Ειδήσεις

Ελληνοτουρκικά: Επιμένει στις υπερπτήσεις η Άγκυρα

Σε μπαράζ υπερπτήσεων ακόμα και 300 μέτρα πάνω από ελληνικά νησιά αποδύθηκε και χθες η τουρκική αεροπορία, επιμένοντας για μία ακόμα ημέρα στη δημιουργία συνθηκών έντασης στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σε μπαράζ υπερπτήσεων ακόμα και 300 μέτρα πάνω από ελληνικά νησιά αποδύθηκε και χθες η τουρκική αεροπορία, επιμένοντας για μία ακόμα ημέρα στη δημιουργία συνθηκών έντασης στο Ανατολικό Αιγαίο. Συγκεκριμένα, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά το πρωί και το μεσημέρι. Μάλιστα, λίγο πριν από τις 11 π.μ., ζεύγος τουρκικών F-16 έφθασε να πετάξει μόλις 1.500 πόδια πάνω από την Παναγιά. Ανάλογη δραστηριότητα έχει επιδείξει η τουρκική αεροπορία και τα προηγούμενα 24ωρα, γεγονός το οποίο συνδέεται με την εξέλιξη της άσκησης «Μαβί Βατάν» (Γαλάζια Πατρίδα), η οποία άλλωστε αποτελεί και την επιχειρησιακή αποτύπωση των φιλοδοξιών της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική προκλητικότητα συνδέεται με κάθε βεβαιότητα και με το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έχει αρχίσει την καθιερωμένη περιοδεία του σε μονάδες της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Ο κ. Φλώρος έχει ήδη επισκεφθεί μονάδες στη Σάμο, στην Ικαρία, στο Αγαθονήσι και στους Φούρνους και αναμένεται να συνεχίσει τις επόμενες ημέρες. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, βέβαια, κινείται σε ελληνικό έδαφος, υπενθυμίζεται ωστόσο ότι τους τελευταίους μήνες η Αγκυρα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να προωθήσει τις θέσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, περιγράφει τις επισκέψεις στρατιωτικών και αξιωματούχων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως «παραβιάσεις» των Συνθηκών που διέπουν το καθεστώς τους.

Η τουρκική προκλητικότητα συνδέεται και με το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος επισκέφθηκε μονάδες της ΑΣΔΕΝ.
Σε αμιγώς επιχειρησιακό επίπεδο, πάντως, η «Μαβί Βατάν», που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη, δεν προκαλεί κάποια ανησυχία στην Αθήνα. Μέχρι χθες οι δυνάμεις αναπτύσσονταν και από χθες ξεκίνησαν τα βασικά σενάρια της άσκησης στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιθέτως, η παράλληλη εξέλιξη μεταξύ 28 Μαρτίου και 8 Απριλίου της αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος 22», του «Ωρίωνα 22» των Ειδικών Επιχειρήσεων και της επιχειρησιακής εκπαίδευσης «Αναπνευστήρ» και «Λαίλαψ» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), σε συνδυασμό με την πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «La Sirene», δημιούργησαν ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο οι Ενοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν, μάλιστα σε συνεργασία με εταίρους και συμμάχους.

Πλέον, βέβαια, και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν αρχίσει αργά αλλά σταθερά να αυξάνουν τον ρυθμό εκπαίδευσής τους με δυτικές δυνάμεις, ένδειξη και των εξελίξεων όπως αυτές έχουν δρομολογηθεί μετά τις 24 Φεβρουαρίου και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, εκείνο το στοιχείο που παραμένει ανησυχητικό εστιάζεται στο έργο που επιτελούν για λογαριασμό των ΤΕΔ τα μη επανδρωμένα συστήματα (UAV), τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον κατά κόρον και για την πρακτική των παραβιάσεων.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου