Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Την πεποίθηση ότι ενδεχόμενο «σπάσιμο» του Δήμου Ρόδου σε περισσότερους, θα δημιουργήσει το ίδιο «μπάχαλο» με ό,τι έγινε με τον «Καλλικράτη» εκφράζει σήμερα με συνέντευξή του στην «δ» ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Σύριζα Νότιας Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Αποστολίδης.
Όσον αφορά τον «Κλεισθένη-Ι» δηλώνει υπέρμαχος για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του σχετικά με τα όσα ακούστηκαν περί μεταφοράς έδρας από την Σύρο στην Ρόδο, για το οποίο ο κ. Αποστολίδης ξεκαθαρίζει πως «δεν θα λύσει προβλήματα» ενώ μιλάει και για τα αποτελέσματα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου του Σύριζα που έγινε πρόσφατα στην Ρόδο, και επίκειται να γίνει και στην Σύρο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Αποστολίδη πώς είδατε το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Σύριζα στην Ρόδο; Είστε ικανοποιημένος από την συμμετοχή των κυβερνητικών στελεχών και την ανταπόκριση των φορέων και του κόσμου;
Να ξεκαθαρίσουμε πως τα Αναπτυξιακά Συνέδρια Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στις Περιφέρειες της χώρας τα διοργανώνει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την εκάστοτε Περιφέρεια. Στη Ρόδο διεξήχθη το πρώτο σκέλος του Περιφερειακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου, με το δεύτερο να υλοποιείται στις Κυκλάδες στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Σε αυτό βιώσαμε μια «γιορτή της δημοκρατίας». Το σύνολο σχεδόν των φορέων της Δωδεκανήσου συμμετείχε στην προετοιμασία αλλά και στην υλοποίησή του, ενώ η κοινωνία αγκάλιασε με τη συμμετοχή της το διήμερο διεξαγωγής του. Ο διάλογος, η σύνθεση των προτάσεων, η αναζήτηση κοινού τόπου και η κατάληξη σε συμπεράσματα που ικανοποίησαν όλες τις πλευρές, έκαναν το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δωδεκανήσου το κορυφαίο πολιτικό γεγονός της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα όλους εμάς που είχαμε ενεργή εμπλοκή αυτό μας αφήνει ικανοποιημένους.
• Η προετοιμασία που έγινε, φάνηκε ότι ήταν αρκετά επίπονη. Τέθηκαν όλα τα καυτά ζητήματα της περιοχής; Από εδώ και στο εξής τι περιμένουμε; Θα συνεχιστεί η προσπάθεια και η παρακολούθηση των μεγάλων θεμάτων;
Σίγουρα η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο μαγικό ραβδί με το οποίο θα βρει ένα μαγικό τρόπο να βρει λύσεις και απαντήσεις σε τόσα χρόνια θέματα που μας ταλανίζουν ακόμα και δεκαετίες. Δυστυχώς η εκάστοτε τοπική αυτοδιοικητική αρχή στην περιοχή μας σε πολλές περιπτώσεις κρίθηκε κατώτερη των περιστάσεων σε διαδοχικές θητείες, και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε όλοι στα Δωδεκάνησα.
Το Αναπτυξιακό Συνέδριο πρέπει να το δούμε ως ένα σταθμό, ένα σημείο καμπής αν προτιμάτε, στα πολιτικά δρώμενα στο Νότιο Αιγαίο, στο οποίο αποφασίστηκε η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας. Αφήσαμε πίσω μας τις παλαιές λογικές και ξεκινήσαμε μέσω του διαλόγου μια νέα πολιτική εποχή, αυτή της σύνθεσης και δημιουργίας κοινά αποδεκτών πολιτικών. Αυτό είναι και η ουσιαστική πολιτική επιλογή της σύγχρονης Αριστεράς.
Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου στις Κυκλάδες θα ανακοινωθεί μια συντονιστική ομάδα, κυβέρνησης και τοπικών φορέων, η οποία θα παρακολουθεί και θα εργάζεται καθημερινά για την υλοποίηση όσων ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο. Παράλληλα, θα συντονίζει τις ενέργειες που απαιτούνται, μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών φορέων, για τη δρομολόγηση και εύρεση λύσεων και στα υπόλοιπα θέματα τα οποία τέθηκαν στον διάλογο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δωδεκανήσου και συνολικά του Νοτίου Αιγαίου.
• Ακούστηκαν φωνές για μεταφορά έδρας στη Ρόδο. Σας βρίσκει σύμφωνο ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Είναι πολύ απλοϊκό και ανώριμο να θεωρήσει κανείς πως τα προβλήματα διοίκησης και λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα λυθούν απλά και μόνο με τη μεταφορά της έδρας στη Ρόδο από τη Σύρο. Δυστυχώς μερίδα του πολιτικού προσωπικού της περιοχής μας, από αρκετούς κομματικούς χώρους, επενδύει σε ανέξοδο λαϊκισμό και θέτει το θέμα ως πανάκεια λύσης των προβλημάτων που προήλθαν πολλές φορές από τις δικές τους κομματικές παρατάξεις και επιλογές. Αλήθεια, πού ήταν ορισμένοι όταν ορίστηκε η έδρα της Περιφέρειας και τι υποστήριζαν τότε;
Για να μην τα μηδενίζουμε όλα, προφανώς και τα Δωδεκάνησα, με τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αισθάνονται «ριγμένα» από την ισχύουσα κατάσταση σε σχέση με τις Κυκλάδες. Η επιλογή του Καλλικράτη της Σύρου για έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τα τότε δεδομένα ήταν λανθασμένη. Χρειάζεται όμως προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, δεν λύνεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο.
Πιστεύω πως ο διάλογος που έχει ανοίξει μέσω του Κλεισθένη Ι, αλλά και η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για την εξέταση όλων των θεμάτων δυσλειτουργιών, ακόμα και του χωροταξικού, μας δίνει την δυνατότητα ως τοπική κοινωνία να συζητήσουμε τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να αναζητήσουμε λύσεις κοινά αποδεκτές για την άμβλυνση των αδικιών. Αν στο πλαίσιο του διαλόγου εξετάσουμε το θέμα της έδρας και τεθεί προς συζήτηση μια πρόταση που να περιλαμβάνει ενδεχόμενη αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, θα πρέπει να εξεταστεί βάσει επιχειρημάτων και όχι στενού τοπικού συμφέροντος. Για παράδειγμα ίσως μια λύση διπλής έδρας , σε Σύρο και Ρόδο, να είναι πιο λειτουργική.
• Σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είστε σύμφωνος με την απλή αναλογική; Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι μέχρι στιγμής αρνητικοί.
Η απλή αναλογική είναι το δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα. Προάγει το διάλογο, τη συνεννόηση, τη σύνθεση απόψεων και την εύρεση κοινού τόπου συνεννόησης. Όταν σήμερα σε ένα τυπικό δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο το 70% των αποφάσεων είναι ομόφωνες, τι μας εμποδίζει να εφαρμόσουμε την απλή αναλογική; Η πολιτική επιλογή της αυτοδυναμίας και η εναλλαγή παρατάξεων όπου έκαναν ό,τι ήθελαν έφερε την πολιτική και οικονομική χρεωκοπία της χώρας που βιώνουμε τα τελευταία πέτρινα χρόνια.
Διερωτώμαι, είναι κανείς ευχαριστημένος από τη σημερινή λειτουργία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων; Το αποφασίζω και διατάσσω του δημάρχου ή του περιφερειάρχη τελειώνει εδώ και τα δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια γίνονται κυρίαρχα όργανα σύνθεσης απόψεων.
Ήρθε η ώρα, ειδικά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι πιο εύκολη η εφαρμογή κοινής πολιτικής, να αποκτήσουμε τη νοοτροπία της συνεννόησης και συνεργασίας. Όσοι είναι αντίθετοι στην απλή αναλογική φοβούνται τη δημοκρατία και ανήκουν πολιτικά στο παρελθόν. Οι νέες δυνάμεις που θα αναδείξουν οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές οφείλουν να μάθουν να συνεργάζονται και να λειτουργούν με γνώμονα το κοινό συμφέρον των πολιτών.
• Επανέρχεται συνεχώς το σενάριο για «σπάσιμο» του ενιαίου Δήμου Ρόδου. Ποια είναι η θέση της Ν.Ε. του Σύριζα;
Το 2010 η επιλογή της ένωσης δέκα Καποδιστριακών Δήμων σε ένα Καλλικρατικό στο νησί της Ρόδου αποδείχτηκε καταστροφική. Το νησί μας βίωσε ουσιαστικά μια χαμένη θητεία τοπικής αρχής έως ότου μπορέσει να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο Δήμος Ρόδου.
Ξεκάθαρα, μια επιλογή για «σπάσιμο» του δήμου θα δημιουργήσει το ίδιο «μπάχαλο» και θα χάσουμε άλλη μια θητεία, κάτι που το νησί μας δεν αντέχει σε καμιά περίπτωση. Επιπλέον, υπάρχουν θέματα τα οποία λύνονται πολύ δύσκολα, όπως η κατανομή των υφιστάμενων χρεών του Δήμου. Κατά συνέπεια, είμαστε σταθερά αντίθετοι στη διάσπαση του Δήμου Ρόδου.
Όσοι το επιζητούν, επενδύουν στο συναίσθημα του δημότη, λέγοντάς του πόσο καλύτερα ήταν πριν τον Καλλικράτη. Όμως, του αποκρύβουν πως τότε ήταν μια τελείως διαφορετική πολιτική περίοδος, όπου το χρήμα έρεε άφθονο και ο έλεγχος σπατάλης ήταν μηδαμινός. Δεν συγκρίνεται η λειτουργία των δέκα δήμων επί Καποδίστρια με τον ένα Δήμο επί Καλλικράτη, είναι δύο ανόμοια πολιτικά εγχειρήματα.
Οι δυσλειτουργίες του Δήμου Ρόδου χωρίζονται στις πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής αλλά και σε θεσμικά κενά και αστοχίες του Καλλικράτη. Θεωρούμε πως η ευκαιρία για διάλογο που δίνει ο Κλεισθένης Ι δεν πρέπει να χαθεί. Σε αυτό το διάλογο θα πρέπει να κατατεθούν όλες οι απόψεις που αποτυπώνουν τις ενδεχόμενες προτάσεις βελτίωσης του καθεστώτος λειτουργίας του δήμου Ρόδου και μέσα από το διάλογο να βρεθούν οι νομικές βελτιώσεις που θα κάνουν πιο λειτουργικό τον δήμο Ρόδου. Η χωροταξική ανακατανομή ευνοεί μόνο όσους θέλουν περισσότερες επιλογές για αξιώματα. Δεν είναι τυχαίο πως οι πιο θερμοί υποστηρικτές της είναι πρώην δήμαρχοι Καποδιστριακών Δήμων.