Ειδήσεις

Eurogroup: Ξαναμπαίνει δημοσιονομικός κορσές με πλεονάσματα- Στο «μικροσκόπιο» οι παροχές

Η ΕΕ «στρίβει» το τιμόνι στον «ορθό δρόμο» των πλεονασμάτων και της πειθαρχίας, αφήνοντας πίσω τα χρόνια της «χαλαρότητας», λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Τα κράτη μέλη καλούνται να «ξεχάσουν» τις σκέψεις για οριζόντιες παροχές και δράσεις στήριξης που δε βασίζονται σε «στέρεες δημοσιονομικές βάσεις».

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει σήμερα (13/3) και αύριο (14/3) στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, όπου θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, επί του θέματος, αναμένεται να εκδοθεί σχετική δήλωση.
Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμα ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις του πληθωρισμού τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στα επιμέρους κράτη-μέλη.  Επίσης, το Eurogroup θα επανέλθει στις σχετικές με την Ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης, με σκοπό να προσυπογράψει τα σχετικά με την Ευρωζώνη τμήματα του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την εν λόγω επανεξέταση. Έτσι, εφόσον επέλθει απόψε συμφωνία, οι τελικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν στο ανώτατο επίπεδο από τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις 23-24  Μαρτίου. Να σημειωθεί, ότι στο περιθώριο του Ecofin, η Προεδρία θα πραγματοποιήσει την εξαμηνιαία συνεδρίαση μακροοικονομικού διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, που θα τεθούν όλα τα σχετικά ζητήματα.

Πάντως, η Ελλάδα αλλά κι άλλες χώρες ειδικά του Νότου, ζητούν επαρκείς μεταβατικές περιόδους και ήπιες διαδικασίες μετάβασης στην “επόμενη μέρα” καθώς είναι προφανές ότι τα προβλήματα και οι αβεβαιότητες παραμένουν.
Ήδη, βέβαια, η χώρα βαίνει σε λογική επαναφοράς στον “ορθό δημοσιονομικό δρόμο” με πλεονάσματα 0,7%  από φέτος, αλλά και φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το επίπεδο του 2% από το 2024, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς για το χρέος.

Δαπάνες και πλεονάσματα

Να σημειωθεί ότι με βάση τα νέα δεδομένα, που ανακοίνωσε προ ημερών ως σχέδιο εργασίας η ΕΕ, η κατεύθυνση των νέων μέτρων οδηγεί σε δραστικό περιορισμό των δαπανών. Πλέον ακόμη και εάν υπάρχουν πλεονάσματα θα υπάρχει αναλυτική τεκμηρίωση των όποιων σχεδίων για στοχευμένες, έστω, παροχές ώστε να διασφαλιστεί τροχιά μείωσης των δαπανών και έτσι τα κράτη – μέλη να μπουν σε υγιές και “βιώσιμο”, όπως αναφέρεται, δημοσιονομικό μονοπάτι. Ειδικά, δε, κράτη μέλη με μεγάλο χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπουν σε λογική και πάλι υψηλών πλεονασμάτων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Ερώτημα, βέβαια, είναι το εάν θα αποφασιστεί τελικά μια “παλέτα” εξαιρέσεων για κάποιες δαπάνες, όπως έχει ζητήσει και η Αθήνα. Αυτές, πέρα από το ότι έχουν να κάνουν με έκτακτα μέτρα λόγω συγκυρίας, αφορούν επενδύσεις για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την άμυνα. Επίσης ζητούμενο για την Ελλάδα είναι και η σύνδεση των στόχων μείωσης του χρέους με την πορεία ανάπτυξης, αλλά και η διατήρηση του ανώτατου ορίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, αλλά με βάση τις «καθαρές» πρωτογενείς δαπάνες, αυτές που προκύπτουν μετά το συνυπολογισμό εσόδων και τακτικών εξόδων.
Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου