Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η κυβέρνηση διέδιδε ότι θα πάει στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, έχοντας καταθέσει νομοσχέδιο με φορολογικά -κυρίως- μέτρα στη Βουλή.
Στη συνέχεια ο σχεδιασμός άλλαξε. Πολιτική διαπραγμάτευση και μέτρα πακέτο με χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση ακόμα αναζητείται, όπως και τα μέτρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει το πλαίσιο των προωθούμενων φορολογικών αλλαγών, ώστε να τεθούν στη ζυγαριά της κυβέρνησης και να ληφθούν αποφάσεις. Άλλες πηγές, κυβερνητικές, αναφέρουν ότι διατάξεις υπάρχουν έτοιμες υπό μορφή νομοσχεδίου στο γραφείο του γραμματέα της κυβέρνησης Σπ. Σαγιά, οποίος έχει πλέον και ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση.
Έτοιμες διατάξεις άλλωστε, επιβεβαιώνουν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Τι θα κατατεθεί και πότε στη Βουλή, ενδέχεται να ξεκαθαρίσει το απόγευμα. Ο υπουργός οικονομικών έχει συνάντηση με τους Π. Νικολούδη, Δ. Μάρδα και Κ. Σαββαίδου.
Στο τραπέζι πάντως, υπάρχουν σχετικά ανώδυνες διατάξεις οι οποίες μπορεί να προωθηθούν αμέσως και αφορούν:
1. Καθιέρωση της υποχρέωσης πληρωμής με πλαστικό χρήμα για κάθε συναλλαγή άνω των 70 ευρώ στα νησιά. Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει την τουριστική σεζόν και σύμφωνα με πληροφορίες, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου. Για το ευρύτερο σχέδιο παροχής κινήτρων χρήσης πλαστικού χρήματος, φαίνεται να υπάρχει ακόμα δρόμος. Νωρίτερα σήμερα άλλωστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης συμφώνησε με τους εκπροσώπους των τραπεζών, σχετική επιτροπή η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της σε 15 ημέρες.
2. Οικειοθελή συμμόρφωση ή αλλιώς…περαίωση. Το σχέδιο είναι επίσης έτοιμο και προβλέπει υποβολή πάσης φύσεως δηλώσεων, αρχικών ή τροποποιητικών για κάθε λογής φόρους και τελη (εισόδημα, ΦΠΑ, παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, αλλά όχι τέλη κυκλοφορίας και Ε9) για οποιαδήποτε χρονική περίοδο έως το τέλος του 2014, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι φορολογούμενοι καλούνται κατόπιν εορτής να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογούσε ακόμα και δέκα χρόνια πίσω, χωρίς την παραμικρή προσαύξηση.
3. Κίνητρα αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων. Τις διατάξεις έχει προαναγγείλει ο Γ. Βαρουφάκης, προκειμένου να αποκαλυφθούν πληρώνοντας ένα κατιτίς σε φόρο, όσοι έχουν κρυμμένες καταθέσεις στο εξωτερικό. Ο συντελεστής παίζει κοντά στο 15% σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, άλλα κυβερνητικά στελέχη όμως τονίζουν ότι δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από 22% (ο πρώτος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος μισθωτών). Στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου όμως υπάρχουν και άλλες φωνές για συντελεστή κάτω από 10% με το σκεπτικό…να πάρουμε κανένα φράγκο.
4. Λοταρία αποδείξεων. Οι διατάξεις επίσης είναι έτοιμες και προβλέπουν τη διενέργεια κληρώσεων σε μηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση, με τον αριθμό της απόδειξης.
5. ΦΠΑ. Η κυβέρνηση μάλλον δεν είναι έτοιμη ακόμα όσον αφορά το ύψος του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται προ των πυλών. Αν η μπίλια του ενιαίου θα κάτσει πιο κοντά στο 16% ή το 20% θα κριθεί από τις εξαιρέσεις. Αν παραμείνει η έκπτωση 30% για τα νησιά πάμε πιο ψηλά στον ενιαίο συντελεστή, στην αντίθετη περίπτωση προκύπτει εξοικονόμηση κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Καθοριστικής σημασίας είναι και η πολιτική απόφαση για το ποια προϊόντα θα πάνε στον μειωμένο συντελεστή 5%-8%. Αν μπουν μόνο φάρμακα, ψωμί και γάλα δημιουργούνται περιθώρια για χαμηλότερο ενιαίο συντελεστή, αν μπουν περισσότερα προϊόντα ο πήχης ανεβαίνει.
6. Ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ. Το μέτρο το «αγαπάει» η τρόικα και είναι από αυτά που θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσει η κυβέρνηση.
7. Φόρο διαμονής. Το σενάριο για φόρο 3%-6% στα ξενοδοχεία άνω των τριών αστέρων πληροφορίες αναφέρουν ότι υποκαταστάθηκε από τέλος διαμονής 1έως 5 ευρώ και πάλι με βάση τα αστέρια. Παίζει και το σενάριο για φόρο 3%-6% στις εκδιδόμενες (;) αποδείξεις σε ρούχα, παπούτσια, μπαρ και εστιατόρια πολυτελείας στα νησιά.
euro2day.gr
Αν νομιζει η κυβερνησι οτι με τετοιες μαγκιες θα ξεγελασει τους θεσμους κανει λαθος και θα ειναι και παλι σπαταλη χρονου εις βαρος της οικονομιας της χωρας