Ρεπορτάζ

Δημ. Τσοποτός : «Δεν τυγχάνουν “ασυλίας” οι ανήλικοι δράστες

Τι ακριβώς προβλέπει ο νέος νόμος

Ο επιμελητής ανηλίκων κ. Δημ. Τσοποτός μας απέστειλε προς δημοσίευση την ακόλουθη διευκρινιστική επιστολή:
«Κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της 24ης Μαΐου της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύθηκε η είδηση για τη σύλληψη ανηλίκων δραστών στους οποίους αποδίδονται διαρρήξεις και κλοπές. Η είδηση συνοδευόταν από σχόλιο ότι η έρευνα των διωκτικών αρχών «σκόνταψε στο νέο νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος παρέχει ασυλία στους  ανηλίκους κακοποιούς».  Με αφορμή το σχόλιο αυτό είναι σκόπιμο να διευκρινιστούν τα εξής:
1. Στο  Νόμο 4322/27.4.2015  του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων και διατάξεις  που αφορούν στην αντιμετώπιση των ανηλίκων παραβατών. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με στόχο τον περιορισμό στο ελάχιστο των ποινών που περιορίζουν την ελευθερία και ενισχύουν την επιβολή των αναμορφωτικών μέτρων διαπαιδαγώγησης στους ανηλίκους παραβάτες. Η ουσιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση αυτή υλοποιείται με  την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας από το 13ο στο 15ο έτος  των ανηλίκων δραστών στους οποίους μπορεί να επιβληθεί ποινή εγκλεισμού σε ειδικό κατάστημα νέων εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων τους οποίους ο νόμος αναφέρει.
2. Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι δυνατότητες που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό ποινικό δίκαιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 122 ΠΚ για την επιβολή, αντί του εγκλεισμού, ενός ή και περισσοτέρων αναμορφωτικών μέτρων  διαπαιδαγώγησης. Αν πάλι συντρέχουν λόγοι θεραπευτικής παρέμβασης προβλέπονται αντιστοίχως τα μέτρα του άρθρου 123 ΠΚ.
3. Έτσι το ποινικό δίκαιο των ανηλίκων στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις ρυθμίσεις  της παρ. 2 άρθρο 32  του νόμου 2101/1992  για τα δικαιώματα των παιδιών, τις σχετικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη καθώς και άλλα κείμενα και συμβάσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πορεία της ελληνικής νομοθεσίας σε αυτή την αντίληψη έχει ξεκινήσει ήδη από το 2003 με την ψήφιση του νόμου 3189/2003  και συνεχίστηκε με το νόμο 3860/2010.  Συμπερασματικά ουδεμία «ασυλία» παρέχεται στους ανηλίκους δράστες. Οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες και το Δικαστήριο των Ανηλίκων συνεχίζει να είναι το αρμόδιο δικαστήριο για την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων δραστών. Κάτω από αυτό το πρίσμα οι αποφάσεις  του Δικαστηρίου των Ανηλίκων αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην δευτερογενή πρόληψη της νεανικής παραβατικής συμπεριφοράς με την επιβολή των προαναφερόμενων αναμορφωτικών ή θεραπευτικών μέτρων. Πρόκειται δηλαδή για ενέργειες δευτερογενούς πρόληψης, οι οποίες περιβάλλονται με το κύρος δικαστικής απόφασης εφόσον έχει εκδηλωθεί σοβαρή διαταραχή συμπεριφοράς με παραβατικές πράξεις.

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Τσοποτός
Νομικός, Επιμελητής
Ανηλίκων Δ.Τ.».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου