Συνεντεύξεις

Β. Ψυλλάκης: «Με τον Κλεισθένη μόνο με κράνη θα πηγαίνουμε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου»!

Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη

Ο Βασίλης Ψυλλάκης είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος μετρά 12 χρόνια προσφοράς στα κοινά. Υπήρξε στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής αντιπρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε. και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος παραλιών, ευθύνη που του έχει ανατεθεί και σε αυτή τη θητεία. Παράλληλα είναι αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» μιλά χωρίς περιστροφές για όλα όσα τον έχουν πικράνει στην 12ετή ενασχόλησή του με τα κοινά, καταθέτει την άποψή του για το νομοσχέδιο “Κλεισθένης”, που προωθεί τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αιχμή την απλή αναλογική και δηλώνει ότι αποτελεί ουτοπία η συναίνεση που η μεταρρύθμιση αυτή ευαγγελίζεται.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Ψυλλάκη:
• Φέτος ο Δήμος της Ρόδου, θα έχει τις περισσότερες παραλίες με γαλάζιες σημαίες πανελλαδικά. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;
Οι 35 γαλάζιες σημαίες που έχουν πάρει οι παραλίες μας φέτος, φέρνουν το Δήμο Ρόδου στην πρώτη θέση πανελλαδικά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός αυτό. Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο που δίδεται στην Ελλάδα από το 1987.
Στο διεθνές πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες” συμμετέχουν 73 χώρες. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, που εδρεύει στη Δανία. Παράλληλα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ), υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, γεγονός που φανερώνει τη σημασία που δίνει στη συμβολή του, στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και στην προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας συνολικά. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει αυτές τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα.
Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, η Ρόδος βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση με ένα τόσο μεγάλο αριθμό παραλιών με γαλάζιες σημαίες.
• Αυτή η «πρωτιά» ενισχύει την φήμη του προορισμού;
Οπωσδήποτε ναι! Οι τουρ οπερέιτορς και τα τουριστικά πρακτορεία δίνουν μεγάλη σημασία στις γαλάζιες σημαίες, οι οποίες θα υπάρχουν σε 27 όμορες παραλίες με πολυτελείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε οκτώ δημοτικές πλαζ. Για πρώτη φορά θα υπάρχει γαλάζια σημαία στην μεγάλη παραλία της Λίνδου!
Σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Σ. Διακοσταματίου, θα προχωρήσουμε άμεσα στον εξοπλισμό των οκτώ παραλιών, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει ο διεθνής οργανισμός, ώστε να αφήσουμε καλές εντυπώσεις στον έλεγχο που θα γίνει μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.
• Πιστεύετε ότι η εικόνα των παραλιών στο σύνολό τους, είναι ικανοποιητική;
Ήμουν υπεύθυνος παραλιών και στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής, συνεπώς περισσότερα από επτά χρόνια τώρα. Έχω εντοπίσει κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν και έχω καταθέσει τις προτάσεις μου οι οποίες δεν εισακούστηκαν ποτέ, χωρίς να ξέρω γιατί…
Οι παραλίες έχουν μέγιστη σημασία για ένα τουριστικό προορισμό σαν τη Ρόδο. Αποτελούν στην ουσία τη βάση του τουριστικού μας προϊόντος εδώ και δεκαετίες. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από την έρευνα ποιότητας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, οι παραλίες και ο ήλιος θάλασσα είναι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι επισκέπτες επιλέγουν τη Ρόδο.
Είχα προτείνει λοιπόν να συσταθεί ένα γραφείο κάτω από τη σκέπη της διεύθυνσης οικονομικών που να διαχειρίζεται τις παραλίες. Δόξα τω Θεώ, ο Δήμος μας διαθέτει αρχιτέκτονες, μηχανικούς και προσωπικό που θα μπορούσε να στελεχώσει ένα γραφείο, βασικός ρόλος του οποίου θα ήταν η καλύτερη οργάνωση των παραλίων. Με μία σωστή προετοιμασία κατά η διάρκεια του χειμώνα, η εικόνα των παραλιών μας Απρίλη μήνα θα ήταν τέτοια που θα εντυπωσίαζε όχι μόνο τους ξένους επισκέπτες μας, αλλά και εμάς τους ίδιους.
Φαίνεται όμως ότι οι βασικές προτεραιότητες για τους αυτοδιοικητικούς μας, είναι άλλες…
• Εργαστήκατε με πάθος και αφοσίωση για τις Πηγές Καλλιθέας. Πώς βλέπετε την πορεία του μνημείου σήμερα;
Μετά από πάρα πολλά χρόνια καταφέραμε να πάρουμε την πιστοποίηση για τα ιαματικά νερά της Καλλιθέας από την αρμόδια Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και είχαμε τη δυνατότητα να προσχωρήσουμε άμεσα σε σύνταξη μελετών σε συνεργασία με την αρχαιολογία και την εφορία νεωτέρων μνημείων.
Δύο χρόνια μετά την πιστοποίηση, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Τα προγράμματα τρέχουν και δεν έχουμε ενταχθεί πουθενά. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η υπουργός δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τουρισμό ευεξίας. Εκπροσωπώ το Δήμο της Ρόδου στο Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και μπορώ να επιβεβαιώσω το ενδιαφέρον της ηγεσίας του υπουργείου, έχοντας εμπειρία και από τις προηγούμενες διοικήσεις. Όντως η κα Κουντουρά έκανε μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα και την επενδυτική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.
Μιλάμε συχνά για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Εάν όμως δεν αναπτύξουμε τέτοια εναλλακτικά προϊόντα, πώς μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο; Είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού που δίνει απίστευτη ώθηση στον κάθε προορισμό. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
• Τι θα πρέπει να γίνει για τις Πηγές Καλλιθέας;
Αυτό που θα περίμενα προσωπικά είναι να προχωρήσει ο δήμαρχος στη σύσταση μίας επιτροπής αποτελούμενης από επιστήμονες που θα γνωρίζουν το αντικείμενο. Άλλωστε ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδας διαθέτει επιστήμονες… Για άγνωστους λόγους δεν προχωρά όμως τίποτε.
Το μνημείο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του χωριού μου, των Κοσκινού. Έχω γνωρίσει την Καλλιθέα, όπως και τόσοι άλλοι συμπολίτες μας στις παλιές της δόξες και στην παρακμή της. Ζούμε τώρα ξανά μία νέα εποχή που οι Πηγές Καλλιθέας έχουν αποκτήσει νέα πνοή. Χιλιάδες επισκέπτες θαυμάζουν κάθε χρόνο αυτό το μοναδικής ομορφιάς μνημείο. Έχουμε την ευκαιρία να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο και την αφήνουμε, δυστυχώς ανεκμετάλλευτη.

• Πώς αξιολογείτε την εικόνα του νησιού συνολικά;
Κοιτάξτε, υπάρχουν προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια και έπρεπε να είχαν λυθεί τις εποχές που υπήρχε πακτωλός χρημάτων από ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι μόνο. Θυμάμαι τον Δήμο Καλλιθέας να εισπράττει 2,5 εκατ. ευρώ μόνο από τα τέλη παρεπιδημούντων…
Πιστεύω ότι χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για το νησί μας τις δεκαετίες του ‘80 και ’90. Με το που ξέσπασε η κρίση επικράτησε νευρικότητα… Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου αίσθηση. Τα λεφτά πλέον είναι λίγα και πλέον τίποτε δεν είναι εύκολο όπως ήταν πριν.
• Πιστεύετε λοιπόν, ότι η οικονομική δυσχέρεια δεν αφήνει περιθώρια για κάτι καλύτερο;
Η Ρόδος έχει πολλές δυνατότητες, αυτό είναι σίγουρο. Για να αξιοποιηθεί όμως στο μέγιστο δυνατό βαθμό η δυναμική του νησιού μας, θα πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι να χαράξουν στρατηγική και να αφήσουν κατά μέρος τα κατόπιν ενεργειών μου. Αναφέρομαι στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και για το ίδιο το κεντρικό κράτος.
Πρέπει να υπάρξει συναίνεση… Άλλωστε ποιος είναι ο σκοπός όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά; Δεν είναι το καλό του τόπου και μόνο; Δεν θα έπρεπε όλοι μαζί οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ακόμη και οι σύμβουλοι της Περιφέρειας, να πορευόμαστε συστρατευόμενοι για την επίτευξη κοινού στόχου; Είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθούμε αυτό;

• Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό σε τοπικό επίπεδο; Ποιους πρωταγωνιστές διακρίνετε;
Ο δήμαρχος, κ. Φ. Χατζηδιάκος έχει δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος. Αυτό είναι δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τον κ. Σ. Καρίκη, ο οποίος έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Κατά τα λοιπά βλέπουμε δημοσιεύματα για κάποιους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον είτε για το Δήμο είτε για την Περιφέρεια.
Όταν το νομοσχέδιο “Κλεισθένης” που προωθεί τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αιχμή την απλή αναλογική έρθει στη Βουλή, πολύ πιθανόν κάποιοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Σίγουρα όμως από το φθινόπωρο κι έπειτα θα μπούμε στην τελική ευθεία για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
• Ποια είναι η άποψή σας για τον «Κλεισθένη»;
Σύμφωνα με την εικόνα που έχω από τον Κλεισθένη, θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις στο δήμο και στην Περιφέρεια. Το δημοτικό συμβούλιο δεν θα είναι πλέον το ίδιο, η σύνθεσή του θα διαφέρει ριζικά.
Με τον τρόπο που η σημερινή κυβέρνηση εισάγει την απλή αναλογική θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι είναι υπέρ της συναίνεσης, της συνεννόησης και της συνεργασίας. Όλα αυτά ακούγονται καλά στη θεωρία. Στην πράξη όμως δεν είμαστε ώριμοι στην Ελλάδα για τέτοια μοντέλα αυτό-διοίκησης.
Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν επετεύχθη σε κεντρικό επίπεδο το επιθυμητό επίπεδο συναίνεσης σε σοβαρά εθνικά ζητήματα. Πώς λοιπόν φέρνει η κυβέρνηση ένα τέτοιο νομοσχέδιο, όταν αποδεδειγμένα δεν καταφέρνουμε σε εθνικό επίπεδο να συμφωνήσουμε σε φλέγοντα ζητήματα; Αυτό το μοντέλο αρμόζει καλύτερα στη Γερμανία, στη Βόρεια Ευρώπη. Εδώ είναι Βαλκάνια, ούτε μία στο εκατομμύριο δεν μπορεί να πετύχει. Όταν βλέπουμε λ..χ. το Δήμο με την Περιφέρεια να μην μπορούν να συναινέσουν, σαν δύο γαϊδάρους που μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα, πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι θα πετύχει ο Κλεισθένης;
Πιστεύω λοιπόν ότι το νομοσχέδιο, αν μη τι άλλο θα φέρει μεγάλες προστριβές. Αν στις προηγούμενες εκλογές οι μνηστήρες για το Δήμο Ρόδου ήταν πέντε, αυτή τη φορά μπορεί να είναι οι διπλάσιοι. Προβλέπω ότι όσοι περάσουν στο δεύτεροι γύρο θα προσπαθήσουν να συνδιαλλαγούν με τους χαμένους κάτω από το τραπέζι, θα τάξει όποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί, γη και ύδωρ.
• Πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα;
Προφανώς θα κάνουν χρυσές δουλειές όσοι πουλάνε κράνη. Μόνο με κράνος θα πηγαίνουμε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
• Είστε ένας πετυχημένος επιχειρηματίας και έχετε αφοσιωθεί παράλληλα στα κοινά. Είστε ικανοποιημένος από τις ευκαιρίες που σας δόθηκαν μέχρι σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση; Θα είστε παρών σε αυτές τις εκλογές;
Δεν έχω μάθει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Έχω δηλώσει ότι είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που κάνω. Μεγάλωσα και σπούδασα τρία παιδιά με την οικογενειακή επιχείρηση η οποία υπάρχει από το 1957 και συνεχίζει την πορεία της.
Δέχθηκα όμως ανελέητο bullying όλα αυτά τα χρόνια από ανθρώπους που πίστεψα, εμπιστεύθηκα και στήριξα. Είμαι σίγουρος ότι ο λόγος που γίνεται αυτό είναι το επάγγελμα που ασκώ. Δεν θα μπορούσαν κάποιοι να δεχθούν ότι ένας κρεοπώλης θα γινόταν να έχει μία θέση αντιδημάρχου, μία θέση προέδρου οργανισμού… Είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό. Ταπεινώθηκα και μειώθηκα-όχι σαν δημοτικός σύμβουλος-σαν άνθρωπος και οικογενειάρχης. Αν μη τι άλλο, θα μπορούσαν να τιμήσουν στο πρόσωπό μου τους 12.000 κατοίκους των Κοσκινού…
Όμως παρ΄ όλη την πικρία μου, για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκα, όπως θα μπορούσα, ποτέ δεν απείλησα ή εκβίασα κανένα, παρέμενα πάντα πιστός στο καθήκον. Πάντα προσπαθώ να φέρω σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ό,τι μου ανατίθεται με γνώμονα κάθε φορά το καλό του τόπου μας. Τα αποτελέσματα της δουλειάς μου σε ό,τι έχω αναλάβει, φαίνονται. Δεν χρωστάω σε κανένα. Μου χρωστάνε και δεν χρωστάω. Κυρίως όμως δεν κρατάω κακία σε κανένα! Βάζω το καθήκον πάνω από κάθε απογοήτευση.
Και για να απαντήσω στο τελευταίο σκέλος της ερώτησης…, έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, ο κύκλος μου στην τοπική αυτοδιοίκηση κλείνει με το πέρας αυτής της θητείας. Επειδή όμως στην πολιτική ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ, θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό και τότε ξαναμιλάμε…

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου