Τηλεδιάσκεψη με τον Βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ Γ. Παππά είχαν τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΕΜΠ την Παρασκευή 10 Απριλίου, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις που αφορούν των κλάδο τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την διαχείριση της επόμενης μέρας των ανθρώπων του τουρισμού.
Η πιθανότητα να χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής περιόδου και συνεπώς ο κίνδυνος της αδυναμίας ικανοποίησης βασικών βιοτικών αναγκών των ανθρώπων του τουρισμού είναι πολύ μεγάλος και άμεσος. Ο Υπουργός Τουρισμού μιλά ήδη για πτώση 50%. Η ανάγκη εξεύρεσής λύσεων, όχι προσωρινών, που θα κρατήσουν τον κλάδο ζωντανό είναι επιτακτική.
Επομένως δυο είναι οι άξονες στους οποίους κινήθηκαν τα αιτήματα του ΣΕΕΜΠ. Πρώτος άξονας η επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων και δεύτερος άξονας η επιβίωση η δική τους και των οικογενειών τους.
Όσον αφορά στην επιβίωση των επιχειρήσεων ζητήθηκε:
1. Οι πληρωμές των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, τρεχουσών και όσων βρίσκονται σε διακανονισμό να παραμείνουν σε αναστολη, αν όχι να διαγράφουν έως τον Ιούνιο του 2021, όπως και ο ΕΝΦΙΑ.
2. Ζητάμε υποβολή των επιταγών όλης της τουριστικής περιόδου σε ειδικό καθεστώς μετακύλισης της εξόφλησης τους για το καλοκαίρι του 2021 ή την παροχή άτοκης δανειοδότησης για την αποπληρωμή τους με έναρξη αποπληρωμής το καλοκαίρι του 2021.
3. Πάγωμα και των δανειακών υποχρεώσεων, που επίσης έχουν πάρει αναστολή για τρεις μήνες και αποπληρωμή τους μέσω επιμήκυνσης των δανειακών συμβάσεων χωρίς την κατά τα αλλά αλλαγή των όρων τους.
4. Απαγόρευση των εξώσεων των επιχειρήσεων είτε ο εκμισθωτής είναι το δημόσιο είτε ιδιώτης.
5. Όπου λήγει η μισθωτική σχέση περίοδο χάριτος για την παράδοση του μισθίου.
6. Παράταση των μισθωτικών σχέσεων.
7. Να είναι επιλέξιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις για τα χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια μέσω ΕΣΠΑ –> πρόβλεψη για όσους συνεπείς δανειολήπτες, μέχρι τον 2/21, δεν έχουν επιπλέον περιθώρια δανειοληπτικής ικανότητας, λόγω αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων που προέκυψαν λόγω της μνημονιακής περιόδου (100% εγγύηση του δημοσίου).
8. Όλα τα μέλη εταιριών, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, να λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ εφόσον δεν το λαμβάνουν με άλλη ιδιότητα και τα μερίσματα της εταιρίας είναι το μοναδικό τους έσοδο.
9. Δημιουργία εξιδεικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του τουριστικού κλάδου.
Ως τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ορίζονται οι εποχιακές επιχειρήσεις που εδράζονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικοί τόποι, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως οριζονται στο ΠΔ 664/77 .
10. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά προκειμένου να μειωθεί το κόστος ζωής.