Αποτελούν το μεγάλο στόχο για κάθε τουριστική αγορά, καθώς τα χρήματα που αφήνουν στις τοπικές οικονομίες είναι πολλαπλάσια του μέσου επισκέπτη. Ο λόγος για τους τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που δεν διστάζουν να ξοδέψουν στις διακοπές τους: από την επιλογή προορισμού, resort και εστιατορίου, μέχρι τη διασκέδαση, τις εκδρομές και τις αγορές τους.
Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προχώρησε σε μια “χαρτογράφηση” του τουρισμού Πολυτελείας στις χώρες της Μεσογείου και τα στοιχεία που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου με τίτλο “”Προφίλ εισερχόμενου Τουρισμού Πολυτελείας για Διακοπές στην Μεσόγειο”, την Ελλάδα επέλεξαν (στοιχεία 2016) περίπου 400 χιλ. τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, αριθμός που την κατατάσσει τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό στην Μεσόγειο για διακοπές Πολυτελείας.
Τα έσοδα που προήλθαν από αυτό το κομμάτι επισκεπτών είναι εντυπωσιακά, φτάνοντας τα 1,8 δισ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανήλθε σε 4.498 ευρώ και ανά ημέρα σε 833 ευρώ στο σύνολο (3.242 /772 ευρώ από Ευρώπη και 5.518 /866 ευρώ από χώρες εκτός Ευρώπης). Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται η αξία του αεροπορικού εισιτηρίου ή άλλου μεταφορικού μέσου.
Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία της IPK International, μιας εταιρίας με εξειδίκευση στην έρευνα της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των τουριστών και στην εκπόνηση τέτοιων ερευνών, με ενιαίο ερωτηματολόγιο σε 60 χώρες σε όλον τον κόσμο, καλύπτοντας πρακτικά το σύνολο των χωρών από τις οποίες προέρχεται ο διεθνής τουρισμός. Ως διακοπές πολυτελείας, χαρακτηρίζονται οι διακοπές με δαπάνες > 750 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο για διάρκεια παραμονής 1-3 νύχτες, ή > 500 ευρώ ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο για διάρκεια παραμονής > 4 νύχτες. Οι χώρες που περιλήφθηκαν στη μελέτη (και νοούνται ως “Μεσόγειος”) ήταν οι εξής: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Νότια Γαλλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Βουλγαρία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Αλβανία.
Ειδικότερα, οι τουρίστες που επέλεξαν την Ελλάδα για διακοπές Πολυτελείας το 2016 έφτασαν τις 402 χιλ. (1,4% του συνόλου των ταξιδίων σε Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας), με 2,2 εκατ. διανυκτερεύσεις (1,1% του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας). Το 44% των ταξιδίων, το 34% των διανυκτερεύσεων και το 32% της δαπάνης προέρχονταν από ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το 56% των ταξιδίων, το 66% των διανυκτερεύσεων και το 68% της δαπάνης από μη ευρωπαϊκές αγορές. Η Ελλάδα αποτέλεσε τον 3ο δημοφιλέστερο προορισμό για τις ευρωπαϊκές αγορές και τον 4ο για τις μη ευρωπαϊκές με μερίδια αγοράς 8,3% και 7,9% αντίστοιχα.
Οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές της Ελλάδας για διακοπές πολυτελείας ήταν η Γερμανία (39 χιλ., 22% των ευρωπαϊκών ταξιδίων και 21% της δαπάνης), η Γαλλία (37 χιλ., 21% των ευρωπαϊκών ταξιδίων και 18% της δαπάνης) και το Ην. Βασίλειο (26 χιλ., 15% των ευρωπαϊκών ταξιδίων και 16% της δαπάνης). Οι σημαντικότερες μη ευρωπαϊκές ήταν οι αγορές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με στελέχη του ελληνικού Τουρισμού, η έμφαση στη χάραξη της στρατηγικής από εδώ και στο εξής δεν θα δοθεί τόσο στην επίτευξη μεγαλύτερου αριθμού τουριστών, όσο στην προσέλκυση επισκεπτών που θα μένουν περισσότερο και θα ξοδεύουν εξίσου (πέρα από τη λογική του “all inclusive). Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος για πρώτη φορά δεν τέθηκε από την ηγεσία του ΣΕΤΕ στόχος για τις αφίξεις,αντίθετα προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση των εσόδων.
Οι εκτιμήσεις επιχειρηματιών του Τουρισμού λένε- καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία- πως και πέρσι η προσέλκυση τουριστών που επιλέγουν διακοπές Πολυτελείας ήταν σημαντική, δηλώνοντας αισιόδοξοι και για τις σεζόν που έρχονται, κυρίως λόγω των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Όπως διευκρινίζει το ΙΝΣΕΤΕ, ο τουρισμός αποτελεί τα τελευταία χρόνια για την ελληνική οικονομία το ανάχωμα στην ύφεση και τον βασικό πυλώνα για την ανάσχεση της ανεργίας. Επίσης, ο κλάδος του τουρισμού είναι ένας από τους λίγους τομείς που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον και λόγω της σημασίας του μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη.
Οι “επιδόσεις” στη Μεσόγειο
Η αγορά για διακοπές Πολυτελείας στην Μεσόγειο αριθμεί συνολικά περίπου 4,4 εκατ., από τα οποία σχεδόν 2 εκατ. είναι από Ευρώπη και τα υπόλοιπα 2,4 εκατ. από χώρες εκτός Ευρώπης. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IPK International, η Μέση Δαπάνη ανά Tαξίδι / Hμέρα των Ευρωπαίων τουριστών ανήλθε στα 3.242 /772 ευρώ . Συνολικά καταγράφηκαν 8,3 εκατ. διανυκτερεύσεις και 6,4 δισ. ευρώ δαπάνη. Οι Μη Ευρωπαίοι τουρίστες που έκαναν διακοπές Πολυτελείας είχαν 15,5 εκατ. διανυκτερεύσεις και 13,4 δισ. ευρώ δαπάνη. Η Μέση Δαπάνη ανά ταξίδι/ημέρα των Μη Ευρωπαίων τουριστών ανήλθε στα 5.518/866 ευρώ.
Η σημαντικότερη ηλικιακή ομάδα ήταν 35-44 ετών και η πλειοψηφία ήταν άνδρες. Η προτιμώμενη μέση διάρκεια παραμονής των περισσότερων Ευρωπαίων ταξιδιωτών ήταν 1-3 νύχτες ενώ των ταξιδιωτών εκτός Ευρώπης 4-7 νύχτες. Τέλος, ο συχνότερος τύπος διακοπών των Ευρωπαίων ήταν για ‘Ήλιος & Θάλασσα’ ενώ των μη Ευρωπαίων για ‘Περιηγητικό Τουρισμό’.
Οι αγορές του Ην. Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας εμφάνισαν τα μεγαλύτερα μερίδια, αντιπροσωπεύοντας το 52,9% των ταξιδίων (σχεδόν 1 εκατ.), το 50,6% των διανυκτερεύσεων (4,2 εκατ.) και το 51,6% της συνολικής ευρωπαϊκής δαπάνης (3,3 δισ.).
Βασιλική Κουρλιμπίνη