Ειδήσεις

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για 13η σύνταξη, και επταήμερη εργασία

Την έντονη αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσαν όσα είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ στην διακαναλική συνέντευξή του, αναφορικά με την 13η σύνταξη και τα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και σε ότι αφορά το πακέτο των εργασιακών σχέσεων.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους συνταξιούχους και να τους πούμε ότι αυτό το οποίο κάνει ο κ. Τσίπρας δεν είναι να δώσει 13η σύνταξη. Δίνει ένα προεκλογικό επίδομα. Το δίνει, δε, με τρόπο ξεδιάντροπο, πέντε μέρες μόλις πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό το οποίο θα μπορούσε να κάνει ενδεχομένως είναι να το δώσει και την ημέρα της 26ης Μαΐου, μαζί με τα ψηφοδέλτιά του έξω από τα εκλογικά κέντρα. Αυτό το οποίο κάνει ο κύριος Τσίπρας δεν έχει ξανασυμβεί στη μεταπολιτευτική ιστορία. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι οποιαδήποτε βοήθεια, σήμερα, προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, είναι χρήσιμη και ενδεχομένως απαραίτητη. Και ναι, και τα 500 ευρώ που θα πάρει ένας χαμηλοσυνταξιούχος είναι σημαντικό ποσό. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι αν η πολιτική του κ. Τσίπρα μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι μακροπρόθεσμα μπορούμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν σήμερα την μεγαλύτερη ανάγκη. Η απάντησή μου είναι πως δεν μπορεί να γίνει αυτό. Δεν μπορεί να γίνει αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται, αν δεν παράγουμε αρκετό πλούτο, δεν μπορούμε να έχουμε αρκετούς πόρους για να υποστηρίζουμε το κοινωνικό μας κράτος», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το βασικό εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας φτώχειας είναι η πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Και έχω δεσμευτεί ότι θέλω να αυξήσω τους πόρους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν πρόκειται να ανεχτώ άλλη διαστρέβλωση των θέσεών μου από το ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμένω, όμως, να μιλάω και να αντιπαραβάλλω μία πολιτική που παγιδεύει τους ανθρώπους σε μία φτώχεια διαρκείας, με μία πολιτική ευκαιριών που τους δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Διότι το ζήτημα σήμερα δεν είναι να κρατάμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Αυτή είναι μία πολιτική, η οποία ανακυκλώνει τη φτώχεια στην ελληνική κοινωνία. Δεν λύνει πραγματικά προβλήματα. Και θα πρέπει, επίσης, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το πού βρίσκεται σήμερα η ακραία φτώχεια στην πατρίδα μας. Δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι αυτοί οι οποίοι υποφέρουν. Είναι πρωτίστως οι μακροχρόνια άνεργοι, είναι τα νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν ούτε ένα μέλος το οποίο εργάζεται. Γι’ αυτά δεν έχει να πει κουβέντα ο κ. Τσίπρας. Γιατί στο πρόγραμμά του, η λέξη επενδύσεις, η λέξη δουλειές, απλά απουσιάζει. Τον κ. Τσίπρα το μόνο το οποίο τον ενδιαφέρει είναι πώς πέντε μέρες πριν τις εκλογές θα δελεάσει ενδεχομένως κάποιους συνταξιούχους για να τον ψηφίσουν. Αλλά να σας πω και μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μου συνέβη χθες στην Παιανία. Με πλησίασε ένας συνταξιούχος. Τον ρώτησα, πώς σου φάνηκε το πακέτο του κ. Τσίπρα. Μου λέει: Βεβαίως, καλοδεχούμενο. Αλλά, αν τον είχα μπροστά μου, θα του έλεγα εύγε και φεύγε».

Σε άλλη μια αποστροφή του, που προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Θυμάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκταώρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι δούλευαν μέχρι σήμερα. Και ότι το Κράτος πρέπει να έρθει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες. Και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό, δεν είναι κακό -μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα- αλλά είναι καλό. Όπως και όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν -και το Κράτος βέβαια- σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Τώρα, κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές, είναι άνθρωποι -λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά- που δεν έχουν ιδέα, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο ο οποίος ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 η οποία ξημερώνει μπροστά μας, είναι μια άλλη Ελλάδα και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι τα ισχυρίζονται αυτά, φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν πού πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος».

Απαντώντας, σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι «ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα”. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί. Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα ( επίδομα ανεργίας, επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα. Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό».

Νωρίτερα, κατά την περιοδεία του σε Άκτιο και Λευκάδα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησης η ανασυγκρότηση του κοινωνικού Κράτους, κάτι για το οποίο έχει και όραμα και σχέδιο.

Απαντώντας στα “σχόλια” του Μαξίμου, με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ό,τι «Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε “13η σύνταξη” ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους. Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».

Υπ. Εργασίας: Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπάρχουν, εργαζόμενοι συνεχούς εργασίας μόνο στα σχέδια Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στη συνέχεια, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μία αστεία προσπάθεια, με στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως, η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών, ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επταήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης. «Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι, εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση, όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση, αυτήν τη στιγμή, δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οκτάωρη εργασία» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνει, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. «Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Εκεί όπου, επίσης, οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το 8ωρο ξεπερασμένο, τα κοινωνικά επιδόματα πελατειακές παροχές εξαγοράς, εκεί όπου το δώρο Χριστουγέννων και η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχουν. Το “αύριο” που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι κυριολεκτικά επιστροφή στο πιο σκληρό και εκμεταλλευτικό χθες για τους εργαζόμενους» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, σημειώνει: «Νόμιζα ότι, μετά την εξαγγελία του για το τέλος του 8ώρου, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μας επιφύλασσε άλλες εκπλήξεις. Αλλά ναι, τελικά, σήμερα, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Εξήγγειλε την 7ήμερη εργασία».

Μαξίμου: Οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο«Η ΝΔ προσπαθεί μάταια, με ψέματα και λαθροχειρίες, να μαζέψει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος της ΝΔ ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για επταήμερη εργασία και όχι για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων η οποία εξάλλου ίσχυε πάντοτε. Φιλότιμες οι προσπάθειες να διορθώσουν τον αρχηγό τους στη ΝΔ, αλλά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο…» σχολίασε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Χαρίτσης: Γνωστά από τον 18ο αιώνα όσα προτείνει ο Μητσοτάκης«Συστήνω στον κ. Μητσοτάκη να διαβάσει το βιβλίο του Φ. Ένγκελς ”Η κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία”. Εκεί θα ανακαλύψει ότι όλα αυτά που εξαγγέλλει ως “καινοτόμα” για τους εργαζόμενους του σήμερα: το τέλος του 8ώρου και του πενθημέρου, την “εθελοντική” επταήμερη εργασία χωρίς ωράριο και υπερωρίες κ.λπ., τα έκαναν πράξη οι βιομήχανοι του Μάντσεστερ ήδη από τον 18ο αιώνα. Και τότε οι εργαζόμενοι, αυτοβούλως ”συναινούσαν” …αν δεν ήθελαν να λιμοκτονήσουν», σημειώνει ο ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου