- Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων
«Αλώβητοι» από τις επιβαρυντικές διαπιστώσεις του νέου πορίσματος του ΑΣΕΠ με το οποίο προτείνονται καταλογισμοί και κινούνται ποινικές διαδικασίες, βγαίνουν οι εντεταλμένοι αιρετοί απελθούσης διοίκησης της ΔΕΥΑΡ αλλά και υπάλληλοι, χάρις σε τροπολογία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, στο νομοσχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης!
Το θέμα εξετάστηκε από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΡ, που θεωρεί ότι η τροπολογία που υπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία αίρεται το αξιόποινο πράξεων και παύουν οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αιρετών εκπροσώπων ΟΤΑ και υπαλλήλων ΟΤΑ για υποθέσεις εργατικών διαφορών προσωπικού των ΟΤΑ, παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και έργου, βρίσκει πλήρη εφαρμογή και στην περίπτωση των δύο συμβασιούχων που απασχολούντο παρανόμως στην επιχείρηση.
Θυμίζουμε ότι στην τροπολογία προβλέπονται τα εξής:
«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων, που έλαβαν χώρα μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου και παύουν οριστικά οι ποινικές, πειθαρχικές διώξεις και παύει κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. και των υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, επί υποθέσεων σχετικών: α. με μη άσκηση ενδίκων μέσων επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και του προσωπικού δημοτικών νομικών προσώπων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) και β. με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού».
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το ΑΣΕΠ διενήργησε έρευνα για τις διαδικασίες πρόσληψης και απασχόλησης 88 υπαλλήλων.
Η έρευνα γύρω από την νομιμότητα της απασχόλησης των υπαλλήλων της ΔΕΥΑ Ρόδου προκλήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά την έκδοση της εισαγγελικής διάταξης αρχειοθέτησης της ποινικής προκαταρκτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ρόδου για την πολύκροτη υπόθεση των συμβασιούχων της ΔΕΥΑ Ιαλυσού.
Υπήρξε συγκεκριμένα μια σειρά από νέες ανώνυμες καταγγελίες που προκάλεσαν την επέμβαση του ΑΣΕΠ.
Από την έρευνα του ΑΣΕΠ προέκυψε για τους δύο υπαλλήλους ότι τον Μάιο του 2006, ύστερα από σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, υπέγραψαν σύμβαση μίσθωσης έργου διαρκείας ενός έτους και τον Ιούλιο του 2007 υπέγραψαν δεύτερη μίσθωση έργου διαρκείας δύο ετών, ύστερα από την από 28 Ιουνίου 2007 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ και σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 6 του ν. 2527/1997 για συμβάσεις μίσθωσης έργου από τους ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού και τα νομικά πρόσωπα την απόφαση της παρ. 1 εκδίδει ο γενικός γραμματέας της οικείας Περιφέρειας.
Για την έκδοση της κατά την προηγούμενη έγκριση για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου απαιτείται βεβαίωση της νομικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου του δημοσίου τομέα ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση έργου και ότι δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία.
Προέκυψε συγκεκριμένα ότι οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΡ προέβησαν στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου με τους συγκεκριμένους εργαζομένους κατά παράβαση του άρθρου 6 του Ν. 2527/1997.
Φέρονται συγκεκριμένα ότι διαρκούσης της εκκρεμοδικίας, υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου διαρκείας 8 μηνών με τον πρώτο εργαζόμενο χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας (άρθρο 21 ν. 2190/1994) και μετέτρεψαν τη σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου των 2 εργαζομένων σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Μετά την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης επί της ασκηθείσης εφέσεως το Δ.Σ. δεν προέβη, ως όφειλε, στην απόλυση των ως άνω εργαζομένων, αλλά αυτοί εξακολούθησαν να απασχολούνται στη ΔΕΥΑΡ, ο πρώτος μέχρι την 5η Μαρτίου 2015 και η δεύτερη μέχρι τον Μάιο του 2014 καίτοι η Νομική Υπηρεσία εισηγήθηκε τη διακοπή παροχής υπηρεσιών των ανωτέρω, εισήγηση την οποία το προηγούμενο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, με απόφασή του, απέρριψε.