Επέστρεψαν τα χαμόγελα στους επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς παρά τους αρχικούς φόβους εξαιτίας της υστέρησης των προκρατήσεων από τις βασικές τουριστικές αγορές, τα στοιχεία για τις αφίξεις του πρώτου τριμήνου αναπτέρωσαν τις ελπίδες για επίτευξη του στόχου για 25 εκατ. τουρίστες. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το ξεκίνημα στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό ήταν εντυπωσιακό και ήδη μέχρι τέλη Μαρτίου στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας καταγράφηκαν περισσότερες από 810.000 διεθνείς αφίξεις, αύξηση μεγαλύτερη κατά 180 χιλ. ή κατά περίπου 29% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Όπως επισημαίνει επίσης ο ΣΕΤΕ, το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε αύξηση 29,5%, ενώ παρόμοια είναι και η εικόνα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται για το πρώτο τρίμηνο αύξηση 22,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, τα νούμερα αφίξεων δεν είναι ακόμη ενδεικτικά για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αν και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι παρατηρείται συνέχιση της τάσης επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου σε πολλά αεροδρόμια της χώρας.
Ακόμη πιο ενθαρρυντικά όμως αναμένεται να είναι τα στοιχεία από την επιβατική κίνηση του Απριλίου και των πρώτων ημερών του Μαΐου, καθώς αυτή την περίοδο θα ανοίξει και ο μεγαλύτερος όγκος των ξενοδοχείων στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και ουσιαστικά θα “ανοίξει” η νέα σεζόν.
Πολύ ικανοποιητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται και από το δείκτη ικανοποίησης πελατών που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ. Πιο συγκεκριμένα, για το μήνα Φεβρουάριο ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα και κατά κατηγορία και κατά περιφέρεια βρίσκεται πάνω από το 80%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 88,4% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 87,4%. Στο σύνολο της χώρας ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών. Αύξηση παρουσίασαν οι δείκτες Σχέσης Ποιότητας Τιμής και Φαγητού Ποτού, ενώ μικρή μείωση παρατηρείται στους δείκτες Τοποθεσία και Εξυπηρέτηση.
Επίσης, η Σαντορίνη και η Μύκονος υπερτερούν σημαντικά των ανταγωνιστικών τους προορισμών ενώ, σε μικρότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει και για τους παραθεριστικούς προορισμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης, αλλά η συγκριτική της θέση έχει χειροτερέψει σε σχέση με προηγούμενους μήνες.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι τάσεις ανάκαμψης και της εισερχόμενης κίνησης από τη Ρωσία. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν πιο συγκεκριμένα πως η πτώση των προκρατήσεων αγγίζει αυτή την περίοδο το 20 -25%. Οι επιχειρηματίες μάλιστα υπολογίζουν πως φέτος ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών θα μπορέσει τελικά να αγγίξει το στόχο του ενός εκατ. αφίξεων.
capital.gr