Τέλος στα πολύμηνα «βερεσέδια» του δημοσίου, βάζει το αναθεωρημένο μνημόνιο, επιβάλλοντας την εφαρμογή της οδηγία η οποία μειώνει την προθεσμία αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες στις 30 ημέρες , ενώ προβλέπει και την εξόφληση των 4,4 δις ευρώ από τα συνολικά 9,2 δις των σημερινών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Συγκεκριμένα αν ένα κράτος – μέλος αποφασίσει να παρατείνει τις προθεσμίες από τις 30 σε 60 ημέρες διαβιβάζει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εν λόγω παράταση μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018.
Στη βάση αυτή, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με την οποία αναφέρει ποια κράτη – μέλη έχουν παρατείνει τις προθεσμίες λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ιδίως για τις ΜΜΕ.
Η έκθεση αυτή, συνοδεύεται ενδεχομένως από κατάλληλες προτάσεις. Τα νέα μέτρα είναι προαιρετικά για τις επιχειρήσεις ,στο βαθμό που αυτές αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέτρα (όπως συμβαίνει σε οφειλές μεταξύ ιδιωτών) σε βάρος του δημοσίου για καθυστερήσεις πληρωμών.
Παρόλα αυτά, παρέχεται και το δικαίωμα οικειοθελούς παρέκκλισης από το κανόνα, όταν μια επιχείρηση μπορεί να επιθυμεί να παρατείνει την περίοδο πληρωμής για ορισμένες ημέρες ή εβδομάδες, ώστε να διατηρήσει τις καλές εμπορικές σχέσεις της με έναν συγκεκριμένο πελάτη. Όμως τα νέα μέτρα είναι υποχρεωτικά για τις δημόσιες αρχές.
Με την άδεια των δανειστών
Παρόλα αυτά, οι συνθήκες ακραίας δημοσιονομικής στενότητας που επέβαλαν τα μνημόνια, οδήγησαν ακόμη και στους δανειστές να κάνουν τα «στραβά μάτια» και να δέχονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές, μόνο αυτές που καθυστερούν πάνω από 90 ημέρες . Η πρώτη προσπάθεια εξισορρόπησης της κατάστασης με τις οφειλές προς τους ιδιώτες , έγινε το 2013 όταν προβλέφθηκε μέσα από το δανεισμό της χώρας για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του χρέους και ένα ποσό 3,5 δις ευρώ για την σταδιακή αποπληρωμή ιδιωτών . Τούτο υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε οι φορείς της κεντρικής Κυβέρνησης ( νοσοκομεία ασφαλιστικά ταμεία , Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ΝΠΔΔ) θα πάψουν να παράγουν νέα χρέη .Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και το πρώτο εξάμηνο του 2016 όλα αυτά ξεχάστηκαν αφού τα ο δημόσιο έφτασε σε πλήρη πιστωτική ασφυξία Έτσι τα χρέη του δημοσίου άρχισαν ξανά να αυξάνονται και έφτασαν από τα 5,7 δις ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 στα 9,2 δις ευρώ σήμερα.
Με βάση τα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου τα ληξιπρόθεσμα που εμφανίζονται στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έφτανα τα 4,8 δις ευρώ το 2014 και έφτασαν τα 6,7 δις ευρώ στο τέλος του περασμένου Απριλίου. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται περίπου 2 δις ευρώ που βρίσκονται σε μόνιμη «ανακύκλωση» και αφορούν έμμεσους φόρους ( ΕΦΚ ΦΠΑ ) που παρακρατούνται από τα τελωνεία όλης της χώρας και καθυστερούν να αποδοθούν στους δικαιούχους , οι οποίοι κατά σύμβαση είναι εξαγωγικές επιχειρήσεις
Εξόφληση 4,4 δις ευρώ μέσα στο 2016
Με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο, για το υπόλοιπο του 2016 θα πάρει συνολικά 16,4 δις ευρώ , μέσα από δύο δόσεις του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας . Από την πρώτη δόση των 10,3 δις ευρώ, τα 7,5 δις ευρώ βρίσκονται καθ οδόν .Άλλα 2,8 δις ευρώ θα δοθούν με την εκπλήρωση 15 πρόσθετων προαπαιτούμενων. Η δεύτερη δόσης των 6,1 δις ευρώ θα δοθούν μετά την εκπλήρωση άλλων 56 προαπαιτούμενων.
Από το σύνολο των 16,4 δις ευρώ θα δοθούν 4,4 δις ευρώ σε μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου Το «δασολόγιο» για τις οφειλές των ιδιωτών ξεκινά από τον Ιούνιο . Πιο συγκεκριμένα μέσα στο μήνα αναμένεται να δοθούν 500 εκατ. ευρώ, 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, 800 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και 200 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
news247.gr