Τα αποτελέσματα της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην Ρόδο με τον εγκλεισμό λόγω καραντίνας, αρχίζουν να φαίνονται σιγά σιγά. Και όσο η τοπική κοινωνία προσπαθεί να επιστρέψει την ‘κανονικότητα’, οι δομές κοινωνικής πρόνοιας, βλέπουν τις ανάγκες να αυξάνονται λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφερε η κατάσταση με τον κορωνοϊό.
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων στη «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργος Τριάντος, προβαίνοντας σε έναν μίνι – απολογισμό και εκτιμήσεις για την μετά καραντίνα εποχή στη Ρόδο.
Τόνισε ακόμη πως το στοίχημα ότι η Ρόδος (και κατ’ επέκταση τα Δωδεκάνησα) είναι ασφαλής προορισμός, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το έχουμε κερδίσει αλλά πρέπει να το αξιοποιήσουμε σωστά.
«Ζήσαμε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά και οπωσδήποτε θα υπάρξει δυσκολία προσαρμογής. Είμαι ωστόσο ευτυχής, διότι όλες οι κοινωνικές δομές του Δήμου Ρόδου ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ γρήγορα και προσαρμόστηκαν στις συνθήκες οι οποίες διαμορφώθηκαν. Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, διαμορφώσαμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τις δράσεις και ενέργειές μας. Είχαμε την στήριξη τόσο του Δήμου Ρόδου όσο και του υπουργείου Υγείας –σε ό,τι αφορά τα μέσα που χρειαστήκαμε. Αναπτύξαμε την δομή ‘Βοήθεια στο Σπίτι’, το Συσσίτιο, τις δομές Πρόνοιας, το Κέντρο Κοινότητας, ενώ φροντίσαμε στο μέτρο του δυνατού, τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που αυτό το διάστημα είχαν αυξημένες ανάγκες. Τώρα που περάσαμε στο επόμενο βήμα με την έξοδο από την καραντίνα, εκτιμώ ότι καταφέραμε αρκετά και ανταποκριθήκαμε στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί –οι οποίες όπως σας είπα, ήταν πρωτόγνωρες. Απαιτείται επανασχεδιασμός στους προϋπολογισμούς αφού πολλά κονδύλια προωθήθηκαν για τις ανάγκες καταπολέμησης του κορωνοϊού».
ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΣΣΙΤΙΟ
Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε ωστόσο, πως το τοπίο είναι ακόμη ασαφές ως προς την εξέλιξη των πραγμάτων καθώς θα πρέπει να λειτουργήσει συνολικά η αγορά, ο τουρισμός, η κοινωνία κ.λπ. για το τι μέλλει γενέσθαι.
«Παρατηρούμε ότι αυτό το διάστημα, αυξήθηκαν οι αιτήσεις για συσσίτιο, για οικονομικές συνδρομές και έκτακτα οικονομικά βοηθήματα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επανασχεδιάσουμε ένα πλάνο για την ‘επόμενη μέρα’ και να αναπροσαρμόσουμε όλα όσα προγραμματίζαμε από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα. Καταλαβαίνετε ότι κρίνεται αναγκαίος πλέον ο επανασχεδιασμός βάσει των νέων δεδομένων και ανάλογα να κινηθούμε (με αναμόρφωση προϋπολογισμού, σχεδίων, δράσεων, ενεργειών, προγραμμάτων κ.λπ.) Εκείνο που έχει σημασία εφεξής είναι ο ρυθμός επιστροφής στην κανονικότητα. Βλέπουμε ότι τις δύο πρώτες ημέρες, η ζωή επανήλθε στους προ-καραντίνας ρυθμούς της και εύχομαι να κυλήσουν όλα ομαλά χωρίς έκτακτα επεισόδια».
Η ΡΟΔΟΣ, ΤΑ ΠΗΓΕ
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΧΑΡΗ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Επιπλέον, ο κ. Τριάντος ανέφερε πως ως τοπική κοινωνία τα πήγαμε πολύ καλά λόγω της καλής συνεργασίας και των συντονισμένων ενεργειών από όλες τις πλευρές.
«Είναι προφανές ότι για μια ομαδική προσπάθεια, απαιτείται η συνδρομή όλων των πλευρών. Αν κάποιος κρίκος σπάσει, δεν θα προχωρήσει η προσπάθεια. Το ευχάριστο για τη Ρόδο είναι ότι και τα τέσσερα κρούσματα που σημειώθηκαν, ήταν ‘εισαγόμενα’ και αντιμετωπίστηκαν με σοβαρότητα. Δεν είχαμε κανένα κρούσμα με σημείο αναφοράς την Ρόδο –ούτε ασθενείς που νόσησαν στο νησί. Γνωρίζουμε την κατάσταση του καθενός από τους ασθενείς που νόσησαν και μάλιστα είναι θετικό το γεγονός πως η κατάστασή τους εξελίχθηκε ομαλά. Οι απαραίτητες διαδικασίες ακολουθήθηκαν σωστά στο Νοσοκομείο Ρόδου και τώρα που υπάρχει το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορωνοϊό, είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι αφού θα συντομεύσουν τα χρονικά διαστήματα αναμονής, έκδοσης αποτελεσμάτων και περαιτέρω αντιμετώπισης πιθανών νέων περιστατικών. Είναι θετικό και το γεγονός πως βρισκόμαστε σε νησί και όχι στην ηπειρωτική Ελλάδα κάτι που μας δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για το επίπεδο που βρισκόμαστε. Το στοίχημα ότι η Ρόδος (και κατ’ επέκταση τα Δωδεκάνησα) είναι ασφαλής προορισμός, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το έχουμε κερδίσει. Πιστεύω να το αξιοποιήσουμε, να το εκμεταλλευτούμε αλλά και να το διαφυλάξουμε όπως πρέπει, χτίζοντας τις επόμενες κινήσεις μας σε όλα τα επίπεδα.
Θεωρώ πως οι κανόνες που ισχύουν τώρα με την πανδημία μπορούν να ισχύσουν στην καθημερινότητά μας, εφεξής και να γίνουν μέρος της ζωής μας. Να λαμβάνουμε προφυλάξεις για τους κλειστούς χώρους, να μην υπάρχει συνωστισμός, να συνεχίσουμε το… περπάτημα και να τηρούμε τους κανόνες πειθαρχίας -αρκεί να γίνεται με μέτρο και σύνεση».