Ειδήσεις

Προσωπικός γιατρός: Το 43,5% των Ελλήνων είναι ακάλυπτο και βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία του

Σε «σταυρόλεξο» για γερούς λύτες φαίνεται να εξελίσσεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, που τόσο πολύ έχει διαφημίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από το 2019 έως και σήμερα.

Δυστυχώς τα επίσημα στοιχεία της πλατφόρμα https://prosopikos.gov.gr/ είναι αμείλικτα καθώς αποδεικνύουν ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, παρά τα μεγάλα λόγια και τις τυμπανοκρουσίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, εξακολουθεί να πηγαίνει με ρυθμούς …χελώνας. Απόδειξη το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το 43.5%  του πληθυσμού δεν έχει προσωπικό γιατρό, επειδή οι συνολικά  3.502 γιατροί που είναι εγγεγραμμένοι ως προσωπικοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών σε όλη τη χώρα. Από αυτούς οι 2.208 είναι γιατροί των δημοσίων δομών που υποχρεωτικά ανέλαβαν επιπλέον καθήκοντα, ενώ 1.294 είναι ιδιώτες γιατροί.

Σημειώνεται ότι οι ελάχιστοι εναπομείναντες γιατροί στα Κέντρα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τα πολυϊατρεία, που υποχρεωτικά βαφτίστηκαν εν μια νυκτί «προσωπικοί γιατροί» απλά …δεν φτάνουν.

Η επιπλέον μηνιαία αποζημίωση των 700 ευρώ που παρέχει το υπουργείο Υγείας, ως οικονομικό κίνητρο, σε κάθε γιατρό της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) για να έχουν από 1.551 έως και 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες, φαίνεται ότι δεν πείθει τους λειτουργούς του Ιπποκράτη, να εργαστούν στο απογυμνωμένο και ταλαιπωρημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα διαβίωσης των γιατρών στην ΠΦΥ κυρίως στα νησιά αλλά και η υπερ-εργασίας, είναι οι βασικοί παράγοντες, που οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στη δημόσια υγεία καθώς γι΄ αυτούς παραμένει ένα μη ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, χωρίς προοπτική άμεσης εξέλιξης.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι άγονοι διαγωνισμοί για την κάλυψη κενών θέσεων στα Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία και ΤΟΜΥ και σε όλες τις υγειονομικές δομές της ΠΦΥ -και όχι μόνο-τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την ίδια ώρα οι αποχωρήσεις του ιατρικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης ή επειδή στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα είναι ακόμη μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λύσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι το 2023 αποχώρησαν με σύνταξη 430 γιατροί ενώ οι παραιτήσεις ήταν περίπου 650, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ.

Τι γίνεται όμως με τους ασθενείς; Ο ιδιώτης γιατρός που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και θα τον πληρώνουν από την τσέπη τους, είναι μονόδρομος για τους πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας, εάν θέλουν να έχουν παιδίατρο, παθολόγο, γενικό γιατρό που θα τους παρακολουθεί, θα συνταγογραφεί τη φαρμακευτική τους αγωγή και τις διαγνωστικές τους εξετάσεις.

Με τη γλώσσα των αριθμών
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις ηλικίες των πολιτών από 17 έως και 49 ετών παραμένουν υγειονομικά ακάλυπτοι το 58,4%. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν ιδιώτη γιατρό πληρώνοντας τον από την τσέπη τους  για το πρόβλημα υγείας  που αντιμετωπίζουν ή απευθύνονται στα νοσοκομεία που συνήθως γίνεται το αδιαχώρητο.

Την ίδια ώρα στις ηλικίες από 50 έως και 69 ετών δεν είναι εγγεγραμμένοι το 30,5% ενώ στις ηλικίες το 70 ετών και άνω το 23, 3%.

Συνολικά είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό  5.006.932 πολίτες ενώ ο στόχος είναι να φτάσουν τα 8 εκατομμύρια πολίτες, γεγονός που όπως φαίνεται αργεί να επιτευχθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου