Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Ο ποιητής του Αιγαίου, ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης, έγραφε πριν 42 χρόνια «κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» και σήμερα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, για το Αιγαίο, για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και λιτότητας, η πατρίδα μας κατάφερε να βγει στο ξέφωτο και οι πολίτες που βίωσαν και εν πολλοίς πλήρωσαν την κρίση αυτή, βλέπουν κατάματα μία ακόμα στενωπό κρίσης, αυτής που έρχεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μία κρίση παγκόσμια αλλά με τοπικά χαρακτηριστικά που φέρνουν περιοχές αντιμέτωπες με πρωτόγνωρα προβλήματα.
Υπό κανονικές συνθήκες, η τουριστική περίοδος θα είχε ξεκινήσει και η Ελλάδα θα ετοιμαζόταν για ακόμα ένα ρεκόρ. Η «ατμομηχανή» του ελληνικού τουρισμού, τα Δωδεκάνησα, θα ζέσταιναν τη μηχανή τους έτσι ώστε να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, να διαφημίσουν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία και τις ομορφιές της πατρίδας μας και στο τέλος να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ και την ανάπτυξη του ελληνικού κράτους. Η φετινή χρόνια είναι διαφορετική και λόγω συνθηκών ο τουρισμός βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στη βαριά βιομηχανία της χώρας. Το πλήγμα μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο για τα Δωδεκάνησα αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο τουρισμός, αμέσως ή εμμέσως, αποτελεί το 97% της οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η οικονομία όμως δεν αφορά μόνο νούμερα και δείκτες. Αφορά τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί, αφορά την καθημερινότητά τους, την ίδια τους τη ζωή. Ακρίτες που ζουν σε μία περιοχή με ιδιαίτερη ιστορική, οικονομική και γεωπολιτική σημασία, από το μεγαλύτερο νησί, που είναι η Ρόδος, έως και το πλέον απόμακρο, το ακριτικό Καστελόριζο.
Η φθορά έρχεται και είναι στο χέρι μας να κάνουμε το αναγκαίο άλμα. Άλμα το οποίο δεν είναι χάρη, είναι υποχρέωση απέναντι στους νησιώτες μας που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της νησιωτικότητας και της απόστασης, στα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας. Δυσκολίες που μεταφράζονται σε αυξημένο κόστος ζωής, το οποίο πολλαπλασιάζεται από την επερχόμενη ύφεση.
Είναι η στιγμή που πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση η επιστροφή των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα Δωδεκάνησα, σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου καθώς και η εφαρμογή του αφορολόγητου των φυσικών προσώπων σε νησιά κάτω των 2000 κατοίκων. Οι κανόνες και τα εργαλεία για να υποστηριχθεί μία τέτοια απόφαση υπάρχουν και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να τα αξιοποιήσει προς όφελος των κατοίκων της και της οικονομίας.