Τοπικές Ειδήσεις

«Γιατί δεν έχεις δύναμη; Δεν έφαγες πρωινό;»

Ετσι έλεγαν οι παλαιότεροι όταν έβλεπαν τους νέους να δυσκολεύονται στις χειρωνακτικές εργασίες.
Το πρωινό αναφέρεται συχνά ως το “σημαντικότερο γεύμα της ημέρας” και ως “αναπόσπαστο κομμάτι μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής”.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Όπως υποδηλώνει και ο αγγλικός του όρος, breakfast (break + fast), το πρωινό αποτελεί εκείνο το γεύμα που σπάει την ολονύχτια νηστεία.
Το πρωινό αποτελεί αδιαμφισβήτητα το περισσότερο μελετημένο γεύμα της ημέρας και μάλιστα στη χρονική εκείνη στιγμή της ημέρας που οι αποθήκες ενέργειας του σώματος απαιτούν την επαναφόρτισή τους μετά από τις ώρες του βραδινού ύπνου και το σώμα απαιτεί πρόσληψη «καυσίμου» για να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του.
Η τακτική κατανάλωση πρωινού, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, έχει συνδεθεί με αρκετά οφέλη για την υγεία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Αρκετές μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία του σε πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων για την υγείας μας.

Μελέτες στην Ελλάδα δείχνουν ότι 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 8-17 ετών παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα έτσι:
• Τα παιδιά που τρώνε πρωινό εμφανίζουν βελτιωμένη γνωσιακή λειτουργία, προσοχή και μνήμη.
• Τα παιδιά που τρώνε ένα πλήρες πρωινό, σε σύγκριση με παιδιά που τρώνε με ένα ελλιπές πρωινό, κάνουν λιγότερα λάθη και είναι πιο γρήγορα στα μαθηματικά.
• Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό έχουν μικρότερη ικανότητα να διακρίνουν διαφορές μεταξύ παρόμοιων εικόνων, κάνουν περισσότερα λάθη και έχουν πιο αργή μνήμη ανάκλησης.
• Τα παιδιά που νιώθουν πείνα στο σχολείο έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στα μαθηματικά.
• Τα παιδιά που νιώθουν πείνα είναι πιο πιθανό να είναι υπερκινητικά ή αφηρημένα και αργοκίνητα στο σχολείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου