Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, από Σεπτέμβρη.
Το σχέδιο απόφασης για την έκδοση άδειας λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, βγάζει εκτός προδιαγραφών τους περισσότερους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν στη χώρα. Ταυτόχρονα, ακόμα δεν έχει δοθεί έγκριση για την πρόσληψη του προσωπικού. Πολλοί δήμοι, αλλά ειδικά ο Δήμος Αθηναίων που έχει μεγάλο δίκτυο παιδικών σταθμών (φιλοξενεί περίπου 5.500 βρέφη και νήπια), αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την προμήθεια πρώτων υλών, οπότε χρησιμοποιούνται «τα υλικά που υπάρχουν» για την παρασκευή των γευμάτων.
Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, άδεια λειτουργίας θεωρούνταν έως πρόσφατα η συστατική πράξη με την οποία άνοιγαν, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, αυτό σημαίνει εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές από περιοχή σε περιοχή και αδυναμία ελέγχου των συνθηκών λειτουργίας. Ομως, το σχέδιο υπουργικής απόφασης, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, περιέχει προδιαγραφές στις οποίες δεν είναι δυνατόν να «χωρέσει» σχεδόν το σύνολο των δημοτικών σταθμών της χώρας.
«Πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι απαραίτητα ένας παιδικός σταθμός θα πρέπει να έχει αυλή, όπου σε κάθε παιδί να αναλογούν 4,5 τετραγωνικά μέτρα; Δεν μιλάμε για νέους παιδικούς σταθμούς που θα κτιστούν, αλλά για παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν σε κάθε είδους κτίρια. Από παλαιά σπίτια έως χώρους γραφείων και διαμερίσματα. Πρέπει λοιπόν ο νομοθέτης να λάβει υπ’ όψιν του τις υφιστάμενες συνθήκες και οι διατάξεις να έχουν ευελιξία, αλλιώς θα πρέπει να κλείσουμε πολλούς παιδικούς σταθμούς», τονίζει στέλεχος του Δήμου Αθηναίων.
Το ΕΜΠ, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση, έχει πραγματοποιήσει σχετική έρευνα σε σχέση με τα προβλήματα των βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν από τους δήμους και κυρίως τον Δήμο Αθηναίων. Οπως αναφέρει, στην ελληνική επικράτεια λειτουργούν 1.750 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί (μεγάλος αριθμός από αυτούς λειτουργεί για περισσότερα από 50 χρόνια), εκ των οποίων οι 77 στον Δήμο Αθηναίων. Από τους 77 δημοτικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, ενδεικτικά μόνο πέντε στεγάζονται σε κτίρια που έχουν κτιστεί ως εκπαιδευτήρια. Οι υπόλοιποι στεγάζονται σε δημόσια κτίρια, τα οποία δεν έχουν καν οικοδομική άδεια ή σε μισθωμένα κτίρια πρώην κατοικιών.
Η ΚΕΔΕ, από την πλευρά της, ζητεί την παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος για τουλάχιστον ακόμη πέντε χρόνια, προκειμένου οι δήμοι να προετοιμαστούν.
Οσον αφορά στα υπόλοιπα λειτουργικά προβλήματα, το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα εγκρίνει τις προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Ο Δήμος Αθηναίων, συγκεκριμένα, έχει καταθέσει κατάλογο με τις ανάγκες σε προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς από τον Απρίλιο, ωστόσο ακόμα δεν έχει λάβει έγκριση. «Πέρυσι πήραμε έγκριση τέλος Αυγούστου και μετά έπρεπε να γίνει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ. Με αυτές τις συνθήκες θα πάρουμε τον αριθμό των παιδιών που μπορούμε με βάση το προσωπικό που έχουμε» τονίζει η υπεύθυνη αντιδήμαρχος για το παιδί του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Ηλιοπούλου. Προσθέτει ότι ελπίζει έως τον Σεπτέμβρη να έχει επιλυθεί το θέμα των προμηθειών για τη σίτιση των παιδιών, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο περιέπλεξε πολύ τη διαδικασία.
Καθημερινή