Το μεγάλο στοίχημα επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας και γιατί ο οίκος αναμένει ταχύτερη ανάπτυξη σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η πορεία των εμβολιασμών στον Βορρά και το μεγάλο κόστος των τεστ.
Από τον επόμενο μήνα, η HSBC εκτιμά ότι θα επιτραπεί στους τουρίστες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας.
Από τη μάκρο πλευρά, το στοίχημα είναι κρίσιμο αφού ο τουρισμός αποτελεί σχεδόν το 15% του ΑΕΠ στην Ισπανία και πάνω από το 20% στην Ελλάδα, με τους περισσότερους τουρίστες να προέρχονται από το εξωτερικό, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Η ανάκαμψη θα είναι πιο γρήγορη στην Ιταλία και την Πορτογαλία από ό,τι για την Ελλάδα ή την Ισπανία, προειδοποιεί ο επενδυτικός οίκος, επομένως η κούρσα για τη διάσωση του καλοκαιρινού τουρισμού είναι κρίσιμη.
Η HSBC υπολογίζει ότι ο τουρισμός αφαίρεσε πέρυσι 6% από τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας και φέτος θα προσθέσει 2%. Η θετική επίδραση από τον τουρισμό στην ελληνική ανάπτυξη του 2022 προβλέπεται σε 4%.
Ένας σημαντικός παράγοντας για τον ελληνικό τουρισμό είναι και οι εξελίξεις σε ανταγωνιστικούς προορισμούς. Η HSBC επισημαίνει ότι η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εθνικό lockdown και στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας, κάτι που σημαίνει ότι όσοι τουρίστες επιστρέφουν, πρέπει να περάσουν 10ήμερη καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, κάτι που κοστίζει 1.750 λίρες ανά άτομο.
Η HSBC θεωρεί ότι η Ευρώπη αποτελεί πολύ πιο ελκυστικό προορισμό από την Τουρκία αυτή τη στιγμή, προβλέποντας μία στροφή στις τουριστικές ροές ανάλογη με εκείνη που είχε σημειωθεί το 2016, όταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία έσπρωξαν τους ταξιδιώτες κυρίως προς την Ισπανία.
Οι τουριστικές ροές από τον ευρωπαϊκό Βορρά στον Νότο θα εξαρτηθούν φέτος σε μεγάλο βαθμό από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Με δεδομένο ότι οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα έχουν μεγάλη ταξιδιωτική ελευθερία, είναι κρίσιμο να κοιτάξει κανείς πώς πηγαίνουν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία και τη Γερμανία, τονίζει η HSBC. Και προβλέπει ότι έως τα μέσα του Ιουλίου, το 1/2 των ενηλίκων στη Γερμανία και τα 2/3 στη Βρετανία θα έχουν εμβολιαστεί. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ελεύθερα πρώτοι, καθώς στη Βρετανία, για παράδειγμα, μόνο ένα μικρό μερίδιο των κάτω των 40 έχει κάνει την πρώτη δόση.
Ως γνωστόν, η χώρα χορηγεί τη δεύτερη δόση μετά από τρεις μήνες. Έτσι, όσοι Βρετανοί κάνουν την πρώτη δόση σήμερα, θα χρειάζεται να κάνουν τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν για διακοπές, εφόσον σκοπεύουν να ταξιδέψουν πριν από τα τέλη του Αυγούστου.
Όπως εξηγεί η HSBC, πολλοί θα είναι φέτος οι τουρίστες που θα αναγκαστούν να κάνουν τεστ για να ταξιδέψουν (σε αυτούς, βέβαια, συγκαταλέγονται και όλα τα παιδιά). Το υψηλό κόστος και η ταλαιπωρία των τεστ ενδεχομένως να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάκαμψη του τουρισμού.
Για παράδειγμα, μία μη εμβολιασμένη τετραμελής οικογένεια Βρετανών που θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι (εάν τελικά η Ελλάδα μπει στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας), θα πρέπει να πληρώσει 1.024 λίρες μόνο για τα τεστ. Και αυτό γιατί οι κανονισμοί της Ελλάδας λένε ότι κάθε μέλος της οικογένειας άνω των 5 ετών πρέπει να επιδείξει αρνητικό τεστ που έγινε 72 ώρες πριν την αναχώρηση.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Βρετανίας, όλα τα μέλη πρέπει να κάνουν rapid test πριν την επιστροφή τους, καθώς και ένα μοριακό τεστ στις δύο πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή. Η μέση τιμή του μοριακού τεστ στη Βρετανία είναι 128 λίρες.
Ακόμα και χωρίς να συνυπολογίζει το κόστος των rapid tests προ της επιστροφής, η HSBC εκτιμά ότι τα δύο τεστ για κάθε μέλος της οικογένειας θα κοστίσουν πάνω από 1.000 λίρες.
Υπάρχουν ωστόσο θετικές προσδοκίες ότι π.χ. η TUI θα προσφέρει στους πελάτες της ένα πακέτο 60 λιρών με όλα τα απαιτούμενα τεστ. Αυτό μειώνει το κόστος στις 240 λίρες για μία 4μελή οικογένεια.
Πηγή: euro2day.gr
Γιώργος Α. Σαββάκης