Ειδήσεις

Ρ. Κράτσα: «Η Ν.Δ. θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές»

«Οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Δεν θα πρέπει να αφήσουν άλλους να αποφασίσουν. Επιβάλλεται να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με οργή. Όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Στόχος είναι να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας και να δημιουργηθούν ελπίδες και προοπτικές για να αντιμετωπιστεί η ανεργία».

Την άποψη πως οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν στις εκλογές και να αναδείξουν αυτούς που μπορούν να δώσουν μάχες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζει σε συνέντευξή της στη «δ», η υποψήφια ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα.
«Βασική προϋπόθεση της ευημερίας είναι η πρόσβαση στην εργασία. Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι θυσίες έγιναν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις των καλύτερων ημερών για τη χώρα», δηλώνει η κ. Ρόδη Κράτσα και εκφράζει τη βεβαιότητα πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

«Στη χώρα μας πιστεύω πως η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Οι πολίτες καταλαβαίνουν πως είναι η σταθερή πολιτική δύναμη και ο κορμός της κυβέρνησης. Οπότε και θα πρέπει να βγει ενισχυμένη. Επιπλέον η ΝΔ έχει σταθερή ευρωπαϊκή γραμμή, ευρωπαϊκό χαρακτήρα και σαφές σχέδιο, πώς θα οικοδομηθεί μια ενωμένη και καλύτερη Ευρώπη», δηλώνει η κ. Ρόδη Κράτσα.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανάδειξη των ευρωβουλευτών με σταυρό, η κ. Κράτσα δηλώνει:
«Και οι ίδιοι οι πολίτες να αισθανθούν πως τους δίνεται ένα εργαλείο επιλογής που απαιτεί υπευθυνότητα. Να καταλάβουν πως θα πρέπει να επιλέξουν τους κατάλληλους για αυτό το έργο. Ένας λόγος που δεσμεύομαι σε αυτή τη μάχη είναι γιατί αισθάνομαι πως η πείρα και η αναγνωρισιμότητα που τυχαίνει να έχω σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι όπλα που τα χρειάζονται οι μάχες της χώρας μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Η συνέντευξη της κ. Ρ. Κράτσα, αναλυτικά:
• Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψής σας στη Ρόδο με την οποία διατηρείτε στενούς δεσμούς;
Πραγματικά η Ρόδος δεν είναι απλά ένας σταθμός του προεκλογικού μου αγώνα. Το να βρίσκομαι στο νησί σημαίνει πολλά γιατί έχω αναπτύξει συνεργασίες και ανέλαβα πρωτοβουλίες με φορείς. Μας ενώνει ο θεσμός της «Γυναίκας της Ευρώπης» που ξεκίνησε το 1988 και δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται στη Ρόδο. Δημιουργήσαμε την «Αγορά» το 2009. Υπάρχει μια στήλη σε κεντρική παραλία του νησιού που στέλνει σε όλο τον κόσμο μήνυμα φιλίας. Η Ρόδος για μένα είναι μια υπέροχη ευκαιρία να βρεθώ σε γνώριμους τόπους με γνώριμους ανθρώπους.

• Πόσο δύσκολες και πόσο κρίσιμες είναι οι ευρωεκλογές;
Είναι δύσκολες όπως η κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το κόμμα θα πρέπει να έχει ένα αποτέλεσμα. Εμείς θέλουμε το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα να εξακολουθήσει να είναι πρώτο. Στη χώρα μας πιστεύω πως η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Οι πολίτες καταλαβαίνουν πως είναι η σταθερή πολιτική δύναμη και ο κορμός της κυβέρνησης. Οπότε και θα πρέπει να βγει ενισχυμένη. Επιπλέον η ΝΔ έχει σταθερή ευρωπαϊκή γραμμή, ευρωπαϊκό χαρακτήρα και σαφές σχέδιο, πώς θα οικοδομηθεί μια ενωμένη και καλύτερη Ευρώπη.

• Έχει αναγνωριστεί η αξία του αγώνα που έδωσε η ΝΔ και γενικότερα η κυβέρνηση προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο;
Έχει αναγνωριστεί και νομίζω πως γίνεται σαφές και στη χώρα μας από τις δηλώσεις των αξιωματούχων ευρωπαϊκών οργάνων όπως είναι το Eurogroup και από εκπροσώπους μεγάλων χωρών όπως είναι η Γερμανία. Τώρα αποδεικνύεται και στη διεθνή κοινότητα αυτό.
Η επιτυχημένη έξοδος των ελληνικών τραπεζών των κεφαλαίων και της χώρας με καλές προϋποθέσεις στις αγορές σημαίνει πως αναγνωρίζονται οι προσπάθειες. Δημιουργούνται προϋποθέσεις και για τη συνέχιση των προσπαθειών. Αυτό προϋποθέτει πως θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Παράλληλα πρέπει να καταλάβουμε πως είναι ανάγκη να πεισθεί η ευρωπαϊκή κοινότητα να μας εμπιστευθεί περισσότερο γιατί χρειαζόμαστε κεφάλαια και επενδυτές. Είμαστε σε αυτό το δρόμο. Τον κατακτήσαμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με τη δική μας σταθερή προσπάθεια και με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

