Να «οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη» ότι η χώρα θα μπορέσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές από το καλοκαίρι του 2018, προέτρεψε τους πιστωτές της Ελλάδας ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Κάνοντας μια αναφορά σε αυτό που θεωρεί αχρείαστη απαισιοδοξία εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε σήμερα στο Politico:
«Όταν ολοκληρώσουμε αυτό το πρόγραμμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές».
Στην συνέντευξη που παραχώρησε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι διακρίνει λόγους αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο.
«Εάν κοιτάξετε τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, καταγράφει επιδόσεις, στην πραγματικότητα καταγράφει υψηλότερες επιδόσεις σε σημαντικό βαθμό, επί των δημοσιονομικών της στόχων» τόνισε.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο του 1,75% του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και του 3,5% τον επόμενο χρόνο» τόνισε ο Ντομπρόβσκις, στο Politico όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, όταν θα γίνει το επόμενο συμβούλιο του Eurogroup. «Επιτεύχθηκε συμφωνία (με το ΔΝΤ) για τις πολιτικές προϋποθέσεις (policy conditionality)», ανέφερε, χρησιμοποιώντας έναν όρο που σημαίνει ότι η Ελλάδα έπραξε όσα της ζητούσαν οι πιστωτές της.
Η Ελλάδα πάντως χρειάζεται να εφαρμόσει κάποιες ακόμη μεταρρυθμίσεις πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συμπλήρωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Αλλά όλα συντείνουν στο ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να γίνει η επόμενη εκταμίευση», επέμεινε.
Μόλις γίνει αυτό, «θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα μέτρα για το χρέος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνεί το ΔΝΤ: σύμφωνα με το Ρόιτερς, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το πακέτο μέτρων για το χρέος. Δεν υπάρχει ακόμη επαρκής σαφήνεια».