«Όταν ο περιφερειάρχης σου κάνει την τιμή να σε ορίσει ως άμεσο συνεργάτη του δεν μπορείς παρά να τον στηρίξεις. Αυτό θα έκανε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος «φοράει παντελόνια». Ακόμη και αν οι προγνώσεις έδειχναν πως είμαστε τελευταίοι οφείλω να σταθώ δίπλα στον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη».
Τους λόγους που τον οδηγούν να σταθεί στο δίπλα στον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη για να δοθεί η μάχη των εκλογών εξηγεί, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Αντώνης Χατζηιωάννου.
Σε ερώτηση σχετικά με την απροθυμία των πολιτών να μετάσχουν στις εκλογές, ο κ. Α. Χατζηιωάννου δηλώνει:
«Υπάρχει μια συνολική αποστροφή της κοινωνίας σε ό,τι αφορά τη δημόσια ζωή. Δεν θα πρέπει να φθάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε οι ίδιοι να διαχειριστούμε τη δημοκρατία μας. Αυτό θα είναι κατάντια. Κανείς δεν έχει υπογράψει σύμβαση με την ευτυχία. Εμείς δεν ζήσαμε φρίκη, όπως άλλες γενιές, που αναγκάστηκαν να πολεμήσουν και να ζήσουν ακόμη και εμφύλιες συρράξεις».
Ο κ. Α. Χατζηιωάννου περιγράφει το όραμά του για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπογραμμίζει πως όσοι ασκούν κριτική στον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη θα πρέπει πρώτα να μπουν στον κόπο να ενημερωθούν για όσα έχουν γίνει.
«Η κοινωνία θα επιλέξει ποιους θέλει ως περιφερειακή αρχή και ποιους μειοψηφία. Μας ενώνει ο ίδιος τόπος, τα ίδια όνειρα και οι ίδιες επιδιώξεις», δηλώνει ο κ. Χατζηιωάννου.
Η συνέντευξη του κ. Α. Χατζηιωάννου, αναλυτικά:
• Τι σας ώθησε να λάβετε μέρος στις εκλογές και πάλι με την παράταξη Αρχιπέλαγος Δημιουργίας του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη;
Θεωρώ πως είναι αυτονόητο. Όταν ο περιφερειάρχης σου κάνει την τιμή να σε ορίσει ως άμεσο συνεργάτη του δεν μπορείς παρά να τον στηρίξεις. Αυτό θα έκανε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος φοράει παντελόνια. Είναι αυτονόητο. Ακόμη και αν οι προοπτικές έδειχναν πως είμαστε τελευταίοι οφείλω να σταθώ δίπλα στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
• Η παράταξη δέχεται έντονη κριτική και μάλιστα κάποιοι σπεύδουν να πουν πως χάνει τη μάχη. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;
Απαντώ πως είναι ευσεβείς πόθοι. Η κοινωνία αποφασίζει, επιλέγει και κατατάσσει. Ό,τι η δημοκρατία ορίζει αυτό και θα γίνει. Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των πολιτών.
• Θεωρείτε πως η κοινωνία έχει κατατάξει πολύ ψηλά τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και τους συνεργάτες του για το έργο που έχουν προσφέρει μέχρι τώρα;
Θεωρώ πως η κοινωνία ξέρει να εκτιμήσει πέρα από τις φωνές που ακούγονται. Η κριτική εστιάζεται στην πολύχρονη θητεία του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη. Δεν υπάρχει άλλο θέμα. Αναφέρω πως είναι μόνο 11 χρόνια αιρετός όταν άλλοι έχουν συμπληρώσει εικοσαετίες. Καλώ όλους τους συμπατριώτες μας να εξετάσουν καλοπροαίρετα την πολιτεία και το έργο του και να τα αξιολογήσουν. Είναι διαφορετικό να πει κανείς ότι δεν του αρέσει η αισθητική μας και άλλο να υποστηρίζουν πως δεν κάναμε τίποτε. Όσοι κρίνουν πρέπει να μπουν στον κόπο να διαβάσουν τι έγινε και τι όχι . Είναι σημαντικό να ξέρει η κοινωνία ότι οι Περιφέρειες της χώρας, όπως και οι Δήμοι, δεν έχουν αρμοδιότητες για να τα κάνουν όλα. Πρέπει να γνωρίζουμε πως η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα του λεγόμενου ολοκληρωτικού συγκεντρωτισμού. Δεν υπάρχει άλλη χώρα σαν τη δική μας στην Ευρώπη.
• Τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη ήταν δύσκολα;
Όπως και στους Δήμους, έτσι και στις Περιφέρειες, η αρχή ήταν δύσκολη. Ακόμη και για να γνωριστούν μεταξύ τους τα στελέχη σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, να βρουν τα «πατήματά τους», να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, χρειάστηκε χρόνος. Δεν έγιναν όλα με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν μπορεί να βρεθεί η σύγκλιση μεταξύ των δυο νομών από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν είμαι υπέρ της προσέγγισης των χωριστών νομών. Για να βρούμε το βηματισμό μας κάποιοι άνθρωποι, όπως ο προκάτοχός μου κ. Σωτήρης Παμπάκας, αγωνίστηκαν σκληρά.
Ο κ. Παμπάκας οργάνωσε τις υπηρεσίες και εκπόνησε τη μελέτη για το «Καλάθι του Αιγαίου». Πορευθήκαμε σε όχι πολύ καλές συνθήκες και σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
• Ήταν αρμονική η συνύπαρξη Δωδεκανήσου και Κυκλάδων;
Οι δύο νομοί συνεργάζονται στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων από τη δεκαετία του ‘80. Είχαμε όλοι την εμπειρία, τη γνώση προσώπων, συναδέλφων και φίλων από τις Κυκλάδες και έτσι φυσικά χωρίς καμία βία και πολύ τρυφερά εξελίχθηκε η συνένωσή μας σε μια ενιαία Περιφέρεια.
• Ποιο είναι το όραμά σας για την Περιφέρεια της επόμενης πενταετίας;
Θα ήθελα μια Περιφέρεια στην οποία θα εκχωρηθούν αρμοδιότητες για την υγεία και τις θαλάσσιες μεταφορές. Χωρίς αυτούς τους δυο πυλώνες δεν υπάρχει μέλλον. Αν οι Περιφέρειες της χώρας μας δεν έχουν παρέμβαση και πόρους για τους συγκεκριμένους τομείς δεν μπορεί να σταθεί καμία κοινωνία. Θα γνωρίζετε πως στην αρχή λειτουργίας του περιφερειακού μοντέλου είχε ανακοινωθεί πως οι αρμοδιότητες για την υγεία και τις μεταφορές θα μεταφέρονταν στην Περιφέρεια μαζί με τους ανάλογους πόρους. Η δημοσιονομική κατάσταση και οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κάποια πρόσωπα σε κυβερνητικές θέσεις άλλαξαν τα πράγματα. Αυτό ήταν λάθος. Σας αναφέρω τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε στη Ρόδο γιατί οι κάτοικοι βιώνουν μια κατάσταση οικτρή. Δείτε τι γίνεται με τις επιδοτούμενες γραμμές. Η κατάσταση είναι οριακή.
• Θα υπάρξει πρόβλημα;
Θα έχουμε πρόβλημα όσο οι Περιφέρειες δεν έχουν πόρους για να οργανώσουν ένα πλαίσιο μεταφορών. Με το σημερινό μοντέλο λειτουργίας θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις αποφάσεις των εφοπλιστών και του υπουργείου Ναυτιλίας. Χρειάζεται αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
• Διεξάγεται σε ήρεμο κλίμα ο προεκλογικός αγώνας ή υπάρχουν παρατράγουδα;
Ο καθένας από εμάς πορεύεται και με τη προσωπικότητα του. Δεν υπήρξα ποτέ θιασώτης εντάσεων, κακής τακτικής και αρνητικών σχολίων. Από τη ψυχή μου βγαίνουν μόνο τα καλύτερα για τους ανθρώπους. Είναι θετικό να υποστηρίζει κάποιος πως μπορεί να κάνει περισσότερα για τον τόπο. Το να κατασπιλώνουν όμως ανθρώπους, να ομιλούν αρνητικά και να αγνοούν το μεγάλο έργο που έχει γίνει δεν είναι ορθή πολιτική πρακτική.
• Πιστεύετε πως θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Υπάρχει μια συνολική αποστροφή της κοινωνίας σε ό,τι αφορά τη δημόσια ζωή. Ο καθένας αποσύρεται. Δεν θα πρέπει να φθάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε οι ίδιοι να διαχειριστούμε τη δημοκρατία μας . Αυτό θα είναι κατάντια. Κανείς δεν έχει υπογράψει σύμβαση με την ευτυχία. Η ζωή έχει ευτυχισμένες και δυστυχισμένες στιγμές. Θα έλεγα πως μπορεί η εποχή μας και η γενιά μας να ζει κρίση αλλά θυμίζω ότι άλλες γενιές έζησαν κρίση και φρίκη. Εμείς δεν ζήσαμε φρίκη όπως άλλες γενιές που αναγκάστηκαν να πολεμήσουν και να ζήσουν ακόμη και εμφύλιες συρράξεις.
• Συμμερίζεστε την αισιοδοξία που υπάρχει σε κεντρικό επίπεδο για την οικονομική κατάσταση της χώρας;
Θα ήθελα να είναι πιο φειδωλοί σε αυτά που λένε. Δεν μπορώ να δεχθώ πως υπάρχει πλεόνασμα όταν οφείλουν οι εφορίες τέσσερα δίς από επιστροφές του ΦΠΑ. Θα ήθελα περισσότερη φειδώ και ταπεινότητα σε αυτά που εξαγγέλλονται. Ο κόσμος είναι εξοργισμένος και θυμωμένος. Δεν χρειάζεται να λέγονται υπερβολές. Είναι καλύτερα να λέει κανείς πως θα γίνει το καλύτερο δυνατό. Οι κυβερνώντες οφείλουν να είναι παραδείγματα συνετής διαβίωσης και όχι να προκαλούν την κοινωνία με τον τρόπο που απευθύνονται σε αυτή.
• Ασχοληθήκατε πολύ με τον πρωτογενή τομέα. Ποιο είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί;
Μετανιώνω που δεν ασχολήθηκα πιο ενεργά με το θέμα και στην προηγούμενη περίοδο της ζωής μου. Δεν πρόκειται να φύγω από τον πρωτογενή τομέα. Ασχολούμαι 24 ώρες με το αντικείμενο αυτό.Εχω ιδεολογική συνταύτιση γιατί αυτό είναι η διέξοδος από την κρίση. Αν δεν μπορούμε να προσφέρουμε στους ξένους επισκέπτες προϊόντα ελληνικά και κυρίως τοπικά δεν υπάρχει μέλλον. Αυτό είναι το στοίχημα που θα αλλάξει την οικονομία των νησιών και της χώρας συνολικά.
• Ποιο είναι το μήνυμά σας με αφορμή τις εκλογές;
Θέλω να πω σε όλους τους συνυποψήφιους συμπατριώτες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να μην λησμονούν πως μας ενώνει ένα κοινό όνειρο για ένα καλύτερο τόπο. Η κοινωνία θα επιλέξει ποιους θέλει ως περιφερειακή αρχή και ποιους μειοψηφία. Μας ενώνει ο ίδιος τόπος, τα ίδια όνειρα και οι ίδιες επιδιώξεις.