• Είμαστε σε καλό δρόμο ή έχει διάρκεια η προσπάθεια ακόμη;
Έχει διάρκεια η προσπάθεια όχι μόνο για μας αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Οι μεταρρυθμίσεις είναι μια συνεχής πορεία. Δεν υπάρχει τέλος σε αυτές. Αυτό λένε και οι Γερμανοί για τη χώρα τους η οποία άρχισε να κάνει μεταρρυθμίσεις προ της κρίσης και για αυτό και υπέστη λιγότερο την κρίση. Το 2009 που εμείς αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τι μας συμβαίνει πως θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η οικονομία μας ανταγωνιστική. Οι Γερμανοί είχαν χάσει ήδη το 5% του ΑΕΠ τους γιατί είχαν αρχίσει μεταρρυθμίσεις με περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές από το έτος 2007. Εμείς χάσαμε μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ μας.
Το εισόδημα πολλών κατηγοριών Ελλήνων μειώθηκε στο ένα τρίτο. Πάνω από το 30% των συμπολιτών μας είναι σε επίπεδο φτώχειας. Υπέστημεν πολλά γιατί τα κάναμε όλα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπό πίεση και δεν καταλάβαμε έγκαιρα πως η οικονομία μας έπρεπε να μπει σε ένα άλλη τροχιά.

• Ασχοληθήκατε πολύ με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα διαχειριστήκαμε σωστά στην Ελλάδα;
Τα διαχειριστήκαμε καλά. Έγιναν πολλά σε αρκετές περιφέρειες της χώρας μας. Δημιουργήθηκαν υποδομές και έγιναν δημόσια έργα. Φαίνεται η προσπάθεια που έχει γίνει. Δεν απορροφήσαμε όμως τελείως όλους τους πόρους. Σας αναφέρω πως ακόμη δεν έχουμε απορροφήσει χρήματα από την περίοδο 2000-2006. Καταλαβαίνετε πως υπήρξε καθυστέρηση. Δεν έγινε πάντα σωστή αξιοποίηση. Δεν τοποθετήθηκαν δηλαδή τα χρήματα σε τομείς που θα έδιναν προστιθέμενη αξία. Δεν υπήρξε η κατάλληλη ποιότητα στην εκπαίδευση παρά το γεγονός ότι δόθηκαν χρήματα. Δεν έγινε πάντα η κατάλληλη προβολή της χώρας. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι γιατί δεν είχαμε βάλει τον πήχη ψηλά και πιστεύαμε πως αν κάναμε απλά κάτι θα ήταν καλό. Τώρα είμαστε συνειδητοποιημένοι πως θα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Αυτό είναι κατάκτηση του λαού και της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση και των εταίρων που πίεσαν.

• Γιατί πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και γιατί δεν θα πρέπει να εκφράσουν οργή;
Οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν. Είναι ανάγκη να σέβονται το κάλεσμα κάθε δημοκρατικής διαδικασίας. Δεν θα πρέπει να αφήνουν άλλους να αποφασίσουν και να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με οργή. Όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Στόχος είναι να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας και να δημιουργηθούν ελπίδες και προοπτικές για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όταν θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα τότε θα υπάρχει καλύτερη συνοχή και πόροι στα ταμεία. Βασική προϋπόθεση της ευημερίας είναι η πρόσβαση στην εργασία. Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι θυσίες έγιναν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις των καλύτερων ημερών για τη χώρα. Θα μου πείτε δεν μπορούν να είναι παραπονούμενοι οι πολίτες; Για πρώτη φορά έγιναν όλα αυτά. Η κυβέρνηση σχεδιάζει. Στόχος των υπουργείων ήταν να «μαζέψουν» τον προϋπολογισμό τους. Σε μια δημοκρατία όλα συζητιούνται. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει πως και οι πολίτες έδειξαν υπομονή και επιμονή, η κυβέρνηση τη σταθερότητα και την πίστη στο αύριο και φθάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που μας δίνει την ευκαιρία να γυρίσουμε με σιγουριά τη σελίδα. Ο δρόμος δεν σταματάει εδώ. Το επισημαίνουν και οι διεθνείς παρατηρητές. Η έξοδος στις αγορές θα ολοκληρωθεί θετικά αλλά για να είναι σε τροχιά ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας η χώρα απαιτείται η συνέχιση της πορείας.

• Γιατί το λέτε αυτό;
Το αναφέρω αυτό γιατί εμείς οι Έλληνες φημιζόμαστε πως μπορεί να κάνουμε ηρωικές πράξεις αλλά χωρίς διάρκεια σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα στην ιστορία μας. Επειδή και αυτό άπτεται της βιωσιμότητας της χώρας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Ο κόσμος θα πρέπει να ψηφίσει με συναίσθηση του τι μας συνέβη και τι πετύχαμε. Επειδή οι ευρωεκλογές είναι για τους εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και όχι για να στείλουν οι πολίτες μηνύματα ή για να επιλέγουν την αποχή ή τα μικρά κόμματα για πλάκα . Πρέπει να αναδείξουν κόμματα και εκπροσώπους που μπορούν να δώσουν τη μάχη για μια ενωμένη Ευρώπη. Υπάρχουν και κάποια μικρά κόμματα που δεν κτίζουν πουθενά και δεν έχουν ένα καθαρό προσανατολισμό για την Ευρώπη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει τι πρεσβεύει το συγκεκριμένο κόμμα . Όταν θα πάρουμε τις κρίσιμες αποφάσεις δεν ξέρουμε τι θέση θα κρατήσει. Οι κρίσιμες προκλήσεις δεν προσφέρονται για λευκές επιταγές.

• Έπρεπε η ανάδειξη των ευρωβουλευτών να γίνεται με σταυρό;
Είμαι υπέρ της επιλογής των ευρωβουλευτών με σταυρό. Το αναφέρω αυτό γιατί ο σταυρός κατοχυρώνει την δημοκρατική διαδικασία. Κάθε δημοκρατική διαδικασία έχει ποιότητα και αποτελεσματικότητα όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Επειδή πάμε στην κάλπη δεν σημαίνει πως είναι αρκετό για τη δημοκρατία. Πρέπει αυτή τη διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά με σταυρό να τη προστατεύσουν και τα κόμματα. Πρέπει να βάλουν τους κατάλληλους υποψήφιους και όχι ανθρώπους που απλά θα φέρουν ψήφους και να προστατεύσουν τους πολίτες από μη κατάλληλες επιλογές. Και οι ίδιοι οι πολίτες να αισθανθούν πως τους δίνεται ένα εργαλείο επιλογής που απαιτεί υπευθυνότητα. Να καταλάβουν πως θα πρέπει να επιλέξουν τους κατάλληλους για αυτό το έργο. Ένας λόγος που δεσμεύομαι σε αυτή τη μάχη είναι γιατί αισθάνομαι πως η πείρα και η αναγνωρισιμότητα που τυχαίνει να έχω σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι όπλα που τα χρειάζονται οι μάχες της χώρας μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι πολύ δύσκολο για ένα νέο ευρωβουλευτή να ενταχθεί στο πολυσύνθετο περιβάλλον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να εμπεδώσει τις πολύπλοκες διαδικασίες και να μπορέσει άμεσα να αποδώσει. Θεωρώ αποστολή μου αυτά που απέκτησα τα προηγούμενα χρόνια να τα δώσω τώρα στη μάχη της χώρας μας.

• Έχει ανάψει φωτιά στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να καίει και τι πρέπει να γίνει για να προστατευθούν οι ορθόδοξοι Χριστιανοί;
Κοιτάξτε είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα στη Μέση Ανατολή που είναι η μόνιμη εστία της διένεξης μεταξύ Αράβων και Παλαιστινίων. Τροφοδοτεί την αστάθεια στην περιοχή. Έχουμε και τη μεγάλη πληγή της Συρίας. Την ξεχάσαμε για λίγο γιατί ανέκυψε το θέμα με την Ουκρανία που είναι εξίσου επικίνδυνο και σε όχι μεγάλη απόσταση από τα σύνορά μας. Η Συρία είναι μια πληγή στη γειτονιά μας που χαρακτηρίζεται από μια εθνική καταστροφή η οποία είναι δύσκολο να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Έχω επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας των προσφύγων στο Λίβανο και την Ιορδανία. Η κατάσταση είναι τραγική τόσο για τους ανθρώπους όσο και τις χώρες υποδοχής. Αυτά δημιουργούν προβλήματα συνοχής ασφάλειας και ευημερίας στους χώρες που υποδέχονται τους δύσμοιρους Σύριους πρόσφυγές.
Στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχει ένα καθεστώς που θέλει να μείνει στην εξουσία και μηχανεύεται διάφορα. Αυτά γίνονται στη γειτονιά μας και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με τα χημικά και που καταλήγουν τα απόβλητα. Και η χώρα μας δέχεται μεγάλα κύματα μεταναστών. Πλήττονται λοιπόν τα δικαιώματα των Χριστιανών μέσα στη φωτιά που έχει ανάψει στη Μέση Ανατολή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου