Ειδήσεις

Βγήκαν τα μαχαίρια – Ολοι εναντίον όλων με φόντο τη συμφωνία

Σε σφοδρή πολιτική σύγκρουση, όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και μεταξύ άλλοτε «φίλων» και συνοδοιπόρων, οδηγεί η υπόθεση της συμφωνίας για τη Μακεδονία.
Η συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τους τόνους και είναι έτοιμη να καταθέσει ακόμη και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή κατά του Πάνου Καμμένου προσωπικά.
Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένει πολιτικά οφέλη, μιας και οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα εμφανιστούν συμπαγείς, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα συσπειρώσουν το σύνολο της αντιπολίτευσης ενάντια στην κυβέρνηση. Και ουσιαστικά η ψήφος εμπιστοσύνης θα «φωτογραφίζει» και την ψήφο για την κύρωση της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Μέχρι την Παρασκευή, πάντως, το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στα ύψη, αφού οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή, στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα είναι έντονες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει εγκαταλειφθεί η συζήτηση για το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο και οι βουλευτές συγκρούονται για τον Σκοπιανό ενώ ακούγονται καταγγελίες για προδοσία, ξεπούλημα κ.λπ.
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει βρεθεί και ο Προκόπης Παυλόπουλος στον οποίο η ΝΔ χρεώνει επί της ουσίας σύμπλευση με την κυβέρνηση και εμμέσως του ζητά να παραιτηθεί για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Στη μάχη μπήκε και ο Αντώνης Σαμαρά ο οποίος πέραν του χαρακτηρισμού «ταπεινωτικός» για τον συμβιβασμό, επιτέθηκε στον Πρ. Παυλόπουλο, άλλοτε συνάδελφο στην κυβέρνηση Καραμανλή.
«Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου», είπε ο Αντώνης Σαμαράς βάζοντας φωτιά στο Προεδρικό Μέγαρο. Κύκλοι του Προέδρου απάντησαν: «Όποιος δεν έχει κοντή μνήμη ξέρει ποιος έβαλε «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα», υπενθυμίζοντας προφανώς το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή.

Επίθεση σε Σαμαρά

« Ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ. Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου. Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη», ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στον πρώην πρωθυπουργό.
«Πυρά» εναντίον του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών για τις αναφορές του πρώην προέδρου της ΝΔ στον Ανδρέα Παπανδρέου, σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Ο αμετανόητος κ. Σαμαράς ας αφήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου σε όσους τον αγάπησαν και τον πίστεψαν – δεν χρειαζόμαστε βοήθεια στην ερμηνεία του» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ, συμπληρώνοντας ότι: «ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβαζε το διεθνές γίγνεσθαι όσο λίγοι».
«Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, που οδήγησε στην επιδίωξη ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και αποτέλεσε πυξίδα για την ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003, είναι πολιτικές κινήσεις που δεν μπορεί να αναλύσει ο κ. Σαμαράς – στερείται των κατάλληλων ερμηνευτικών εργαλείων» προσθέτει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Καταλήγοντας, το ΚΙΔΗΣΟ υπογραμμίζει πως θα πρέπει ο κ. Σαμαράς, να μείνει σε ό,τι γνωρίζει: «Στις άκυρες θεωρίες συνωμοσίας και το διχασμό των Ελλήνων σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα».

Κόντρα για τη συμφωνία

Εντονη ήταν η αντιπαράθεση και μεταξύ Δ. Τζανακόπουλου και Μ. Σπυράκη.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, επανέλαβε το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, προτού υπογραφεί, λέγοντας: «Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις». Απάντηση από την πλευρά της κυβέρνηση έδωσε και πάλι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Στις 15 Μαΐου ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει “απαράβατη προϋπόθεση” την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ “πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας” προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση. Τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κ. Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απολέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης. Είναι προφανές ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου