Στον ΦΠΑ πέφτει το βάρος των εσόδων η κυβέρνηση ώστε να φέρει στα ταμεία τα 5,8 δισ. που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η συμφωνία και να καταφέρει να αποφύγει τις περικοπές στις συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην τελευταία πρόταση που κατέθεσαν οι δανειστές ζητούν μόνο από τον ΦΠΑ σίγουρα έσοδα 2,2 δισ. ευρώ με αυξήσεις συντελεστών και μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, έτσι ώστε τελικά να μπουν στα ταμεία 1,8 δισ. ευρώ.
Πλέον στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται νέα σενάρια για τον ΦΠΑ.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι ο μειωμένος συντελεστής από το 6,5% θα πάει στο 7% κι αυτό συνεπάγεται επιβαρύνσεις σε Φάρμακα, βιβλία, Θέατρα. Ο μεσαίος θα πάει από το 12% στο 13% κι αυτό συνεπάγεται επιβαρύνσεις σε φρέσκα τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση. Ο υψηλός συντελεστής παραμένει στο 23%.
Το δεύτερο σενάριο πέρα από την αύξηση των δύο πρώτων συντελεστών προβλέπει τη μετάταξη της εστίασης από το 13% στο 23%.
Επίσης η κυβέρνηση προσδοκά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο περίπου 288 εκατ. ευρώ. Η μετάταξη της εστίασης στο 23% θα φέρει άλλα 150 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά των ξενοδοχείων στο 13% προσθέτει άλλα 350 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση του ΦΠΑ στα επεξεργασμένα τρόφιμα υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρει άλλα 350 εκατ. ευρώ.
Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές ένας χαμηλός 10%- 11%, που θα υπάγονται μόνο φάρμακα, βασικά τρόφιμα και βασικός συντελεστής 20%- 23%, που θα υπάγονται λογαριασμοί ΔΕΚΟ, εστίαση, ξενοδοχεία κι όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.