Περισσότεροι από 190.000 Δωδεκανήσιοι θα ψηφίσουν στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, προκειμένου να αναδείξουν νέες δημοτικές αρχές, νέα περιφερειακή αρχή και τους εκπροσώπους της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Με βάση τους νέους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών που εστάλησαν στους Δήμους της Δωδεκανήσου, στην εκλογική Περιφέρεια Δωδεκανήσου το σύνολο των ψηφοφόρων ανέρχεται σε 190.972 εκ των οποίων 95.785 άνδρες και 95.187 γυναίκες.
Δικαίωμα ψήφου έχουν φέτος για πρώτη φορά και οι 17ρηδες της χώρας κι έτσι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μαθητές της Γ΄Λυκείου, θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου. Από το σύνολο των 190.972 Δωδεκανήσιων ψηφοφόρων, οι 2.181 είναι νέοι ψηφοφόροι (17 ετών) εκ των οποίων 1.096 κορίτσια και 1.085 αγόρια.
Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου έχουν φέτος οι νέοι και νέες που έχουν γεννηθεί το 2002, ανεξαρτήτως μήνα, καθώς από την στιγμή που έχουν εκδώσει αστυνομική ταυτότητα, εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους.
Ολες οι εκλογές του Μαΐου θα διενεργηθούν με τις αλλαγές που προέκυψαν από την πρώτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων και αφορούν σε μεταδημοτεύσεις και διαγραφές, αιτήσεις ετεροδημοτών και αιτήσεις κοινοτικών εκλογέων.
Η πρώτη αναθεώρηση έγινε µε τα δεδομένα της 28ης Φεβρουαρίου οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία και ολοκληρώθηκε µέσα στον Απρίλιο, κι επελέγη να ισχύσει αυτή, καθώς η δεύτερη αναθεώρηση ξεκινά µετά τις 30 Απριλίου και η ημερομηνία αυτή είναι πολύ κοντά στις εκλογές.
Δήμος Ρόδου
Ειδικότερα, όσον αφορά στο δημοτολόγιο του Δήμου Ρόδου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019, 103 Ευρωπαίοι πολίτες υπέβαλαν την σχετική αίτηση, καταγράφηκαν 291 μεταδημοτεύσεις και έγιναν 217 διαγραφές από τους εκλογικούς καταλόγους.
Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατική», και τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στο δημοτολόγιο του Δήμου Ρόδου, προκύπτουν τα εξής:
Μεταβολές εκλογικών καταλόγων από 1-1-2019 έως 28-2-2019.
1. Νέοι εκλογείς (γεννηθέντες 2002) 1.291
2.Μεταδημοτεύσεις 291
3.Ευρωπαίοι πολίτες 103
4. Διαγραφές λόγω μεταδημότευσης 217
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου δεν αφορά τις μεταδημοτεύσεις για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα. Οι μεταδημοτεύσεις των υποψηφίων είναι ειδική εκλογική διαδικασία που έχει δικές της προθεσμίες. Ξεκίνησε από την 1η Απριλίου 2019 (βλ. εδάφιο β’ της παρ.3 του αρ.7 του Κλεισθένη) μέχρι την προηγούμενη ημέρα της επίδοσης της δήλωσης κατάρτισης συνδυασμών (βλ. παρ.5 του αρ.10 του Καλλικράτη).
Αυξάνονται οι κάλπες
Κατά τουλάχιστον 220 θα πρέπει να αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα στη Ρόδο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του εκλογικού σώματος ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου.
Επειτα από επιστολή του αρμοδίου τμήματος του Υπουργείου Εσωτερικών στο Δήμο της Ρόδου με την οποία ζητείται η αύξηση των εκλογικών τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες η πρόταση του αρμοδίου τμήματος δημοτικής κατάστασης, είναι -όπως έγραψε η «δ» – να αυξηθούν από 177 σε 401 (επιπλέον 224 εκλογικά τμήματα) σε όλο το νησί, ωστόσο η τελική απόφαση δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών παρ΄ότι απομένουν περίπου 40 ημέρες πριν από τις εκλογές!
Αν δε, συμπέσουν την ίδια περίοδο και οι εθνικές εκλογές, αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ήδη προβληματική κατάσταση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, λίγοι θα είναι οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή, ενώ δεύτερος γύρος προβλέπεται και για τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας.
Εάν τελικώς αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα και στη Ρόδο, καθώς η απόφαση αυτή θα ληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, τότε οι ανάγκες σε κάθε νέο εκλογικό τμήμα αυξάνονται επί τέσσερα. Αυτό σημαίνει ότι για τα 401 εκλογικά τμήματα που προτείνονται στο νησί της Ρόδου, θα απαιτηθούν συνολικά 1.604 παραβάν και κάλπες! Εάν δε στηθούν κάλπες και για τις εθνικές εκλογές τότε οι ανάγκες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, διότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τμήμα και να λειτουργήσουν περισσότερα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.