Πολιτιστικά

Εγκαίνια της νέας μεγάλης δωρεάς έργων ζωγραφικής στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου

Συνεχίζεται η ποσοτική και κυρίως ποιοτική αναβάθμιση των έργων τέχνης του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Αυτή τη φορά στη πολύτιμη συλλογή της Πινακοθήκης μας, έρχονται να προστεθούν άλλα 71 εξαιρετικά έργα ζωγραφικής του πανελληνίως γνωστού ζωγράφου Δημήτρη Κούκου. Αντιπροσωπεύουν την πενηντάχρονη καλλιτεχνική του πορεία και θα εκτίθενται στο ισόγειο του Νεστορίδειου Μελάθρου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το προσεχές Σάββατο 18 Μαίου και ώρα 20.30, Νεστορίδειο Μέλαθρο πλατεία Γαβρ. Χαρίτου (εκατό χουρμαδιές). Με την ευκαιρία δημιουργήθηκε και θα κυκλοφορήσει την ημέρα των εγκαινίων καλαίσθητος τόμος 130 σελίδων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκαινιάσθηκε η έκθεση των 103 έργων της άλλης μεγάλης δωρεάς του Βάλια Σεμερτζίδη. Επίσης μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δ.Σ δωρίθηκαν και ήδη παραλήφθηκαν 6 πολύ μεγάλων διαστάσεων έργα του αείμνηστου Ρόδιου καλλιτέχνη Δημήτρη Πεζουβάνη, που αυτή την περίοδο συντηρούνται από εξειδικευμένο συντηρητή και τα οποία θα εκτεθούν τον προσεχή Αύγουστο.

Πολλές είναι επίσης οι δωρεές επιλεγμένων καλλιτεχνών που πραγματοποιούν περιοδικές εκθέσεις στους χώρους μας και οι οποίοι θεωρούν εξαιρετική τιμή να εντάξουν στη πασίγνωστη συλλογή της πινακοθήκης μας δικό τους έργο.

Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά, που θα φιλοξενήσουμε μόνιμα στους χώρους του Νεστορίδειου Μελάθρου, την σημαντική από κάθε άποψη, δωρεά των έργων του αγαπητού φίλου και εξαίρετου ζωγράφου Δημήτρη Κούκου. Με την πραγματοποίηση της έκθεσης-δωρεάς, υλοποιείται μια ενδόμυχη θαρραλέα σκέψη την οποία έκανε ο γνωστός καλλιτέχνης, την εποχή της άγουρης ηλικίας στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα ως κληρωτός στην πανέμορφη ύπαιθρο της Ρόδου.

Ο Δημήτρης Κούκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1969 έως το 1974 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου ευτύχησε να έχει δασκάλους δύο μύθους της σύγχρονης ζωγραφικής μας, τους Νίκο Νικολάου και Γιάννη Μόραλη. Φαίνεται ότι από τον πρώτο έλαβε το σίγουρο χρωματικό ένστικτο και από το δεύτερο το νηφάλιο μέτρο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux Art στο Παρίσι (1975-1978), με δάσκαλο τον Gustave Singier.

Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ο Δημήτρης Κούκος έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1977. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Η.Π.Α, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία) όσο και στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη της Ρόδου, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και στην Εθνική Τράπεζα.

Γνήσιος ταλαντούχος δημιουργός, εκφράζει τα ερεθίσματα που του παρέχει το περιβάλλον της πατρίδας μας, με τις εναλλαγές του φωτός και τις ιδιαιτερότητές του, ο αέρας, η αύρα, οι οσμές της φύσης, τα οποία μετουσιώνει σε χρώματα. Η αφαιρετική απόδοση των θεμάτων, τα ιμπρεσιονιστικά στοιχεία με τον κυρίαρχο ρόλο του φωτός και η λυρική ατμόσφαιρα χαρακτηρίζουν τα έργα του, ενώ σταδιακά προσεγγίζει την αφαίρεση.

Η Ρόδος στη καλλιτεχνική και προσωπική του πορεία κατέχει άκρως ξεχωριστή θέση. Την πρωτογνώρισε τον γοήτευσε και την «ερωτεύθηκε» ως φοιτητής, την εμπέδωσε και την κλείδωσε για τα καλά στην καρδιά του την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας και έκτοτε επί πενήντα συνεχή χρόνια την επισκέπτεται ανελλιπώς. Με τους καμβάδες και τα πινέλα «ανά χείρας», έχει αλωνίσει όλο το νησί, γνωρίζει κάθε γωνιά του με απίστευτη ακρίβεια. Μπορεί να τον συναντήσεις στην ύπαιθρο, στις αμμουδιές ή στις βραχώδεις περιοχές, στα κάστρα, ακόμη και σε ταράτσες να απλώνει τους χωρίς προκαθορισμένα όρια καμβάδες του και να ζωγραφίζει με έντονες χειρονομίες και χρώμα την αύρα, την ποικιλία της Ροδίτικης γης. Η άμμος, τα πετραδάκια και τα ξερά χόρτα, ίσως και κάποιο μικροσκοπικό κοχύλι, ενσωματώνονται στην επιφάνεια του πίνακα. Στην αρχή η εικόνα που αναδύεται από τον καμβά είναι σχεδόν ρεαλιστική. Όσο όμως προσθέτει στρώσεις χρωμάτων το έργο χάνει σε ρεαλιστικότητα και κερδίζει σε αίσθημα. Είναι θαυμάσιο πώς ο ζωγράφος με χρώματα διαφορετικά από τα φυσικά και σχήματα ασαφή δίνει μια τόσο σαφή εικόνα της ατμόσφαιρας του τοπίου.

Το νησί μας το ερεύνησε και το αγάπησε όσο ελάχιστοι καλλιτέχνες. Στο σύνολο των ζωγραφικών του έργων, μεγάλο μέρος αποτυπώνει θέματα από το νησί της Ρόδου. Συχνά λέει: « Η Ρόδος με ενδιαφέρει πάρα πολύ, μου πάει πολύ αυτό το ροζ μοβέ που έχει. Έχει μια ένταση, είναι πολύ ερωτικό νησί. Έχει μια άλλη διάσταση. Τεράστια ιστορία. Εδώ ενώνονται πολιτισμοί. Ακόμη και αυτός ο τουρισμός μου δίνει μια ένταση. Έχει πολύ ωραία τοπία, πολύ ωραία κάστρα, είναι ένας κόσμος μαγικός τα βρίσκεις όλα»

Τα αντιπροσωπευτικά έργα όλης της μακρόχρονης καλλιτεχνικής διαδρομής του Δημήτρη Κούκου, που περιλαμβάνονται σε αυτή την αξιέπαινη σημαντική δωρεά που πραγματώνεται, θα μας εμπλουτίσουν ψυχικά και πνευματικά, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συναναστρεφόμαστε συχνά να τα μελετούμε, προτρέποντας και τις νεώτερες γενιές, να ενσκήψουν στην αδιαμφισβήτητα κορυφαία και πολυδιάστατη συνεισφορά αυτού του σημαντικού καλλιτέχνη, συναισθηματικού και ευαίσθητου ανθρώπου.

Eνα μεγάλο ευχαριστώ στοΔημήτρη Κούκο, τη σύζυγό του Άντα και τη κόρη του Βασιλική, όλοι τους ξεχωριστοί εικαστικοί καλλιτέχνες, για την ομόφωνη απλόχερη προσφορά έργων του καλλιτέχνη. Mε αυτή του τη δωρεά, εισέρχεται στο πάνθεον των μεγάλων δωρητών της πινακοθήκης μας, μαζί με τους αείμνηστους Παναγιώτη Γράββαλο, Βάλια Σεμερτζίδη, Εμμανουήλ Ζέπο, Δημήτρη Πεζουβάνη

Ευχαριστίες στο Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου θερμούς συμπαραστάτες στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Επίσης στον Πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιώργο Κακούλη και τα Μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου, για την ευγενική και αμέριστη συμπαράσταση.

Τέλος σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου μας, την αντιπρόεδρο Μαρίνα Μπόνη και τα υπόλοιπα Μέλη Μιχάλη Βομβύλα, Μαρία Μαντζόν, Κώστα Νεοφύτου, Ρέα Παπαχρήστου – Τσέλιου και Σταματία Στεργενάκη, για τη συνεχή βοήθεια και ενεργό συμμετοχή τους στην προετοιμασία της έκθεσης, με αφορμή την καλοδεχούμενη δωρεά του Δημήτρη Κούκου.

Δρ Νικόλαος Τσ. Φρόνας

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου