Ειδήσεις

«Το ταξίδι πολιτισμού, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, συνεχίζεται»

Η ανθρωπιστική στάση των νησιωτών στο προσφυγικό είναι η πιο ηχηρή απάντηση στις ξενοφοβικές «κορώνες» και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες»

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη στα εγκαίνια της Έκθεσης σκίτσων «το Μετέωρο Βήμα» για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στην Κω στις 12 Απριλίου 2016

«Η Κως της αλληλεγγύης, η Κως της Δημοκρατίας και του πολιτισμού υποδέχεται σήμερα την εμβληματική εικαστική πρωτοβουλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Μετά τη Ρόδο, δεύτερος σταθμός στο Αιγαίο, η Κως. Και το ταξίδι της ελπίδας, συνεχίζεται…

Το βλέμμα όλου του κόσμου είναι αυτές τις μέρες στραμμένο στο Αιγαίο. Στους νησιώτες της Κω, της Λέρου, της Λέσβου, της Χίου, των άλλων ακριτικών νησιών του Αρχιπελάγους που με έργα ουμανισμού και αλληλεγγύης στέλνουν ένα παγκόσμιο μήνυμα ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό, εκφράζοντας το πραγματικό πρόσωπο αξιών της Ευρώπης. Στέκονται με σεβασμό και με πράξεις αλληλεγγύης απέναντι στο ανθρωπιστικό δράμα που ζουν χιλιάδες ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας. Σε αντίθεση με τις ελάχιστες ξενοφοβικές «αδιανόητες» και «απαράδεκτες» για τον ανθρωπισμό ρητορικές, όπως αυτές που ακούστηκαν πρόσφατα στη Λέρο, που δοκιμάζουν το Λαό και αποβαίνουν εις βάρος της τοπικής νησιωτικής κοινωνίας. Δηλώσεις, επικοινωνιακού χαρακτήρα, για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ειλικρίνεια απέναντι στους νησιώτες. Γνωρίζοντας την ευαισθησία της συντριπτικής πλειονότητας των Δωδεκανησίων σ’ αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, δεν θα συνεχίσω πέραν αυτού του σχολιασμού. Θέλω όμως να υπογραμμίσω, ότι το προσφυγικό, δεν είναι χώρος αντιπαράθεσης και ικανοποίησης σκοπιμοτήτων. Σήμερα καλούμαστε όλοι με υπευθυνότητα και με μέτρο να συμβάλλουμε στην ανάδειξη του προσφυγικού και του μεταναστευτικού προβλήματος, να βοηθήσουμε όπως μπορούμε σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συναίνεση και στην υλοποίηση μιας ρεαλιστικής πολιτικής αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, που οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας με περίσσευμα ψυχής εκδηλώνουν στο προσφυγικό. Ουσιαστικά και με σεμνότητα. Χωρίς επικοινωνιακές εξάρσεις και διαχωρισμούς.

Μια ενωμένη και αλληλέγγυα κοινωνία ανοίγει νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη και όχι οι κραυγές απομόνωσης και περιθωριοποίησης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ό,τι όλοι μας είμαστε πρόσφυγες του Ουρανού και μετανάστες της Γής.

Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Λαός μας από άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε σήμερα εμείς από την Κω».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου