα της περιφέρειας με χαμηλές βάσης εισαγωγής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με βάση τα περυσινά δεδομένα οι κενές θέσεις θα είναι περίπου 15.000 με 17.000.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Οι συντελεστές είχαν καταργηθεί από τον τέως υπουργό Παιδείας Κ.Γαβρόγλου με αποτέλεσμα στις βάσεις εισαγωγής του 2020 να υπάρξουν πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων στους βαθμούς που είναι πολλαπλάσιοι του 25.
Η Α’ΕΛΜΕ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Σχολιάζοντας στη «δημοκρατική» τις εξελίξεις ο πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και διευθυντής στο 3ο ΓΕΛ Ρόδου κ. Ανδρέας Μαρίνος, εξέφρασε την ανησυχία του πως, φέτος θα μειωθούν κατά πολύ οι εισακτέοι και η εισαγωγή θα είναι και λίγο θέμα… τύχης!
«Αυτή την στιγμή δεν σας κρύβω ότι υπάρχει μια εγρήγορση σε όλα τα σχολεία, διότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για όσους είχαν υποβάλει αίτηση και θέλουν να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις για την φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά παλαιότερων ετών να βελτιώσουν την σχολή στην οποία πέρασαν ή αν δεν είχαν περάσει, τους δίνεται ακόμη μια ευκαιρία να δώσουν τον Ιούνιο εξετάσεις ώστε να μπουν σε σχολές της επιθυμίας τους. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές μας, να προσθέσουν κάποια ειδικά μαθήματα ή προτιμήσεις για άλλες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κ.λπ.) Αυτό θα γίνει μέχρι 19.3.2021. Οι υποψήφιοι γνωστοποιούν στο μέιλ του σχολείου τους, την επιθυμία τους να μεταβούν στην σχολική μονάδα –επειδή τα σχολεία είναι κλειστά- και με ραντεβού μπορούν να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Φέτος, οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στις εξετάσεις του 2021 θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα αλλά για ένα επιστημονικό πεδίο –ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που επιθυμούν. Τα επιστημονικό πεδία είναι: α. των ανθρωπιστικών σπουδών, β. των θετικών – τεχνολογικών σπουδών, γ. επιστημών υγείας και δ. οικονομίας & πληροφορικής. Εμείς ως ΕΛΜΕ είχαμε ζητήσει να μην γίνει αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των πανελληνίων -πράγμα το οποίο δεν εισακούστηκε.
»Με αυτά που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, υπολογίζουμε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30-32% των φοιτητών που πέρασαν πέρσι δεν θα περάσουν φέτος. Συνεπώς, θα υπάρξει μείωση των εισακτέων. Η υπουργός πάντως, το δικαιολόγησε αυτό λέγοντας, πως κάποιοι φοιτητές που είχαν ξεκινήσει τις σπουδές τους, εγκατέλειψαν τις σχολές εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν ήταν της επιθυμίας τους, και απλά εισήχθησαν. Συνεπώς, προσπαθεί να περιορίσει αυτό το φαινόμενο. Η δική μας άποψη ως εκπαιδευτικών είναι ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση και άγχος στα παιδιά εν μέσω πανδημίας. Έχοντας να αντιμετωπίσουν πλείστα όσα προβλήματα θα είναι και θέμα… τύχης να περάσουν. Επειδή θα υποβάλουν δύο φορές τα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι, δεν θα είναι σίγουροι για τις σχολές επιλογής. Εμείς προετοιμάσαμε τα παιδιά και τους γονείς, τους ενημερώσαμε για τις αλλαγές και οι υποψήφιοι προετοιμάζονται γι αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, είμαστε όλοι έτοιμοι, τα εξεταστικά κέντρα κ.λπ. ενώ έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων που δεν θα είναι όπως παλαιότερα. Ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία και θα η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου