Συνεντεύξεις

Γιάννης Παππάς: «Οι Έλληνες ξέρουν να ξεχωρίζουν και στο τέλος, επιλέγουν αυτούς που “χτίζουν” και όχι αυτούς που μόνιμα θέλουν να γκρεμίζουν»

«Η Ρόδος μας χρειάζεται όλους ενωμένους, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε: να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, με πράξεις και όχι λόγια»! Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη “δημοκρατική” ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Γιάννης Παππάς.
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο μετέφερε τη σημασία και την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου για τα νησιά μας, έχει ήδη ξεκινήσει να συλλέγει όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να καταθέσει ένα πλήρες, τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο εφαρμογής.
• Κύριε Παππά, μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να πάρει τα πάνω του, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Πλεύση Ελευθερίας να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Ο κόσμος πράγματι είναι απογοητευμένος και θυμωμένος και δικαιολογημένα πολλές φορές γιατί πιστεύει σε εμάς και θέλει το καλύτερο. Οι συγκυρίες είναι δύσκολες, και το καταλαβαίνουμε απόλυτα. Όμως άλλο η αγανάκτηση, κι άλλο η δημαγωγία. Το να εκμεταλλεύονται κάποιοι τον πόνο των ανθρώπων, όπως συνέβη με την τραγωδία των Τεμπών, και να τον εργαλειοποιούν πολιτικά, δεν είναι πολιτική. Είναι προσβολή. Δεν συνάδει με την ηθική του Έλληνα, με τον σεβασμό που δείχνει αυτός ο λαός στους νεκρούς του.
Η κ. Ζωή Κωσταντοπούλου δεν κάνει πολιτική. Εκμεταλλεύεται τη θέση της στην πολιτική για να κάνει ρητορεία μίσους. Δολοφονία χαρακτήρων, φωνές, θεατρινισμούς. Θρέφεται από την τοξικότητα, όχι από προτάσεις. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό. Η χώρα μας έχει ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις. Θυμάστε τους αγανακτισμένους; Όταν η “πάνω πλατεία” συναντήθηκε με την “κάτω πλατεία”, γυρίσαμε πίσω. Χάσαμε χρόνο, χάσαμε ευκαιρίες. Και τότε οι φωνές επικράτησαν και το μόνο που καταφέραμε ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα που ακόμα το πληρώνουμε.
Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ψυχραιμία, σχέδιο και ενότητα. Να είμαστε δίπλα στους πολίτες, καθημερινά, με υπευθυνότητα, και με πράξεις.
Όσο για τις δημοσκοπήσεις, ένα έχω να πω: μόλις επικρατήσει ξανά η λογική και η αλήθεια, όλο αυτό το φούσκωμα θα σβήσει. Γιατί οι Έλληνες ξέρουν να ξεχωρίζουν και στο τέλος, επιλέγουν αυτούς που «χτίζουν» και όχι αυτούς που μόνιμα θέλουν να γκρεμίζουν.


• Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στην πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την εφαρμογή της Οδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Κατά την εκτίμησή σας, είναι κάτι εφικτό να γίνει στο εγγύς μέλλον;
Πράγματι, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου συζητήθηκε για ακόμη μία φορά το κρίσιμο ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Στο πλαίσιο του οργανωμένου σχεδίου που επιχειρείται από σύσσωμους τους φορείς των νησιών μας. Λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση, συμμετείχα σε σύσκεψη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, τον Γιάννη Πάππου, εκπροσώπους όλων των επαγγελματικών φορέων και τους συναδέλφους μου βουλευτές με θέμα την ενίσχυση της νησιωτικής οικονομίας και φυσικά, την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Στη συνέχεια, η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήρθε να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια και να δώσει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα στο αίτημα. Ενωμένοι, γιατί ο στόχος είναι κοινός, κάνουμε συντεταγμένες προσπάθειες.
Αμέσως μετά, πήρα την απόφαση να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να του μεταφέρω προσωπικά τη σημασία και την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου για τα νησιά μας. Ήδη έχω ξεκινήσει να συλλέγω όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να καταθέσω ένα πλήρες, τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο εφαρμογής.
Ένα σχέδιο που θα σέβεται τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, αλλά και θα αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας.
Θέλω να τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή που πολιτεύτηκα, μέχρι την εκλογή μου ως βουλευτής Δωδεκανήσου και τον διορισμό μου από τον πρωθυπουργό στη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν έχω σταματήσει ούτε λεπτό να αγωνίζομαι για αυτό το ζήτημα, το οποίο θεωρώ υψίστης σημασίας για τα νησιά μας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νησιά μας συμβάλλουν αποφασιστικά στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν ανισότητες που προκύπτουν από τη γεωγραφική τους θέση. Ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενήμερος και θετικός προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι αισιόδοξος πως με σχέδιο, σοβαρότητα και συνεργασία θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
• Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ότι έχετε πραγματοποιήσει έναν κύκλο επαφών σε κεντρικό επίπεδο, σε διάφορα Υπουργεία, με στόχο την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στη Δωδεκάνησο. Μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα των συναντήσεων και των εξελίξεων που προέκυψαν;
Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μία σειρά σημαντικών επαφών στην Αθήνα, με στόχο να δρομολογήσουμε λύσεις για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη Δωδεκάνησο και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας.
Πραγματοποίησα σύσκεψη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για τη χρηματοδότηση της Ρόδου για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες. Επιπλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου συναντήθηκα με τον υφυπουργό, κ. Διονύση Σταμενίτη. Θέσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη δημιουργίας νέων προγραμμάτων στήριξης για τα θερμοκήπια, την άμεση ένταξη του φράγματος Απολακκιάς στο πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων, καθώς και το κρίσιμο ζήτημα των ελαφιών που πλήττουν τις καλλιέργειες στη Ρόδο.
Αντίστοιχα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου και τον γενικό γραμματέα Δασών, Στάθη Σταθόπουλο. Θέσαμε και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα της διαχείρισης του πληθυσμού των ελαφιών στη Ρόδο, όπου και προχωράει άμεσα νέα, στοχευμένη, επιστημονική μελέτη καταγραφής του πληθυσμού και κατάρτιση πρότασης διαχείρισής του, με βάση διεθνή παραδείγματα και με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και τις ανάγκες των πολιτών και των παραγωγών.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, με αντικείμενο τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μας, ενώ συζητήθηκε η εξεύρεση λύσεων για την επαναδραστηριοποίηση της ΑΝΕ Καλύμνου. Παράλληλα, τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν στην Αστυπάλαια, με στόχο την εύρεση λύσεων στις ακτοπλοϊκές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νησί.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, την οποία είχα προωθήσει κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας, που δίνει λύση σε χρόνιο πρόβλημα με τις κατασκευές όπως σκιερά, πέργκολες και τέντες στη λιμενική ζώνη για πολλά νησιά μας – και κυρίως τη Ρόδο και την Κάλυμνο, μπορούν πλέον να νομιμοποιηθούν ή να αντικατασταθούν με ασφαλέστερες και λειτουργικότερες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ενώ επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο ψηφίστηκε η διάταξη, που είχα αναδείξει με παρέμβασή μου, σχετικά με την αυτόματη θέση σε ακινησία των Ε.Ι.Χ από την Α.Α.Δ.Ε, που αποτελούσε αίτημα των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων.
Οι ανάγκες και οι προκλήσεις για τους συμπολίτες μας είναι καθημερινές, τα προβλήματα τρέχουν και οφείλουμε κι εμείς να είμαστε ενεργοί και με όρεξη να τρέχουμε και να βοηθάμε για να λύνονται, αυτό είναι η πραγματική έννοια της πολιτικής, προσφορά χωρίς αντάλλαγμα.


• Μετά την πρόσφατη κακοκαιρία «Bora» που έπληξε τη Ρόδο, αναλάβατε πρωτοβουλία να συνδράμετε σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την αποκατάσταση των υποδομών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σήμερα και τι βήματα έχουν ήδη δρομολογηθεί;
Η Ρόδος επλήγη σημαντικά από την κακοκαιρία “Bora” και δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στις υποδομές του νησιού μας. Η αγωνία μου και η πολιτική μου συνείδηση δεν μου επέτρεπαν να μείνω αμέτοχος και να μη σπεύσω να βοηθήσω εμπράκτως το νησί μου. Έπρεπε να διασφαλίσουμε τους πρώτους πόρους που έχει ανάγκη το νησί και θα βοηθήσουν να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών.
Όπως ανακοίνωσε και ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, έπειτα από συνεχείς επαφές που είχαμε με τα αρμόδια υπουργεία, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το ποσό των έξι (6) εκατομμυρίων ευρώ για Δήμο και ΔΕΥΑΡ, το οποίο αναμένουμε να εκταμιευθεί στο επόμενο διάστημα. Ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως ήδη γνωρίζετε εξασφάλισε χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των έργων υποδομής της.
Η κυβέρνηση ενέσκηψε από την πρώτη στιγμή στο νησί μας μετά τη θεομηνία και με το πρόγραμμα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών συνέδραμε χρηματοδοτικά. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών, όμως αποτελεί μία καλή και σημαντική αρχή.
Στόχος μας είναι να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια στην υποστήριξη του νησιού, όχι μόνο σε επίπεδο χρηματοδότησης, αλλά και στον γενικότερο σχεδιασμό για την ανθεκτικότητα των υποδομών απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Μάλιστα θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συνέβαλαν και συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά – από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης μέχρι τους εργαζόμενους των τεχνικών υπηρεσιών και της Πολιτικής Προστασίας.
Η Ρόδος μας χρειάζεται όλους ενωμένους, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε: να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, με πράξεις και όχι λόγια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου