Συνεντεύξεις

Μαρτίνος Κανελλάκης: «Δεν υπάρχουν εθελοντικές σκέψεις, αλλά μόνο εθελοντικές πράξεις!»

Πληθωρικός, ευθύς και άμεσος εμφανίζεται ο συμπολίτης μας, οφθαλμίατρος, διατελέσας αντιδήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Ρόδου, Μαρτίνος Κανελλάκης, στη σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στη “δημοκρατική” όπου μιλάει για όλα -με σημείο αιχμής, το μεγάλο θέμα με τα ελάφια αλλά και τον εθελοντισμό, στη σωστή του βάση.
Όπως υπογραμμίζει «Μόνο μια αρχή μπορεί να το επιβάλει και να το εκτελέσουν οι εθελοντές. Αυτήν τη στήριξη χρειάζονται οι εθελοντές σε όλους τους τομείς» διευκρινίζοντας ποια είναι η έννοια του εθελοντισμού, τι ισχύει στην πράξη και τι πρέπει να γίνει.

• Το ζήτημα με τα ελάφια στην Ρόδο, απασχολεί τους φορείς, τις αρχές, τους αγρότες αλλά και την τοπική κοινωνία αφού παραμένει το σύμβολο του νησιού και είναι σπάνιο είδος. Κατ’ αρχήν θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για τα αγαπημένα ελαφάκια της Ρόδου και τι πρέπει να γίνει, αφενός για να διατηρηθεί το είδος, αφετέρου για να μην προκαλεί προβλήματα.
Όπως έχετε διαπιστώσει κατά καιρούς οι αντιδράσεις της πλειοψηφίας των πολιτών αυτού του νησιού υπέρ των ελαφιών ήταν αρκετά έντονες και αυτό κα Ντόκου γιατί τα ελάφια της Ρόδου είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Όπως μέρος της ταυτότητάς μας είναι η παλιά Πόλη, το Ροδίνι, οι Πεταλούδες και η Παναγία η Τσαμπίκα. Μας σηκώνεται η τρίχα κάγκελο με όλα αυτά που ανέφερα, είναι περασμένα στο DNA μας. Τα ελάφια ήταν εδώ χιλιάδες χρόνια πριν από μας και οφείλουμε να τους δώσουμε το δικαίωμα να βρίσκονται εδώ και μετά από μας. Τώρα όμως θα μου επιτρέψετε να πάρω το μέρος όλων αυτών των ανθρώπων που είδαν τον κόπο τους και τον ιδρώτα τους να καταστρέφεται. Φανταστείτε να έχετε ένα, δυο, τρία στρέμματα οπωροκηπευτικά και να πας ένα πρωί και να είναι όλα κατεστραμμένα. Σου έρχεται τρέλα, άνθρωπο σκοτώνουν σε άλλες περιοχές. Εδώ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και να τονίσουμε ότι τα ελάφια είναι άγρια ζώα και, όπως τα λιοντάρια και οι ζέβρες, δεν αρχίζουμε να εξολοθρεύουμε άγρια ζώα πριν σκύψουμε με σοβαρότητα να βρούμε λύσεις και λύσεις υπάρχουν.
• Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναζητεί λύσεις στο θέμα με τα ελάφια που έχει απασχολήσει επί μακρόν, την τοπική κοινή γνώμη με αφορμή και τις διαμαρτυρίες των αγροτών που μιλούν για μεγάλες ζημιές τις οποίες προκαλούν στις καλλιέργειες. Είχατε κι εσείς συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη, Φιλήμονα Ζαννετίδη και εκφράσατε κάποιες απόψεις. Κατά την εκτίμησή σας, μπορεί να βρεθεί μία λύση κοινώς αποδεκτή, χωρίς να μπαίνει στον διάλογο η λέξη “κυνήγι”;
Πράγματι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναζητά λύσεις και προτείνει λύσεις. Εδώ θα κάνω μία παρένθεση για να σας μιλήσω για τον αντιπεριφερειάρχη κ Ζαννετίδη, ο οποίος είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Ο ίδιος και η οικογένειά του είναι κάτοχοι καλλιεργειών οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από ελάφια. Παρόλα αυτά ο ίδιος, κάτι που τον τιμά, έκανε και κάνει όλες τις ενέργειες ώστε να υπάρχει μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και δίκαιη λύση. Για αυτό και ζήτησε ο ίδιος να συναντηθεί με τον καθηγητή Marco Masseti παγκόσμια αυθεντία στα ελάφια Dama Dama. Στη σύσκεψη αυτή στην οποία παρευρέθηκα και εγώ, αποκλείστηκε το κυνήγι για δύο λόγους. Πρώτον επιστημονικώς και έχει να κάνει με το πώς θα επιλέξεις το θήραμα όπου μπορεί να σκοτώσεις όλα τα αρσενικά και να εκλείψει το είδος και δεύτερον όλοι γνωρίζουμε ότι στην χώρα μας δεν υπάρχει ελεγχόμενο κυνήγι. Θα έρχονται καραβάνια κυνηγών από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και δεν θα αφήσουν κολυμπιθρόξυλο όρθιο. Οι σκοτωμένοι πελαργοί και οι γεμάτες σκάγια πινακίδες το αποδεικνύουν. Η καλύτερη λύση όπως συνοψίστηκε στη σύσκεψη είναι αυτή που προτείνει και το Υπουργείο στο να γίνουν τρεις με πέντε προστατευόμενες περιοχές στις οποίες τα ελάφια θα μπορούν να ζουν έχοντας νερό και τροφές. Επίσης να αποζημιωθούν αλλά και να επιδοτηθούν οι αγρότες ώστε να γίνουν περιφράξεις στα κτήματά τους, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον κάποιο ατύχημα από κάποιο ελάφι που θα ξεφύγει αλλά και από μια άλλη πραγματική μάστιγα αυτή των αδέσποτων κατσικιών τα οποία όπου ενσκήψουν αφήνουν κρανίου τόπο.
• Είστε από τους πλέον ενεργούς πολίτες της Ρόδου, έχοντας και πείρα στα κοινά όπου διατελέσατε αντιδήμαρχος. Επειδή έχει γίνει πολύς λόγος, πώς βλέπετε τον εθελοντισμό στην περιοχή μας; Είναι αναγκαίος, αλλά οι εθελοντές πρέπει να έχουν στήριξη;
Ο εθελοντισμός είναι μία παρεξηγημένη λέξη κα Ντόκου και θα σας δώσω κάποια παραδείγματα. Σε μια παλιά δημαρχία, σε έναν αγώνα δρόμου, επειδή ο Δήμος δεν φρόντισε έγκαιρα να καθαρίσει τη διαδρομή από τα αγριόχορτα μας ζητήθηκε να πάμε να καθαρίσουμε. Φυσικά αρνηθήκαμε. Αυτό δεν είναι εθελοντισμός, είναι βλακεία.
Δεύτερον δέκα καλές κυρίες φέρνουν έναν δυστυχή στον ιατρό για να τον χειρουργήσει δωρεάν. Ο ιατρός κάνει την εγχείρηση δωρεάν και βάζει από την τσέπη του τετρακόσια ευρώ για τα υλικά. Οι δέκα κυρίες δεν έκαναν εθελοντισμό και δεν προσέφεραν καμία βοήθεια ή υπηρεσία. Αν έβαζαν η κάθε μία από σαράντα ευρώ και ο ιατρός έκανε την εγχείρηση δωρεάν τότε θα μιλούσαμε για συλλογική και εθελοντική προσπάθεια.
Δεν υπάρχουν κα Ντόκου εθελοντικές σκέψεις, αλλά μόνο εθελοντικές πράξεις. Τώρα στο νησί μας, να σας πω την αλήθεια είχα αρχίσει να απογοητεύομαι, οι περισσότεροι χαμένοι μέσα στο κυνήγι της καθημερινότητας και του μεροκάματου και ξαφνικά… Μπουμ! Ξεσπάει η μεγάλη πυρκαγιά και ένα τεράστιο κύμα εθελοντών ξεχύθηκε στα δάση μας, στις παραλίες, στα κέντρα διανομής. Εργάτες, υπάλληλοι, μαθητές, νοικοκυρές που προσέφεραν ό,τι μπορούσαν. Πόσο υπερήφανος ένοιωσα για τους συμπολίτες μου.
Και μετά ξανά… Μπουμ! Οι περσινές πλημύρες και το ίδιο κύμα μη οργανωμένων εθελοντών να τρέξουν να βοηθήσουν, να φιλοξενήσουν.
Μην ξανακούσω ότι οι Ροδίτες είναι σνομπ, κυνηγάνε το χρήμα, νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Υπάρχει ελπίδα και αν αυτή η δύναμη στηριχθεί μπορεί να κάνει θαύματα. Τι θαύματα; Ποια στήριξη; Μπορούμε να γεμίσουμε πολλά οκτάστηλα για να τα απαριθμήσουμε αλλά θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Είναι απαράδεκτο να λειτουργούν εστιατόρια και οι σερβιτόροι (για να μην πω όλοι οι πολίτες) να μην γνωρίζουν την μέθοδο Heimlich, μία μέθοδο που αν κάποιος του κάτσει κάτι στον λαιμό να μπορούν να τον βοηθήσουν. Μπορεί να γίνει με μία ομάδα λίγων ιατρών και να περάσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλοι οι σερβιτόροι της Ρόδου για πέντε μόνο λεπτά να τους δείξουν την μέθοδο και μόνο μετά από αυτό να μπορεί το εστιατόριο να πάρει άδεια λειτουργίας. Μία, μόνο μία ζωή να σωθεί είναι αρκετό.
Θα μου πείτε εύλογα γιατί δεν το κάνω; Εδώ έρχεται η απάντηση στο ερώτημά σας για τη χρειαζούμενη στήριξη. Μόνο μία αρχή μπορεί να το επιβάλει και να το εκτελέσουν οι εθελοντές. Αυτήν τη στήριξη χρειάζονται οι εθελοντές σε όλους τους τομείς. Για τις άλλες εκατό προτάσεις, που έχουν παρουσιαστεί και σε αρμόδιους, άλλη φορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου