Ειδήσεις

Χωρίς… ΣΥΡΙΖΑ η διακήρυξη για ευρωεκλογές

Στον επιταχυντή έχει μπει, όπως φαίνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, η λεγόμενη «Προοδευτική Συμμαχία», καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις επικείμενες ευρωεκλογές είναι ιδιαιτέρως στενά. Μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη εκδήλωση στο Γαλάτσι, σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της «Προοδευτικής Συμμαχίας», με ομιλητή ξανά τον Αλέξη Τσίπρα. O ρόλος της δεν είναι επιτελικός, αλλά σημειολογικός, καθώς πρόκειται για το πρώτο «κοινό» όργανο του φιλόδοξου εγχειρήματος. Θα ακολουθήσει άλλωστε κατά πληροφορίες ένα δεύτερο 15μελές όργανο με εκπροσώπους όλων των τάσεων, που θα συνεδριάζει και θα λαμβάνει αποφάσεις.

Η επιτροπή που ανακοινώθηκε ύστερα από αλλεπάλληλες ζυμώσεις αριθμεί τελικά 274 μέλη –από τα περίπου 200 που αρχικά υπολογίζονταν– εκ των οποίων τα 159 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα 115 στον «ευρύτερο χώρο». Η αρκετά μεγάλη αύξηση του αριθμού από το αρχικό πλάνο είναι ενδεικτική της βούλησης να κρατηθούν οι δύσκολες ισορροπίες στο εσωτερικό επίπεδο, χωρίς να δημιουργηθούν εκ του μη όντος γκρίνιες και έριδες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη σημερινή εκδήλωση αναμένεται η δημοσιοποίηση της διακήρυξης της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που θα εκπέμπει το στίγμα ενόψει της συνέχειας. Κατά πληροφορίες, η διακήρυξη θα έχει έντονο χρώμα «Ιστορίας», δηλαδή θα επιχειρήσει να τοποθετήσει την «Προοδευτική Συμμαχία» εντός του ιστορικού υποκειμένου που φιλοδοξεί να δημιουργηθεί. Ητοι, θα μιλάει για σύζευξη μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς, που δημιουργεί την ανάγκη δημιουργίας ενός «αντίπαλου πόλου». Ως βασικά παραδείγματα του «αντιπάλου» αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι κ. Ορμπαν και Κουρτς, ενώ στον αντίποδα θα προταχθεί το μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμα ένα βασικό κομμάτι της διακήρυξης θα καταλαμβάνει η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και ο ρόλος της στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία πρέπει να απαντήσει πλέον στο ερώτημα «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει», καθώς ο εναγκαλισμός με τη συντήρηση την οδήγησε σε εκλογική συρρίκνωση. Από τη διακήρυξη θα απουσιάζουν οι αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εστίαση θα είναι πλήρως στο όνομα «Προοδευτική Συμμαχία». Η επικρατούσα άλλωστε άποψη λέει πως ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι να μιλάει περισσότερο για τη «δημοκρατική» και «προοδευτική παράταξη», κάνοντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως πλέον εκπροσωπεί κάτι ευρύτερο από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υπόγειες αλλά έντονες αντιρρήσεις των παραδοσιακών στελεχών του.

Tην ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας επιχειρεί προσωπικά να «κλείσει πληγές» σε πολλά μέτωπα. Ενα από αυτά είναι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου οι προβλέψεις για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους είναι δυσοίωνες. Χθες, ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στο ΣΕΦ, στην παρουσίαση του συνδυασμού της υποψήφιας περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία διεξάγει έναν πολύ δύσκολο προεκλογικό αγώνα, στη σκιά των μεγάλων καταστροφών στην Αττική, σε Μάτι και Μάνδρα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου