- Τα τρία πρώτα χρόνια θα το
διαχειρίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Να ολοκληρωθούν οι εργασίες που υπολείπονται και να παραδοθεί το φράγμα μέχρι το τέλος Ιουνίου, ζητά από τη ΔΕΥΑΡ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει σε συνέντευξή τύπου ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, την ευθύνη διαχείρισης του φράγματος θα έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τρία χρόνια.
«Eίμαστε στο τελικό στάδιο. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε να τελειώσει το έργο μέχρι τις 30 Ιουνίου», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η παράδοση του έργου, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε, πως είναι λίγες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν ακόμη.
«Υπολείπονται λίγες εργασίες. Επαναλαμβάνω πως το έργο θα πρέπει να παραδοθεί στο τέλος Ιουνίου. Σε λίγες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για το φράγμα. Είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί καθημερινά τις υπηρεσίες μας», δήλωσε ο κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν από τη μη παράδοση του έργου στο τέλος Ιουνίου, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε:
«Πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες, πως οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διασύνδεση ώστε να μεταφέρεται το νερό από το φράγμα στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ».
Ο κ. Φλεβάρης δήλωσε πως υπάρχει και plan B σε περίπτωση που δεν τελειώσουν οι απαιτούμενες εργασίες.
«Δεν θέλω να σκέφτομαι το εναλλακτικό σενάριο. Η Περιφέρεια κινήθηκε πολύ γρήγορα και μερίμνησε ώστε να τελειώσουν όλες οι εργασίες», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.
Σε ερώτηση σχετικά με το φορέα που θα έχει την ευθύνη για την λειτουργία του φράγματος ο κ. Φλεβάρης δήλωσε πως για το θέμα αυτό έχουν ληφθεί αποφάσεις σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
«Το φράγμα πρέπει να λειτουργήσει σωστά. Για το μεταβατικό διάστημα των τριών ετών την ευθύνη θα έχει η Περιφέρεια. Στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί το έργο στη ΔΕΥΑΡ», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.
Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως ακόμη και η απολύμανση του νερού θα γίνει με πολύ σύγχρονες μεθόδους.
«Δεν θα απολυμαίνεται το νερό με υγρό χλώριο αλλά με αέριο. Με σύγχρονους τρόπους θα γίνει και η διύλιση. Θα παρέχεται ύδωρ άριστης ποιότητας. Να επισημάνω πως το νερό θα έρχεται απευθείας από το φράγμα. Με τη λειτουργία του φράγματος θα ενισχυθούν και οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης και συμπλήρωσε πως από το 2011 το φράγμα γέμιζε με νερό το οποίο έμενε ανεκμετάλλευτο.
«Θα σταματήσει η διασπάθιση των φυσικών μας πόρων. Το έργο αυτό άρχισε να κατασκευάζεται με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια. Έτσι προχώρησαν οι παρεμβάσεις γρήγορα. Τώρα πρέπει να φθάσει και το νερό στην πόλη», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.
Σε ερώτηση αν η ΔΕΥΑΡ θα αγοράζει το νερό από την Περιφέρεια ο κ. Φλεβάρης δήλωσε:
«Έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Καστελόριζο στις 23 Μαΐου. Η ΔΕΥΑΡ θα αγοράζει το νερό σε τιμή κόστους. Θα καλύπτεται έτσι το κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων και η λειτουργία του εργοστασίου διύλισης. Το νερό θα είναι άριστης ποιότητας. Δεν θέλω να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες»,.
Ο κ. Φλεβάρης τόνισε πως η ευθύνη τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του έργου θα πρέπει να ανήκει σε ένα φορέα.
«Μετά την έναρξη λειτουργίας τόσων μεγάλων και ακριβών έργων εμφανίζονται κάποιες δυσλειτουργίες. Τα θέματα που τυχόν ανακύψουν θα αντιμετωπιστούν άμεσα», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.
Ο αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε πως έχουν ετοιμαστεί και οι μελέτες για την επέκταση του αγωγού μεταφοράς νερού προς τη Λαχανιά και τα Καλαβάρδα.
Το έργο δημοπρατήθηκε το 2001 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους υπεγράφη η σύμβαση με την Κοινοπραξία ΜΕΤΩΝ-ΑΕΓΕΚ με σκοπό να ολοκληρωθεί το 2004.
Ωστόσο, εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων η ολοκλήρωση του έργου καθυστέρησε.