Σήμερα Πέμπτη οι ανακοινώσεις για όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα – Στη «μάχη» για τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής και ο ΕΟΤ με το μεγαλύτερο σχέδιο προβολής την τελευταία 10ετία.
Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται πλέον το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με την Ελλάδα να θέλει να κερδίσει και φέτος το στοίχημα του πλέον ασφαλούς προορισμού κερδίζοντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη μικρότερη πίτα στη μάχη της Μεσόγειου, τη φετινή θερινή σεζόν, τη δεύτερη με όρους πανδημίας.
Το κυβερνητικό επιτελείο κάνει λόγο για συλλογική εθνική προσπάθεια, όπου θα χρειαστεί απ’ όλους «πολύ μεγάλη προσοχή καθώς ανοίγουμε σταδιακά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθές, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου. Βασικός στόχος, να μην υπάρξουν τοπικές εξάρσεις, «τοπικές επιδημίες, που θα μας οδηγήσουν στη λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε από τη στιγμή που όλοι θα φερθούμε υπεύθυνα και καθώς από αυτό το Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις και θα αρχίσουν τα νησιά να έχουν επισκέπτες και από τα μεγάλα αστικά κέντρα». Σε σχέση με την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών στα νησιά, στόχος είναι ο καθολικός εμβολιασμός με εξαίρεση την Κρήτη έως το τέλος Ιουνίου. «Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καθολικό εμβολιασμό σε 32 νησιά, με αρκετά πολύ καλή συμμετοχή μέχρι στιγμής και ολοκληρώνουμε μέχρι 31/5 τον εμβολιασμό σε άλλα 36 νησιά. Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε και στον εμβολιασμό στα υπόλοιπα 19 μεγάλα νησιά τα οποία απομένουν για να ολοκληρώσουμε το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Mάριος Θεμιστοκλέους.
Σε αυτή τη συγκυρία του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, στόχος είναι τόσο η θωράκιση των νησιών έναντι του κορωνοϊού, αλλά και η ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, που επισήμως ξεκινά εντός των επομένων ημερών, με τη βεβαιότητα ότι θα προσδώσει θετικό πρόσημο στην συνολική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, σε μια περίοδο κατά την οποία η υγειονομική κατάσταση των τουριστικών προορισμών παρακολουθείται στενά από όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς.
Πώς θα έρχονται οι τουρίστες
Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, ενώ αναλυτικές πληροφορίες για το άνοιγμα του τουρισμού και τις αφίξεις από το εξωτερικό θα δώσει αύριο Πέμπτη ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης που βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη σημαντικότερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα μετά τη Γερμανία. Μάλιστα χθές από το Λονδίνο ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στην «πράσινη» λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή εντάχθηκε στους «πορτοκαλί» προορισμούς) κατά την επόμενη αναθεώρηση της λίστας, η οποία αναμένεται προς το τέλος Μαίου. Σε συνέχεια μάλιστα της κριτικής που ακούγεται κατά κόρον τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι ορισμένοι δημοφιλείς προορισμοί για τους Βρετανούς σε Ελλάδα αλλά και Ισπανία θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί μεμονωμένα στην «πράσινη» λίστα, χωρίς δηλαδή το περιοριστικό μέτρο της καραντίνας με την επιστροφή τους στη χώρα, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε σε βρετανικά μμε ότι «θα καλωσορίζαμε μια περιφερειακή προσέγγιση διότι ήδη, είμαι σίγουρος ότι, σύμφωνα με οποιαδήποτε κριτήρια, όλα τα ελληνικά νησιά θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στην πράσινη λίστα στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη».
Πάντως ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός οργανισμός, η TUI, θα προσφέρει από το Ηνωμένο Βασίλειο προγράμματα διακοπών τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα (βλ. Πορτογαλία) όσο και στην «πορτοκαλί» μετά τις 17 Μαϊου, όταν και θα επανεκκινήσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια από τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο δεν θα εκτελεί δρομολόγια προς χώρες που θα απαιτούν από τους τουρίστες να παραμείνουν σε καραντίνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους και σε αυτές που περιλαμβάνει η «κόκκινη» λίστα. Στη λίστα της TUI βρίσκονται και πέντε ελληνικά νησιά, σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κω.
Για τις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας αναμένεται να ισχύουν τα εξής:
-Θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
-Θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου
και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
-Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα, προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.
Συνολικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις πρώτες αφίξεις από το εξωτερικό το επόμενο διάστημα οι ξενοδόχοι ήδη λένε στους πελάτες τους «να έχουν 72 ωρών τεστ αρνητικό, να έχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν, ενώ έρχεται και το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό από τον Ιούνιο. Αλλά το θέμα είναι να έχουμε γρήγορες και ασφαλείς διελεύσεις στα σύνορά μας. Αίτημά μας, να έχουμε πολλά σκάνερ σε χερσαία σύνορα και αεροδρόμια για γρήγορη διέλευση», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Οι τουριστικοί φορείς στέκονται ιδιαίτερα στην εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε., θα βοηθήσει ώστε να εξελιχθεί ομαλά η σεζόν και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.
Στη «μάχη» και ο ΕΟΤ
Στη μάχη για την προσέλκυση τουριστών για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μπαίνει και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ο οποίος , σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα κ. Δημήτρη Φραγκάκη, σκοπεύει να «επενδύσει» συνολικά το 2021 περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ, άμεσα, για την καθαρή προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο προβολής στην Ελλάδα που υλοποιεί ο ΕΟΤ την τελευταία 10ετία.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η κοινή καμπάνια «Sunshine Discount» που παρουσιάστηκε χθές από κοινού με την Aegean, η οποία απευθύνεται σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Από πλευράς μάλιστα του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα, που συστηματικά τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πτήσεις και εκτός του παραδοσιακού καλοκαιριού, εκφράστηκε η προσδοκία, εφόσον τα δεδομένα της πανδημίας εξελιχθούν ομαλά, ότι η φετινή χρονιά μπορεί να έχει μία συνέχεια «αργότερα, για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και, γιατί όχι, Νοέμβριο, αν ο καιρός το ευνοήσει. Εμείς έχουμε την ευελιξία να το κάνουμε. Η καμπάνια απευθύνεται σε 10 χώρες, μεταξύ των οποίων στην Αγγλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Οι πρώτοι που φαίνεται ότι αντιδρούν είναι οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι και σιγά-σιγά κινητοποιούνται και οι υπόλοιπες χώρες».
Πηγή protothema.gr