Στους μεγάλους πολιτικούς κινδύνους παγκοσμίως συμπεριλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Ελλάδα. Στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor), το Ταμείο αναφέρει ότι «ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 μια σειρά χωρών, περιλαμβανομένων ανεπτυγμένων οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)».
Αν και γενικότερα το ΔΝΤ δεν προχωρά σε προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας εξαιτίας των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποφάσισε να λάβει θέση ως προς το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
Πάντως, το Ταμείο εκτιμά ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όταν η Αθήνα υπολογίζει πρωτογενές πλεόνασμα 0,2-0,4% του ΑΕΠ. Γεγονός το οποίο αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές των δύο πλευρών στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει αύριο στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου 2016).