Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τα κράτη-μέλη να δεχθούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για εμβόλια που δεν έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)», είπε προ ολίγου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.
Θα είναι επιλογή των κρατών-μελών αν θα δέχονται αυτά τα εμβόλια στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των μετακινήσεων εντός Ε.Ε., σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα το Sputnik V.
Ο κ. Ρέιντερς επανέλαβε ότι ο στόχος της Κομισιόν είναι ο κανονισμός για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό να είναι έτοιμος πριν το καλοκαίρι να τεθεί σε εφαρμογή, συγκεκριμένα, ως το τέλος Ιουνίου. Παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το είδος και τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια ή η νόσηση με Covid-19. Σχετικά με τη φυσική ανοσία, που έχουν όσοι νόσησαν και έχουν αναρρώσει, η διάρκειά της ορίζεται ως 180 ημέρες για τις ανάγκες του πιστοποιητικού.
Η Κομισιόν «δεν έχει την αρμοδιότητα» να επιβάλλει ανώτατο κόστος για τα διαγνωστικά τεστ ή τη διενέργειά τους δωρεάν, ανέφερε ο κ. Ρέιντερς. Τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι «πλήρως συμβατή» με τον κανονισμό GDPR και ότι θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη διατήρηση και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων.
Σχεδιάζουμε η εφαρμογή του πιστοποιητικού να λήξει όταν ο ΠΟΥ κηρύξει το τέλος της πανδημίας, είπε ο Βέλγος επίτροπος.
Πηγή: kathimerini.gr
Γιάννης Παλαιολόγος