Από crash test διέρχονται ήδη οι εργασιακές σχέσεις στη Ρόδο, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στη «δ», μπορεί μεν να απαγορεύεται η απόλυση από όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι μερικής ή πλήρους απασχόλησης, όμως η «ομπρέλα» των μέτρων δεν προστατεύει -προφανώς- όσους απασχολούνται σε καθεστώς μαύρης εργασίας.
Ο κορωνοϊός, αποκάλυψε το πραγματικό εύρος της μαύρης εργασίας στη Ρόδο, όπου οι απολύσεις και οι περικοπές μισθών έχουν ήδη ξεκινήσει από την περίοδο του lockdown, χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν ούτε να προστατευτούν, ούτε να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και ούτε να λάβουν επίδομα από την κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία πιστοποιημένη σχέση εργασίας.
Περαιτέρω, ακόμα κι εκείνοι που ασφαλίζονται και πληρώνονται για μερική απασχόληση αλλά εργάζονται κανονικά 8ωρο και το υπόλοιπο του μισθού που δεν καταβάλλεται στην Τράπεζα το παίρνουν «στο χέρι» από τον εργοδότη, δεν έχουν περιθώρια να το διεκδικήσουν αφού η εφορία καραδοκεί για τα ποσά που δεν δηλώθηκαν!
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, που πληθαίνουν μέρα με την μέρα, η μαύρη εργασία παραμένει ανοιχτή πληγή για τη Ρόδο και με δεδομένο ότι οι εποχιακά εργαζόμενοι δεν θα επαναπροσληφθούν στο σύνολό τους, αφού πολλές επιχειρήσεις είτε δεν θα λειτουργήσουν είτε θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό, αναμένεται εκτίναξη της ανεργίας τους αμέσως επόμενους μήνες.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «δημοκρατικής» ως προς τις απολύσεις υπαλλήλων που τελούν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, ή που δεν πρόλαβαν να υπογράψουν τις συμβάσεις τους για την εποχιακή απασχόληση, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι περιορισμένες έως αδύνατες. Επιπλέον, ανέφερε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη μόλις ολοκληρωθεί η χρονική περίοδος που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την προστασία των θέσεων εργασίας.
Να σημειωθεί ότι οι απολύσεις απαγορεύονται από τις 18 Μαρτίου μόνο για όσες επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας και για όσο χρόνο το προσωπικό τους βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, προκειμένου να λάβουν την ειδική ενίσχυση και οι ίδιες οι επιχειρήσεις κάνοντας παράλληλη χρήση των φορολογικών και ασφαλιστικών ευνοϊκών ρυθμίσεων. Επιπλέον, ο μόνος περιορισμός που έχει τεθεί σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά, αφορά στη διατήρηση του αριθμού του προσωπικού με την ολοκλήρωση των μέτρων αλλά και εκείνων που λειτουργούν κανονικά για να ισχύσουν οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σχετικά με την αναστολή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, πέρα από τον μεγάλο αριθμό απολύσεων και μη επαναπροσλήψεων, θα πρέπει να υπολογισθούν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα βάλουν «λουκέτο» ή θα κηρύξουν πτώχευση εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού όπου και σε αυτές τις περιπτώσεις τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι περιορισμένα.
Εργαζόμενος, σε μικρομεσαία επιχείρηση της Ρόδου δωδεκάμηνης λειτουργίας, υπό καθεστώς μαύρης εργασίας μερικής απασχόλησης με συμφωνία ασφάλισης κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, κατήγγειλε στη «δ» ότι στην περίοδο της καραντίνας δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τα 800 ευρώ αφού δεν εμφανιζόταν πουθενά ως απασχολούμενος και ενημερώθηκε με το άνοιγμα των καταστημάτων την 11η Μαΐου, ότι θα απολυθεί με άλλους τέσσερις υπαλλήλους επειδή ο όγκος εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά. «Εργαζόμασταν όλο το χειμώνα ανασφάλιστοι με την προοπτική να ασφαλιστούμε στη διάρκεια της σεζόν, όμως την Δευτέρα ενημερωθήκαμε πέντε άτομα ότι απολυόμαστε διότι η επιχείρηση δεν μας χρειάζεται. Οι τέσσερις έχουμε οικογένειες και οι μόνο η σύζυγος του ενός εργάζεται. Ούτε ξέρουμε πού και αν θα βρούμε εργασία στη διάρκεια της σεζόν και επειδή ήμασταν ανασφάλιστοι δεν μπορούμε να αποδείξουμε τη σχέση εργασίας ώστε να διεκδικήσουμε τα 800 ευρώ. Από την άλλη, ούτε θέλουμε να πάρουμε τον εργοδότη μας στο δικαστήριο διότι πράγματι δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Οι υποχρεώσεις τρέχουν και χρήματα δεν υπάρχουν. Αν δεν ανοίξει η σεζόν, τον χειμώνα θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι. Και δεν είμαστε μόνο εμείς που απολυθήκαμε, υπάρχουν κι άλλοι. Τι θα γίνουμε μέχρι τη επόμενη σεζόν;», διερωτήθηκε μιλώντας στη «δ».
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πάντως επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να συγκρατήσει τις απολύσεις και διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας – με την ειδική ρήτρα μη απόλυσης- δίνοντας, ταυτόχρονα, εργαλεία ευελιξίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστέλλοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις εργαζόμενων και εργοδοτών (ασφαλιστικές και φορολογικές) και, τέλος, ενισχύοντας οικονομικά, μέσω ειδικής αποζημίωσης, όλο το φάσμα των εργαζομένων που είτε βρέθηκαν σε καθεστώς της προσωρινής αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους είτε επλήγησαν από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία του ιού.
Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως δεν είναι αρκετό για να «αναχαιτίσει» απολύσεις, μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία που αναμένεται μετά τη λήξη ισχύος των μέτρων.
Ειδικά στη Ρόδο, που η σεζόν θα συρρικνωθεί και πολλές επιχειρήσεις είτε δεν θα ανοίξουν είτε δεν θα προχωρήσουν σε επαναπροσλήψεις, πολλοί μιλούν για «εργασιακή ζούγκλα» η οποία δεν θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί υπό τις συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός.