Τι αναφέρουν οι πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας
Εκτενή ενηµέρωση για τον ρόλο των δύο µουσουλµάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Χουσεΐν Ζεϊµπέκ της Ξάνθης και του Οζγκιούρ Φερχάτ της Ροδόπης, παρείχαν οι υπηρεσίες ασφαλείας πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», πέραν των άµεσων σχέσεών τους µε το τουρκικό προξενείο της Κοµοτηνής και τον ψευδοµουφτή της περιοχής, λογίζεται ότι περιλαµβάνονται επαφές τους µε αξιωµατούχους της Αγκυρας το διάστηµα πριν από τη συντονισµένη προώθηση εκατοντάδων χιλιάδων λαθροµεταναστών στα σύνορα του Εβρου από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή, τον Μάρτιο του 2020, όπως επίσης και µε διπλωµατικό υπάλληλο που συνελήφθη, προφυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε πρώτο βαθµό για κατασκοπεία υπέρ της γείτονος.
Συνεργασία
Συγκεκριµένα, φαίνεται ότι συνεργάζονταν µε τον γενικό γραµµατέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, Μπαϊράν Σαµπαϊντίµ, ο οποίος συνελήφθη µε τον συνεργό του το φθινόπωρο του 2020 για διαβίβαση κρατικών απορρήτων και καταδικάστηκαν επί τούτου έναν χρόνο αργότερα. Τότε, τον ∆εκέµβριο του 2021, το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννοµου βίου», διάταξη η οποία είχε εισαχθεί το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα και καταργήθηκε επί Ν.∆. λίγο αργότερα, επιβάλλοντάς τους µέτριες ποινές, 5ετούς και 4ετούς κάθειρξης.
Ο Σαµπαϊντίµ κατάγεται από τον Ιασµο, από όπου µετατέθηκε πριν από µερικά χρόνια στη Ρόδο ως διερµηνέας του πρόξενου Ατίφ Σερκιέρογλου, και για αρκετά χρόνια ενεργούσε ως «σύνδεσµος» του προξενείου στις γειτονικές κοινότητες του Ιασµου (Σάλπη, Αµβροσία, Σώστη κ.τ.λ.). Κατά τις ίδιες πηγές, ταξίδευε συχνά στην Τουρκία µε τον Φερχάτ, µε τον οποίο συνδέονται και οικογενειακά. «Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πια τι ακριβώς έχει συµβεί τις τελευταίες εβδοµάδες µε τους δύο βουλευτές του, οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούµενη εκλογική διαδικασία µε την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού προξενείου», περιορίστηκε να δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης (ΕΡΤ) αφού το θέµα, ειδικά στις περιπτώσεις του 55χρονου φαρµακοποιού Χουσεΐν Ζεϊµπέκ και του 38χρονου οδοντιάτρου Οζγκιούρ Φερχάτ, έχει βαθύτερες ρίζες.
Ο Ζεϊµπέκ, βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, θεωρείται γνήσιος εκφραστής της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας, πρωτοστατώντας σε εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και διεθνώς, για την «τουρκική µειονότητα», την «τουρκική παιδεία του µουσουλµανικού πληθυσµού της Θράκης» και την ενίσχυση της θρησκευτικής τους ταυτότητας.
Ποσοστά
Ο δε Φερχάτ κατάγεται από πολύ γνωστή οικογένεια της Θράκης. Η αδελφή του, επίσης οδοντίατρος, είναι αντιδήµαρχος στον Ιασµο και ο πατέρας του, αριστερών καταβολών και παλαιός υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί ανάλογους δεσµούς µε το τουρκικό προξενείο. Κατά τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στη Θράκη, η ξαφνική αγάπη των πολιτών στο πρόσωπο του Οζγκιούρ εγείρει πολλούς προβληµατισµούς.
Ανάλογους δηµιουργεί και το γενικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, όπου τον Σεπτέµβριο του 2015 κυριάρχησε µε 39,35%, το 2019 έπεσε στο 27,17% και το 2023 επέστρεψε στην κορυφή, µε 33,8%. ∆ηλαδή, ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 10 µονάδες στη ∆υτική Θράκη και ως αντιπολίτευση κέρδισε 6 όταν στην Επικράτεια «εξανεµίστηκε» στο 20,07%. Τα ως άνω στοιχεία δεν διακινούνται από πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά από στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, όπως την Ελένη Λαφτσή και τον Θανάση Καλογιαντσίδη, που κάνουν ευθέως λόγο για «κατευθυνόµενες ψήφους».
Από το 1980
Τα ζητήµατα µε τους µειονοτικούς βουλευτές χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980. Ο γιατρός Αχµέτ Σαδίκ είχε εκλεγεί, τον Ιούνιο του ’89, µε 22.216 ψήφους και στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 1990, µε 28.811 ψήφους µε τον συνδυασµό «Εµπιστοσύνη» Κοµοτηνής (σ.σ.: ∆εν υπήρχε το όριο εισόδου 3%). Ο δε ιµάµης Αχµέτ Φαΐκογλου εξελέγη µε τον συνδυασµό «Πεπρωµένο» της Ξάνθης. Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές στήριζαν σε κρίσιµες ψηφοφορίες την κυβερνητική πλειοψηφία, ήταν όµως µε την παρουσία και τη δράση τους εξαιρετικά προκλητικοί, αναφερόµενοι στην «τουρκική» µειονότητα της Θράκης, προκαλώντας συνεχώς επεισόδια.
Αρεστοί του περιβάλλοντος του ψευδοµουφτή Μεχµέτ Εµίν Αγά φέρεται να διατηρούσαν απευθείας γραµµή µε την Αγκυρα και κυριολεκτικά καταδυνάστευαν, ως κράτος εν κράτει, τη µειονότητα. Ο θάνατος του Σαδίκ σε τροχαίο τον Ιούλιο του ’95 παραµένει αδιευκρίνιστος. Μετά από αυτόν, και άλλοι βουλευτές, όπως οι Γκαλήπ Γκαλήπ, Μεχµέτ Αχµέτ και Μουσταφά Μουσταφά, σχετίζονταν άµεσα µε το προξενείο, ωστόσο η δράση και η φρασεολογία τους ήταν λιγότερο εµπρηστική, σε αντίθεση µε τα όσα τείνουν να επαναληφθούν σήµερα.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Ιουνίου 2023.
Πηγή parapolitika.gr