«Σκέφτηκα λοιπόν, με αφορμή τα δημοσιεύματα για το κλάδεμα των δέντρων στις δεντροστοιχίες της πόλης, να εκφέρω την άποψή μου, όχι μόνο λόγω επαγγέλματος, αλλά και ως πρώην εργαζόμενος στην υπηρεσία πρασίνου του Δήμου (2007-2008 μέσω ΑΣΕΠ)
Πρωτίστως να ξεκαθαρίσω το εξής: Όλοι σαν πολίτες έχουμε το δικαίωμα να εκφέρουμε άποψη για την εικόνα της πόλης. Εγώ θα εκφέρω την άποψή μου ως Γεωπόνος επί του προκειμένου.
Η υπηρεσία πρασίνου λοιπόν, που έχει την ευθύνη για την φροντίδα των παρτεριών, των πάρκων και για τις δεντροστοιχίες της πόλεως αντιμετώπιζε ανέκαθεν σωρεία προβλημάτων…
Ενώ είχε επαρκές (το «είχε» είναι σημαντικό) προσωπικό, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό, καταλάμβανε διοικητικές θέσεις, που στην πλειοψηφία τους ήταν αχρείαστες (πολλά γραφεία, πολλές καρέκλες).
Παράλληλα διατηρούσε και διατηρεί, δύο φυτώρια (ένα στην Γρηγορίου Ε’ και ένα στον λόφο της Ακρόπολης) για την παραγωγή δέντρων και εποχιακών φυτών.
Στα φυτώρια αυτά και με σκοπό να παραμείνουν λειτουργικά, αντιλαμβάνεστε ότι απασχολούταν και απασχολείται προσωπικό το ποίο θα μπορούσε να συνεισφέρει σε άλλα πιο «καυτά» πόστα και ο Δήμος να συνεργαζόταν για την όποια παραγωγή, με το τότε Νομαρχιακό και νυν Περιφερειακό φυτώριο το οποίο έχει και πιο καλές εγκαταστάσεις και μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής.
Πολλοί υπάλληλοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας δε, «αναβαθμίζονται» με το πέρας του χρόνου υπηρεσίας τους απο ΥΕ σε ΔΕ και προάγονται σε κλητήρες ή κάτι άλλο.
Τα «ενεργά» οχήματα της υπηρεσίας είναι ελάχιστα και αυτά που έχουν βλάβες δεν επιδιορθώνονται διότι κανένας ιδιώτης δεν πιστώνει τον Δήμο, λόγω κακής προηγούμενης εμπειρίας συναλλαγών με αυτόν.
Το προσωπικό που αποτελεί τα συνεργεία των κλαδευτών, δεν ανανεώνεται, με αποτέλεσμα πολλοί από τους κλαδευτές να είναι μεγάλης ηλικίας άτομα, τα οποία καλούνται να κάνουν μία κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη δουλειά για την οποία, σημειωτέον, δεν έχουν εκπαιδευτεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ξέρουν τι κάνουν (για τα μέτρα προστασίας δεν συζητάμε, ματάκια έχουμε και βλέπουμε) …(Λες για αυτό να «σχολάνε» στις 13:00 😉
Έτσι, με δεδομένο τον αναμφισβήτητα ΤΕΡΑΣΤΙΟ όγκο πρασίνου της πόλης, όλες οι εργασίες «πάνε πίσω» και πολλές από αυτές γίνονται «εκτός εποχής» (κλάδεμα).
Αναλογιστείτε τον όγκο πρασίνου που ανέφερα (πάρκα, παρτέρια, δεντροστοιχίες). Αναλογιστείτε ότι όλος αυτός ο όγκος ΔΕΝ διαθέτει συστήματα αυτόματου ποτίσματος, ότι πρέπει να συλλεχθεί ότι κλαδεύεται, ότι δεν γίνονται προσλήψεις και ότι οι εποχιακοί προσλαμβάνονται για 2 μήνες, ενώ οι μόνιμοι σιγά – σιγά παίρνουν (και πολλοί έχουν ήδη πάρει) τον δρόμο της συνταξιοδότησης.
Εάν τώρα βάλεις και στο παιχνίδι το επιτυχημένο σχέδιο που ξευτέλισε τον Καλλικράτη και στην ουσία διευρύνει το ήδη μή διαχειρίσιμο πράσινο επεκτείνοντας και διευρύνοντας τις αρμοδιότητες των συνεργείων, εάν παρατηρήσεις τις επεμβάσεις της πρώην ΔΕΗ που προσλαμβάνει εργολάβο και κλαδεύει τα δέντρα ΜΟΝΟ στα σημεία που εμποδίζουν τα καλώδια (χωρίς παρουσία Γεωπόνου και από ανειδίκευτους εργάτες), εάν αναλογιστείς ότι εάν κάποιο δέντρο λόγω καιρικών συνθηκών υποστεί μηχανική βλάβη – σπάσιμο μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο ή να προκαλέσει υλικές ζημιές και οι υπόλογοι θα είναι πολλοί, εάν αναλογιστείς ότι οι δεντροστοιχίες της πόλης αποτελούνται από δέντρα που έχουν μεγάλη ηλικία και πολλά από αυτά εγκαταστάθηκαν επί Ιταλοκρατίας και με βάση άλλον σχεδιασμό πόλεως, εάν αναλογιστείς ότι αρκετοί δεν πολυγουστάρουν το δέντρο έξω από το σπίτι τους το οποίο τους λερώνει το αυτοκίνητο, το οποίο πρέπει να μετακινήσουν για να κλαδευτεί…
Εάν αναλογιστείς…το πώς θα έπρεπε να είναι πολλά πράγματα σε αυτήν την πόλη και πως είναι, μη σε πιάσει τεταρταίος…
Όλοι σαν πολίτες έχουμε το δικαίωμα να εκφέρουμε άποψη για την εικόνα της πόλης. Εγώ θα εκφέρω την άποψή μου ως Γεωπόνος επί του προκειμένου.»
Γιάννης Ελενίτσας