Ο τουρκικός Τύπος μιλάει για στοχοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από τους Έλληνες πολιτικούς λόγω εκλογών. Από τη μία γράφει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς βάζει στο στόχαστρο» και από την άλλη: «Η Ντόρα Μπακογιάννη τούς εκφοβίζει και τους απειλεί».
Την ανθελληνική «παντιέρα», σήκωσαν ξανά μετά από καιρό, κυρίως εθνικιστικές εφημερίδες και ΜΜΕ στην Τουρκία. Αλλά επισήμως -ακόμη τουλάχιστον- δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση στις δηλώσεις Μητσοτάκη.
Η Γενί Ακίτ υποστηρίζει ότι «οι πολιτικοί στην Ελλάδα ενόψει εκλογών απαιτούν ψήφους από τους Τούρκους με απειλές» και επικαλείται δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, πως «αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα».
Αντίστοιχα, η Χουριέτ υποστηρίζει ότι «ο Μητσοτάκης βάζει στο στόχαστρο τους Τούρκους υποψηφίους, προκειμένου να πάρει τις ψήφους των Ελλήνων».
Μεγάλο θέμα η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα
Όμως το μεγάλο θέμα ήταν η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα, όπου εμφανίστηκε ένας διαφορετικός Ερντογάν: Φιλειρηνιστής και με το διάλογο συνεχώς στα… χείλη του και με ελάχιστες αιχμές για τρίτους.
Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, επανάφερε τη ρητορική περί «θαλάσσιας ειρήνης» για το Αιγαίο και όταν ρωτήθηκε ειδικά για το αν υπάρξει ένας καινούριος οδικός χάρτης είπε ότι είναι σαφής πως είναι η ειρήνη.
Ούτε Μητσοτάκης γιοκ, ούτε απέκλεισε συνάντηση και επαφές, ούτε έβαλε όρους περί αποστρατικοποίησης, όταν ρωτήθηκε ειδικά αν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος με την Ελλάδα.
Επίσης, άφησε αιχμές ανοιχτά και κατά των ΗΠΑ για τα εξοπλιστικά: Όσοι επιδίδονται σε επιπόλαιες εξοπλιστικές δραστηριότητες, χαλώντας τις ισορροπίες στο νησί και στην περιοχή, θα πρέπει να υπολογίσουν προσεκτικά τους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι προσπάθειες, είπε.
Ήταν οι δύο μόνες αιχμές, που θύμισαν τον γνωστό Ερντογάν, με τις προειδοποιήσεις, την πιο σκληρή γλώσσα κλπ.
Στο ζήτημα του Κυπριακού, ωστόσο, ήταν πιο αιχμηρός και έβαλε μάλιστα έναν καινούριο όρο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Και αυτός είναι: Να αναγνωριστεί ως κράτος το ψευδοκράτος, που σημαίνει ότι πήγε στο νησί πράγματι για να ανακοινώσει νέα μεθόδευση αναγνώρισης του παράνομου μορφώματος, που μόνο η Τουρκία ονομάζει «ΤΔΒΚ».
Το μόνο που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν ότι άφησε αιχμές κατά τρίτων: Για όσους σαμποτάρουν την ειρήνη, είπε, η Τουρκία θα αλλάξει γραμμή…
Πηγή ethnos.gr