Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «είναι και θα παραμείνει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου». Το τέλος διανυκτέρευσης θα εφαρμοστεί από το 2018, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων.
“Η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας και η εγγύηση της ασφάλειας είναι οι δύο πυλώνες για τον τουρισμό”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και, όπως είπε, θέλει να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου.
Απάντησε και στις αιτιάσεις για δυσμενή διεθνή εικόνα της χώρας και για την υπερφορολόγηση του κλάδου, του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη λέγοντας ότι: «Να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο του τουρισμού που εργάζεται στις υπηρεσίες τις πιο βαριάς βιομηχανίας τού τόπου μας. Αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για την αντοχή της οικονομίας και θα είναι και πάλι αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική, για τη χώρα μας. Εγγύηση για ασφάλεια, περιβάλλον σταθερότητας. Η χώρα θα παραμείνει ως χώρα ασφάλειας. Μετά και τη συζήτηση για το χρέος η αβεβαιότητα δίνει τη θέση της στη σταθερότητα. Μπαίνει η χώρα σε νέα εποχή.
Οι εύλογες ανησυχίες των ανθρώπων του τουρισμού μπορούν να κατασιγάσουν. Γίνεται μια προσπάθεια για εκκένωση λιμανιού Πειραιά. Ενισχύσαμε την παρουσία μας σε εκθέσεις στη Ρωσία και λύνουμε άμεσα προβλήματα που προκύπτουν με τις εκδόσεις θεωρήσεων.
Οι εξελίξεις στην περιοχή ανοίγουν νέες ευκαιρίες.
Προχωρούμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Το έτος Ελλάδας-Ρωσίας δίνει λαβές για επέκταση. Εχουμε εντάξει πολλά σχέδια υποδομών τουριστικού ενδιαφέροντος στο πακέτο Γιούνκερ και πολλά έργα στο ΕΣΠΑ.
Συνδυασμός των εμπλεκόμενων μερών για τη συνεργασία. Αυτό επιδιώκουμε.
Οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, ανεξάντλητες. Το κλείσιμο της Αξιολόγησης δίνει το πλαίσιο σταθερότητας. Θα συμμεριστώ τον προβληματισμό για τη λήψη κάποιων μέτρων που λήφθηκαν με την πίεση της ανάγκης να κλείσει την Αξιολόγηση.
Υπάρχει, όμως, μια αντίφαση, κύριε πρόεδρε. Είπατε, “να κλείσει η Αξιολόγηση”. Τότε, όμως, να είσαι έτοιμος να μοιραστείς κι ένα μέρος του βάρους. Οι απαιτήσεις των εταίρων ήταν σε όλους μας γνωστές. Υπήρξε η ορθή συνεισφορά για αύξηση εισφορών. Δε θα πάει χαμένη. Τώρα που μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο σταθερότερης πορείας».
Τέλος, αμφισβήτησε τις απαισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό… βάζοντας στοίχημα για την πορεία του το 2016 με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη. «Οι αυξήσεις στις αφίξεις είναι 10%. Αν κάνω λάθος να βάλουμε ένα στοίχημα. Το πρώτο τετράμηνο ξεκίνησε ίσως νωρίτερα. Αυτά τα μέτρα δεν τα είπαμε εμείς. Η απαίτηση ήταν να πάει το ΦΠΑ στη διαμονή στο 23%.
Και τώρα η αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ έγινε για να αποφύγουμε την αύξηση των τιμολογίων του νερού και ρεύματος. Ολοι καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου, ειδικά για τον τουρισμό.
«Από το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης»
Για το τέλος διανυκτέρευσης, επεσήμανε ότι μετατίθεται η εφαρμογή του στο 2018, ενώ υποστήριξε πως, ο ΦΠΑ στη διαμονή προοριζόταν στο 23%, «αν η κυβέρνηση δεχόταν χωρίς διαπραγμάτευση τις προτάσεις των δανειστών».
«Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος. Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι tour operators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
in.gr/protagon.gr