Σε σταυρόλεξο για λίγους και δυνατούς λύτες αποδεικνύεται το ενδεχόμενο εκταμίευσης της δόσης. Οι Θεσμοί θέτουν όρους απαράβατους για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, στριμώχνοντας στα σχοινιά την ελληνική κυβέρνηση.
Στη συμφωνία που επεσύναψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κατά την διάρκεια του Euro Working Group ( EWG) ελήφθη και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Οι όροι που επέβαλαν οι θεσμοί και περιλαμβάνει το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα σκληροί.
Περιλαμβάνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο παρακολούθησης και διανομής των ποσών που θα καταλήγουν στην αγορά από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος έχει φτάσει να χρωστάει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά πάνω από 6,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς ή πάνω από 9 δισ. ευρώ όπως εκτιμούν οι δανειστές.
Οι 3 απαράβατοι όροι που θέτουν οι Θεσμοί
- Τα λεφτά των δόσεων θα μπαίνουν σε ένα «κλειστό» ειδικό λογαριασμό του δημοσίου από τον ESM. Έτσι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τίποτα άλλο αυτά τα ποσά παρά μόνο για αν εξοφλήσει τα ποσά που χρωστά σε ιδιώτες.
- Η κάθε δόση του ESM για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 80% της προηγούμενης θα έχει φθάσει στην αγορά. Με δεδομένο ότι από τα 7,5 δισ. ευρώ αυτής της δόσης τα 1,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τα ληξιπρόθεσμα η Αθήνα θα πρέπει να απορροφήσει το 80% των 1,8 δισ. ευρώ ήτοι 1,44 δισ. ευρώ για να πάρει την επόμενη δόση που θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό.
- Αν το ταμειακό υπόλοιπο στον ειδικό αυτό λογαριασμό είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ και το οποίο δεν έχει φτάσει στην τσέπη των δικαιούχων, οι δανειστές θα ζητούν νέο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών υπό την απειλή ότι αν δεν γίνει η επόμενη δόση θα καθυστερήσει σημαντικά.
Λόγω των όρων που θέτουν οι δανειστές, από τα λεφτά των δόσεων με τα οποία θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, θα πληρωθούν κατά προτεραιότητα οι μεγάλες και πολυεθνικές εταιρίες που το δημόσιο χρωστά εκατομμύρια σε κάθε μία. Στο «περίμενε» κινδυνεύουν να μείνουν έτσι οι πάνω από 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που περιμένουν στην ουρά για να εισπράξουν όσα τους χρωστάει το δημόσιο, αφού θα πρέπει να «βολευτούν» με ό, τι τυχόν περισσέψει . Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως όλα δείχνουν οι αποπληρωμές θα γίνουν με… συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ ή άλλων φόρων και χαρατσιών, παλαιών ή μελλοντικών.
Πηγή: reporter.gr