Με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής) έπεσε την Πέμπτη η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Εύκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Ως προς την πορεία των βάσεων γενική είναι η εκτίμηση ότι θα κινηθούν ανοδικά στις περισσότερες σχολές, ενώ στην Ιατρική αναμένεται να περάσουν και πάλι το κατώφλι των 19.000 μονάδων.
Σχετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής θα διαδραματίσει και η κατάργηση των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και κοινωνικά κριτήρια), δεδομένου ότι φέτος οι θέσεις τους θα προστεθούν σε αυτές των υποψηφίων γενικής σειράς.
Η μίξη αυτή θα προκαλέσει τεχνητή αύξηση των θέσεων, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι βάσεις εισαγωγής.
Αντίθετα, ανασταλτικό ρόλο στην άνοδο των βάσεων αναμένεται να παίξουν τα μαθήματα της Φυσικής και της Ιστορίας, τα θέματα των οποίων ήταν και τα μόνα που ξέφυγαν από τον γενικό κανόνα των βατών θεμάτων των υπόλοιπων μαθημάτων.
«Οι Πανελλήνιες εξετάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα. Οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Τα θέματα δεν ήταν δύσκολα, όπως δήλωσαν και οι υποψήφιοι. Οι διαγωνιζόμενοι τελείωσαν πολύ γρήγορα σήμερα», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στις εξετάσεις χθες, ο κ. Γιάννης Παπαδομάρκάκης δήλωσε:
«Στις εξετάσεις χθες συμμετείχαν 363 υποψήφιοι. Απουσίασαν εννέα».
«Διαγωνίστηκα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Οι περισσότεροι δυσκολεύθηκαν σε ένα ερώτημα. Δεν δυσκολεύθηκα ιδιαίτερα. Πιστεύω πως πήγα αρκετά καλά», δήλωσε η υποψήφια κ. Καθολική Τρικοίλη, που ακολούθησε την Τεχνολογική Κατεύθυνση στο 1ο Λύκειο.
«Δεν ήταν δύσκολα τα θέματα που επελέγησαν στις εξετάσεις. Όσοι είχαν μελετήσει πιστεύω πως τα πήγαν πολύ καλά. Μπορούσαν να γράψουν και οι μέτρια προετοιμασμένοι μαθητές», δήλωσε ο υποψήφιος κ. Μιχάλης Κρητικός, που ακολούθησε την θεωρητική κατεύθυνση στο 1ο Λύκειο.
Διαγωνίστηκα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Πιστεύω πως ήταν εύκολα και τα τέσσερα ερωτήματα που τέθηκαν. Οι υποψήφιοι μπορούσαν να γράψουν τις απαντήσεις μέσα σε δύο ώρες», δήλωσε η υποψήφια κ. Ονέλα Ρούκο, που ακολούθησε την Τεχνολογική Κατεύθυνση στο 1ο Λύκειο.
«Δεν ήταν δύσκολα τα θέματα που επελέγησαν σήμερα από την εξεταστική επιτροπή. Πιστεύω πως πήγα αρκετά καλά. Μετά θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε η υποψήφια κ. Γεωργία Π., που ακολούθησε την τεχνολογική κατεύθυνση στο 1ο Λύκειο.
Σε ερώτηση αν τα θέματα που επελέγησαν φέτος για τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων ήταν δύσκολα, η κ. Γεωργία Π., δήλωσε:
«Τα θέματα ήταν εύκολα. Εξαίρεση αποτέλεσε, θεωρώ, το μάθημα της Φυσικής. Θα έπρεπε στο συγκεκριμένο μάθημα οι υποψήφιοι να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή από την αρχή της σχολικής χρονιάς».
«Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα. Δυσκόλεψε τους υποψηφίους μόνο ένα ερώτημα. Πιστεύω πως δεν ήταν τόσο σαφές. Έτσι κάποιοι έδωσαν διαφορετική απάντηση», δήλωσε ο υποψήφιος κ. Πανορμίτης Τσιμπιδάκης, που ακολούθησε την τεχνολογική κατεύθυνση στο 3ο Λύκειο.
«Δημιουργήθηκε ζήτημα, θεωρώ, με ένα ερώτημα που τέθηκε στο διαγώνισμα για το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Αρκετοί υποψήφιοι μπερδεύτηκαν και δεν απάντησαν σωστά. Όλα τα άλλα ήταν εύκολα για εκείνους που είχαν μελετήσει καλά και οργανωμένα», δήλωσε ο υποψήφιος κ. Παναγιώτης Τσάκαλης, που ακολούθησε την τεχνολογική κατεύθυνση στο 3ο Λύκειο.
Σε ερώτηση αν ήταν εύκολα τα θέματα που τέθηκαν στους υποψηφίους φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ο κ. Τσάκαλης δήλωσε:
«Πιστεύω, πως στην Πληροφορική και στη Φυσική, ήταν δύσκολα τα θέματα».
«Διαγωνίστηκα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Πιστεύω πως τα πήγα καλά», δήλωσε ο υποψήφιος κ. Αριστείδης Λάπας που ακολούθησε την τεχνολογική κατεύθυνση στο 3ο Λύκειο Ρόδου και πρόσθεσε πως τα θέματα που τέθηκαν φέτος ήταν εύκολα και δεν δυσκόλεψαν τους μαθητές.
«Πιστεύω πως πήγα αρκετά καλά. Δεν δυσκολεύθηκα ιδιαίτερα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στο οποίο διαγωνίστηκα. Η βαθμολόγηση των γραπτών μου θα δείξει το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο υποψήφιος κ. Μενέλαος Μπαριανάκης που ακολούθησε την τεχνολογική κατεύθυνση στο 3ο Λύκειο.
Σε ερώτηση αν τα θέματα που τέθηκαν φέτος ήταν εύκολα στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ο κ. Μπαριανάκης δήλωσε:
«Ήταν εύκολα τα θέματα που τέθηκαν φέτος από την εξεταστική επιτροπή. Και οι υποψήφιοι όμως τώρα πλέον προετοιμάζονται πάρα πολύ καλά προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να πετύχουν τους στόχους τους».
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, 21 Ιουνίου αρχίζουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από τις 23 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου.
Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Πέμπτη, 19 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη η βαθμολόγηση των γραπτών θα ολοκληρωθεί σε δεκαπέντε με είκοσι ημέρες.
“Σε λίγες ημέρες οι υποψήφιοι θα λάβουν από το υπουργείο Παιδείας τους κωδικούς για να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία”, δήλωσε ο κ. Παπαδομαρκάκης.
Αν και είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί τα μηχανογραφικά δελτία, γίνεται λόγος για ανοδική πορεία στις βάσεις εισαγωγής, ειδικά στο 1ο, το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο.
Για την εισαγωγή στην πλέον υψηλόβαθμη σχολή, την Ιατρική Αθηνών, αναμένεται να απαιτηθούν τουλάχιστον 19.000 μονάδες, όριο από το οποίο βρέθηκε «κάτω» πέρυσι η βάση της σχολής (στις 18.916 μονάδες) για πρώτη φορά από το 2002, όταν τότε «κατρακύλησε» στις 18.835 μονάδες. Οπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία, μεγάλη μερίδα υποψηφίων έχει πάει καλύτερα σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να προβλέπεται βελτίωση στο «κατώφλι εισαγωγής» –πέρυσι ήταν στις 4.267 μονάδες σε ΤΕΙ– και υπερσυγκέντρωση των υποψηφίων σε μεσαίες βαθμολογίες, μεταξύ 12 και 15.