Ειδήσεις

Σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Μεταβολές, που προσλαμβάνουν σαρωτικό χαρακτήρα, αναμένονται στην ηγεσία της Δικαιοσύνης στο τέλος του μήνα, καθώς αποχωρούν, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας, και οι τρεις πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας αλλά και συνολικά 17 αντιπρόεδροι.

Η κυβέρνηση, η οποία καλείται κατά το Σύνταγμα, να επιλέξει τους δικαστικούς που θα αναλάβουν τα ηνία της Δικαιοσύνης για τα επόμενα χρόνια, λόγω των πολλών αποχωρήσεων, βρίσκεται στην ευνοϊκή θέση να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας μεταβολές, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά την ικανότητά της σε επιλογές προσώπων σ’ έναν κατ’ εξοχήν θεσμικό χώρο, όπως της Δικαιοσύνης.

Οι ταυτόχρονες αποχωρήσεις των προέδρων σε Συμβούλιο της Επικρατείας, Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και 17 αντιπροέδρων από τα ανώτατα δικαστήρια, προσδίδουν στις επικείμενες επιλογές στοιχεία ευρύτατων αλλαγών, που θα καθορίσουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης για τα επόμενα χρόνια. Η προβλεπόμενη διαδικασία προεπιλογής που έχει θεσμοθετηθεί το 2011, δίδοντας δυνατότητες και στη Βουλή να εκφέρει γνωμοδοτικού χαρακτήρα κρίση, πριν από την τελική επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει ήδη ξεκινήσει. Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που θα εισηγηθεί σχετικά στην κυβέρνηση, έχει αποστείλει τον πλήρη κατάλογο με τα ονόματα 133 ανώτατων δικαστικών, που θεωρητικά θα αποτελέσουν και τη δεξαμενή από την οποία θα επιλεγεί τελικά η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Οι επικείμενες επιλογές αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνον από το σύνολο του δικαστικού σώματος, αλλά και ευρύτερα απο την κοινωνία, καθώς η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει πρόσωπα, με γνώμονα τη δυνατότητά τους να διαχειριστούν με επιτυχία τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη σε συνθήκες οικονομικής –και όχι μόνον– κρίσης.

Πολλοί είναι οι ανώτατοι δικαστικοί, που διαθέτουν ικανότητες και ήθος για να επιλεγούν, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται για τις υψηλές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας.

Αξιοκρατικά κριτήρια

Πάντως η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού της Δικαιοσύνης, αναμένεται, μέσω των επιλογών, να δώσει και το στίγμα της για το πώς αντιλαμβάνεται την πορεία της Δικαιοσύνης τα επόμενα χρόνια, ενώ οι προσδοκίες μέσα στον χώρο της Δικαιοσύνης επικεντρώνονται σε επιλογές προσώπων με αξιοκρατικά κριτήρια για το καλό του θεσμού και του κοινωνικού συνόλου. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, ύστερα από πολλές ακρότητες του παρελθόντος, οι κυβερνήσεις τήρησαν σε γενικές γραμμές τη δικαστική επετηρίδα στις επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και απέφυγαν επιλογές με βάση κομματικά κριτήρια.

Κι ενώ η κυοφορία των επικείμενων αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει για τα καλά, η αποχώρηση από την προεδρία του ΣτΕ του κ. Σωτήρη Ρίζου, που βρέθηκε στο τιμόνι του δικαστηρίου τις δύσκολες ημέρες της κρίσης, ανοίγει τον δρόμο σε σημερινούς αντιπροέδρους για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατέστεροι φέρονται οι σημερινοί αντιπρόεδροι, Αθανάσιος Ράντος και Αικατερίνη Συγγούνα, και οι επίσης αντιπρόεδροι Νίκος Σακελλαρίου, είναι ο αρχαιότερος, Δημήτρης Πετρούλιας και Μαρία Σαρπ.

Για την προεδρία του Αρείου Πάγου, από την οποία αποχωρεί ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, επικρατέστεροι φέρονται αντιπρόεδροι του ανώτατου δικαστηρίου, με πρώτη στη δικαστική επετηρίδα τη Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, που είναι και η μόνη που διαθέτει, αν επιλεγεί, τρία χρόνια παραμονής στο δικαστικό σώμα, και οι Νίκος Λεοντής και Βασιλική Κυτέα, ενώ ακολουθούν: Βασιλική Θάνου, που είναι η πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων με πολυετή συνδικαλιστική δράση και εμπειρία, και ο Γ. Γεωργέλης.

Για την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από την οποία αποχωρεί ο κ. Νίκος Αγγελάρας, επικρατέστεροι είναι οι αντιπρόεδροι Ιωάννης Σαρμάς, Φλώρα Καλδή, Αν. Θεοτοκάτου, Σ. Ντούνη και Νίκος Μηλιώνης, ενώ για τις 17 θέσεις αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια, πολλοί είναι οι ανώτατοι δικαστές που φέρονται ως επικρατέστεροι για τις συγκεκριμένες θέσεις.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου