Ειδήσεις

Η Ελλάδα γυρίζει στην προ Covid εποχή – Γιατί αποφασίστηκε η σχεδόν ολική άρση των μέτρων

Στόχος του σχεδίου είναι ένα καλοκαίρι με περισσότερες ελευθερίες για όλους, χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι βασικοί κανόνες προφύλαξης κατά των παραλλαγών του κοροναϊού.
Ένα κανονικό Πάσχα και ακόμη ένα πιο κανονικό καλοκαίρι θα κάνουν οι Έλληνες μετά από δύο δύσκολα και επίπονα χρόνια πανδημίας.

Ο νέος οδικός χάρτης απελευθέρωσης μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ουσιαστικά «παγώνει» τις διακρίσεις ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μειώνει το testing στον πληθυσμό και επαναφέρει τη λειτουργικότητα των χώρων στο 100%.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα μέτρα θα ισχύσουν από την Πρωτομαγιά, είναι κατανοητό πως οι πολίτες θα πρέπει να τηρήσουν τα υπάρχοντα μέτρα κατά τη διάρκεια του Πάσχα, το οποίο όμως δεν θα μοιάζει με τα προηγούμενα, καθώς οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα εορταστούν κανονικά.

Νέα κανονικότητα
Ωστόσο αμέσως μετά ξεκινά μία νέα κανονικότητα, η οποία πλησιάζει στην προ Covid εποχή, καθώς ουσιαστικά όλοι οι πολίτες θα αφήσουν στην άκρη τις μάσκες τους αλλά και τα πιστοποιητικά τους.

Ειδικότερα από 1η Μαΐου η πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς, θα γίνεται χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικού, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος πλέον σε εστίαση και εμπόριο.

Η μάσκα θα πεταχτεί από 1η Ιουνίου στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, αν και σημειώνεται πως θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μάσκα θα παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές Υγείας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε πλοία και τρένα.

Επίσης μένει να δούμε αν οι μαθητές θα πετάξουν τις μάσκες τους πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, κάτι που είχε υπαινιχτεί ο πρωθυπουργός όταν είχε επισκεφτεί σχολεία στη Σύρο. Πάντως οι σημερινές ανακοινώσεις δεν περιλαμβάνουν μία τέτοια αλλαγή, καθώς η χρήση μάσκας θα σταματήσει να είναι υποχρεωτική από 1η Ιουνίου, όπου θα έχει ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά για  και γυμνάσια και λύκεια.

Αυτό που αλλάζει στα σχολεία είναι η κατάργηση του self testing. Οι μαθητές δηλαδή δεν πρόκειται να κάνουν ξανά self test πριν πάνε στο σχολείο, καθώς το τελευταίο έγινε τη Δευτέρα το βράδυ κι έτσι η επιστροφή μετά το Πάσχα θα γίνει χωρίς κανένα μέτρο. Ωστόσο θα υπάρξει νέο πρωτόκολλο για την επαφή κρουσμάτων στα σχολεία.

Το testing μειώνεται και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο μία φορά την εβδομάδα.

Επίσης η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια υπουργεία θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα το πλαίσιο προκειμένου να μην χρειάζεται η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού ούτε για την είσοδο στη χώρα, γεγονός που θα σημαίνει πως όλοι οι τουρίστες, ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι, θα μπορούν να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Με τις παραπάνω αλλαγές είναι φανερό πως η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα στο… «βιβλίο της πανδημίας», καθώς αυτό αναμένεται να είναι το πρώτο καλοκαίρι με ελάχιστους περιορισμούς εξαιτίας του κοροναϊού, οι οποίοι δεν θα επηρεάζουν σχεδόν καθόλου την καθημερινότητά μας.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή στόχος του σχεδίου είναι ένα καλοκαίρι με περισσότερες ελευθερίες για όλους, χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι βασικοί κανόνες προφύλαξης κατά των παραλλαγών του κοροναϊού.

Γιατί αποφασίστηκε σχεδόν ολική άρση των μέτρων
Κυβέρνηση και ειδικοί συμφώνησαν στην σχεδόν ολική άρση των μέτρων για τον κοροναϊό, καθώς πλέον τα ποσοστά των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Συγκεκριμένα το 85% των ενηλίκων πολιτών και το 75% των πολιτών της χώρας γενικότερα έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που έχουν νοσήσει και μάλιστα περισσότερες από μία φορές.

Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα, ο ζεστός καιρός θα αποτελέσει βασικό όπλο στην μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα.

Ο ιός δεν είναι εντελώς ακίνδυνος
Από την πλευρά τους πάντως οι ειδικοί αν και αναγνωρίζουν πως η παραλλαγή Όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική, ωστόσο φαίνεται πως η δυναμική της είναι μικρότερη και άρα δεν προκαλεί βαριά λοίμωξη στους ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως οι σκληροί δείκτες αποδεικνύουν πως ο ιός δεν έχει γίνει εντελώς ακίνδυνος. Μεγαλύτερη απόδειξη είναι πως καθημερινά σχεδόν περίπου 50 συμπολίτες μας επί το πλείστον ανεμβολίαστοι και μεγαλύτερης ηλικίας χάνουν τη ζωή τους από κοροναϊό, ενώ πάνω από 300 ασθενείς δίνουν τη δική τους μάχη στην ΜΕΘ.

Παραμένει η αναγκαιότητα του εμβολιασμού
Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί δεν σταματούν να τονίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και ιδιαίτερα της τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό και της τέταρτης για τους 60 ετών και άνω.

Άλλωστε πρόσφατη έρευνα του ΕΟΔΥ έδειξε πως η τρίτη δόση μειώνει κατά έξι φορές το κίνδυνο θανάτου από κοροναϊό, ενώ ο κίνδυνος για διασωλήνωση των εμβολιασμένων είναι περίπου 9 φορές μικρότερη για όσους δεν έχουν προχωρήσει σε τρίτη δόση.

Σημειώνεται πάντως πως όλα τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να επανεξεταστούν από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, ήδη έχει συνταχθεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της αναζωπύρωσης της πανδημίας από το φθινόπωρο από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου