- Αποκαλυπτικό έγγραφο του επιτρόπου
- Φοβερές καταγγελίες του Γ. Περδίκη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες προκαταρκτική έρευνα, που διενεργείται με μέριμνα της Πταισματοδίκη Ρόδου, για την οικονομική διαχείριση δημοτικών επιχειρήσεων καποδιστριακών δήμων!
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αναφορά του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα κ. Ν. Μπαρδακά, εξαιτίας της μη υποβολής στοιχείων για τη διενέργεια έκτακτων διαχειριστικών ελέγχων στους πρώην Δήμους Αφάντου, Αρχαγγέλου και Πεταλούδων.
Η εντολή για τον έλεγχο δόθηκε μετά από έκθεση ορκωτών λογιστών, που συνέταξαν τον ισολογισμό των Δήμων και στον οποίο αναφέρουν την έλλειψη απογραφικών στοιχείων, όπως και την έλλειψη ισολογισμών τους κατά την τελευταία τριετία.
Στην αναφορά του κ. Μπαρδακά διαλαμβάνονται συγκεκριμένα τα εξής:
“ΘΕΜΑ: Έκτακτος Διαχειριστικός Κατασταλτικός Έλεγχος.
ΣΧΕΤ.: 1) Το με αριθμ. πρωτ. 22069/9-4-2013 έγγραφό μας
2) Το με αριθμ. πρωτ. 32094/23-5-2013 έγγραφό μας
3) Το με αριθμ. πρωτ. 57792/11-9-2013 έγγραφό μας
4) Το με αριθμ. πρωτ. 57793/11-9-2013 έγγραφό μας
Με τα ανωτέρω σχετικά (1, 2, 3, 4) έγγραφά μας και κατόπιν των υπ’ αρ. 173, 174, 175 και 178/21-3-2013 εγγράφων του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τα οποία παραγγέλθηκαν έκτακτοι κατασταλτικοί διαχειριστικοί έλεγχοι της διαχείρισης του Δήμου Πεταλούδων Ρόδου (νυν Δήμου Ρόδου), οικονομικών ετών 2000 έως και 2010, της διαχείρισης του Δήμου Αφάντου Ρόδου (νυν Δήμου Ρόδου), οικονομικών ετών 2007 έως και 2010, της διαχείρισης της Δ.Ε.Α. Αρχαγγέλου Ρόδου (νυν Δήμου Ρόδου) οικονομικών ετών 2007 έως και 2010 και της διαχείρισης της ΑΔΕΚΑΜ Δήμου Πεταλούδων Ρόδου (νυν Δήμου Ρόδου) οικονομικών ετών 2003 έως και 2010, είχαν ζητηθεί τα απολογιστικά στοιχεία και δικαιολογητικά των παραπάνω φορέων όπως αυτά προβλέπονται στην περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3202/2003 (ΦΕΚ 284 Α\) και τη με αριθμ. ΦΓ8/21500/2004 (ΦΕΚ 1862 τ. Β’) Απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα και παρά τις έγγραφες και τηλεφωνικές οχλήσεις, δεν κατέστη δυνατόν να περιέλθουν στην υπηρεσία μας τα στοιχεία που αφορούν τον πρώην Δήμο Πεταλούδων Ρόδου (νυν Δήμο Ρόδου) και της Δημοτικής Επιχείρησης του πρώην Δήμου Πεταλούδων ΑΔΕΚΑΜ (νυν Δήμο Ρόδου), ενώ για τον πρώην Δήμο Αρχαγγέλου (νυν Δήμου Ρόδου) και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΑ Αρχαγγέλου Ρόδου (νυν Δήμου Ρόδου), τα στοιχεία που εισήχθησαν ήταν ελλιπή και ειδικά της Δημοτικής Επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να επαρκούν για τη διενέργεια του ελέγχου.
Επειδή στην υπηρεσία μας έχει δοθεί καταληκτική ημερομηνία διεκπεραίωσης των παραπάνω ελέγχων από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σας ενημερώνουμε για τελευταία φορά ότι εάν εντός 10 ημερών δεν εισαχθούν τα στοιχεία – δικαιολογητικά που σας αναφέρουμε στο αρ. πρωτ. 22069/9-4-2013 έγγραφό μας, τότε η υπηρεσία μας θα εφαρμόσει τις διατάξεις που ορίζονται στο ν. 4129/2013 (ΦΕΚ Α’ 52) ενημερώνοντας συγχρόνως τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για περαιτέρω ενέργειες”.
Τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη δοθεί, ενώ αρμοδίως από τους μάρτυρες δηλώνεται ότι υφίστανται περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν!
Σημειώνεται ότι ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α και δη σε βάρος ανώνυμων δημοτικών επιχειρήσεων κατ΄εξακολούθηση και για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και για κακουργηματική απιστία, είχε ασκήσει η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία – Σοφία Μέρη σε βάρος 7 αιρετών, που υπηρέτησαν στις εταιρείες ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ και ΡΟΔΩΝ ΑΕ μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011.
Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση αποτέλεσαν τα όσα απίθανα είχε αποκαλύψει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, την 18η Φεβρουαρίου 2011, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ι. Περδίκης.
Ο κ. Περδίκης έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι αποσβέσεις της ΡΟΔΩΝ ΑΕ μετατράπηκαν σε έσοδα. Έχει καταγγείλει επίσης δημοσίως ότι οι ισολογισμοί της ΑΔΕΚΑΜ για τρία χρόνια δεν είχαν υπογραφή.
Ο κ. Περδίκης έχει καταγγείλει παραπέρα ότι στην ΑΔΕΚΑΜ είχε καταργηθεί σχεδόν το λογιστήριο, επιταγές διακινούνταν εξωλογιστικά, υπερτιμολογημένα και εικονικά τιμολόγια, αμοιβές μελών δ.σ χωρίς να περνούν από τα βιβλία και δεν υπήρχε διοικητικό συμβούλιο.
Στην ένορκη κατάθεση που έδωσε ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου ο κ. Περδίκης προχώρησε και παραπέρα…
Αναφερόμενος στη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, γενικώς, τόνισε ότι ορισμένες ιδρύθηκαν όχι για να στηρίζουν πραγματικές ανάγκες των καποδιστριακών δήμων, αλλά ανάγκες των πρώην δημοτικών αρχών και συγκεκριμένα για να έχουν στη διάθεσή τους ένα ευέλικτο εργαλείο για να αντιπαρέλθουν τη γραφειοκρατία και τις δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα. Κατήγγειλε επίσης ότι ορισμένοι αυτοδιοικητικοί είδαν τις επιχειρήσεις αυτές ως μέσον ενίσχυσης των πελατειακών τους σχέσεων, ενώ ορισμένες είχαν ξεστρατίσει από τους καταστατικούς σκοπούς τους και βρέθηκαν να ασχολούνται με αλλότρια αντικείμενα, που εξυπηρετούσαν άλλες δομές και υπηρεσίες των δήμων με τρόπους μάλιστα που ισορροπούσαν στα όρια της νομιμότητας.
Τόνισε ακόμη ότι επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν σαν μηχανισμοί εύκολων προσλήψεων χωρίς να παρεμβάλλεται το ΑΣΕΠ και συνεπώς χωρίς διαφάνεια, ενώ εκτίμησε ότι αυτές οι λειτουργίες οδήγησαν σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τις κατέστησαν προβληματικές.
Ο κ. Περδίκης σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατέστησε σαφές με την κατάθεσή του ότι οι ισολογισμοί της ΑΔΕΚΑΜ δεν είναι υπογεγραμμένοι από κανέναν και δεν δημοσιεύθηκαν από το έτος 2008 και μετά. Επίσης γνωστοποίησε ότι για τους ισολογισμούς δεν συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο για να τους εγκρίνει και προφανώς η γενική συνέλευση, δηλαδή ο Δήμος Πεταλούδων, δεν συγκλήθηκε επίσης ποτέ για να τους εγκρίνει.
Με βάση πρόχειρους ισολογισμούς η εταιρεία είχε κεφάλαιο της τάξεως των 58.000 ευρώ και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009 ζημιές 1,3 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της ΑΔΕΚΑΜ ανεπίσημα ανέρχονται σήμερα στα 3,2 εκατ. ευρώ.
Σε έρευνα που έγινε στην ΑΔΕΚΑΜ με βάση διαταγές πληρωμών, αγωγές και πλειστηριασμούς, ο κ. Περδίκης θεωρεί ότι διακινήθηκαν ποσά άνω των 2 εκατ. ευρώ και ότι οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου δεν περνούσαν καν από τα βιβλία και ήταν χωρίς παραστατικά και χωρίς κρατήσεις.
Επιπλέον ταυτόχρονα με την έρευνα που προκάλεσε ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου «τρέχει» κι άλλη έρευνα που αφορά την οικονομική διαχείριση της «Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης Αρχαγγέλου» (ΔΕΑ Αρχαγγέλου).
Η δικογραφία έχει σχηματιστεί, μετά την εξαφάνιση των σκληρών δίσκων του υπολογιστή του λογιστηρίου και την απώλεια σημαντικών στοιχείων για τη διαχείρισή του, διέταξε την κατάσχεση όλων των εναπομεινάντων στοιχείων της επιχείρησης.
Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», την 26η Αυγούστου 2014, η δημοτική σύμβουλος και νεοεκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη, υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση του εκκαθαριστή της επιχείρησης.
Στην επιστολή της, με την οποία αφήνονται σαφείς αιχμές, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το έργο της εκκαθάρισης, που της ανατέθηκε και για το οποίο πολύ πρόθυμα δήλωσε διαθέσιμη, ήταν αδύνατον να προχωρήσει στα στάδια, που η κείμενη νομοθεσία προβλέπει, αφού ουδέποτε της παραδόθηκε κάποιο βιβλίο ή στοιχείο ή υπολογιστής, παρά μόνο αιτήσεις, που είχαν απευθύνει οι προηγούμενοι (παραιτηθέντες) εκκαθαριστές και δικαστικά έγγραφα, που αφορούν αγωγές για πληρωμή υποχρεώσεων καθώς και μια σύμβαση εργαζόμενης στην επιχείρηση!
Η κ. Γιασιράνη τόνισε εξάλλου ότι τα όποια στοιχεία έχει στη διάθεσή της έχουν αποκτηθεί με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία και με πολύ κόπο, αφού αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας που διεξήγαγε… «υπερπηδώντας εμπόδια και κάτω από αντίξοες συνθήκες».