Ειδήσεις

Σκοπιανό: Συμφωνία με πολλαπλές εκκρεμότητες

Το οριστικό βήμα της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού έγινε χθες. Η τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, η οποία επισφράγισε την ολοκλήρωση του πολύμηνου κύκλου διαπραγματεύσεων, αποτελεί κομβικό ορόσημο στην ιστορική εξέλιξη της πολυετούς διπλωματικής εκκρεμότητας και διαμάχης. Το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αποτελεί τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, εφόσον, βεβαίως, ολοκληρωθεί ομαλά μια αλληλουχία ενδιάμεσων σταθμών, διάρκειας αρκετών μηνών.

Η συμφωνία, που έτυχε ένθερμης υποδοχής από τον διεθνή παράγοντα –πέραν του ειδικού διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, έσπευσαν να χαιρετίσουν την επίτευξή της ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ–, θα υπογραφεί τυπικά σε μια πανηγυρικού χαρακτήρα τελετή στις Πρέσπες, ενδεχομένως το Σάββατο, όπου, εκτός απροόπτου, πέραν του επί σειράν ετών διαπραγματευτή των Ην. Εθνών Μάθιου Νίμιτς, θα βρεθεί και ο γ.γ. του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ αναμένεται ότι θα παρευρεθούν και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι.

Στο εσωτερικό πεδίο, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί πολιτικά την ολοκλήρωση της συμφωνίας έναντι των σταθερών ενστάσεων της αντιπολίτευσης τόσο για τη διαπραγματευτική τακτική που επελέγη όσο και για τη νομιμοποίηση που διαθέτει να προχωρήσει στην υπογραφή της, δεδομένης της διαφωνίας του μικρού κυβερνητικού εταίρου, Π. Καμμένου. Το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται σήμερα να δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση, πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες μαζί τους ο πρωθυπουργός. Η δημοσιοποίηση του κειμένου θα δώσει και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιμέρους λεπτομέρειες της συμφωνίας, καθώς στα γενικά της χαρακτηριστικά αυτή ήδη έχει γνωστοποιηθεί. Είναι οι λεπτομέρειες, ωστόσο, που πιθανόν θα καθορίσουν την τελική στάση της αντιπολίτευσης. Βεβαίως, ΚΚΕ και Εν. Κεντρώων φρόντισαν από χθες να καταστήσουν σαφές ότι τοποθετούνται αρνητικά έναντι της συμφωνίας που φέρνει η κυβέρνηση.

Την Παρασκευή η συμφωνία θα συζητηθεί στη Βουλή, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης, που αναμένεται εκ νέου να κλιμακωθούν, δεδομένης της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Στο διάγγελμά του, χθες, δήλωσε «βαθύτατα πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία», ενώ φρόντισε να υπεραμυνθεί των χειρισμών που έγιναν, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια». Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «με τη συμφωνία αυτή, η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια «καλή συμφωνία» και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον οποίο και έσπευσε να ενημερώσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Ζάεφ. Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του στην ευθύνη που έχει η ΠΓΔΜ για την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην «εθνική θέση», όπως είπε, για την αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ. «Δεν είναι μόνο γιατί από αυτή θα κριθεί τελικά η συμφωνία η οποία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα έχουν γίνει, εάν θα τηρηθεί από το γειτονικό μας κράτος όλη αυτή η δέσμευση την οποία τώρα αναλαμβάνει».

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου