Ειδήσεις

Γιάννης Παράσχης (ΣΕΤΕ): Συγκρατημένα αισιόδοξος για νέα ρεκορ στον τουρισμό το 2024 – Αιχμές για το τέλος παρεπιδημούντων

Την συγκρατημένη αισιοδοξία του για μια ακόμη καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό εξέφρασε πριν από λίγο, μιλώντας στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ο Πρόεδρος του κ. Γιάννης Παράσχης, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεσή του στις προτάσεις μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων, επικαλούμενος τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του τρέχοντος έτους, σημείωσε ότι είναι μια χρονιά που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων για τον τουρισμό μας.

Βέβαια, συμπλήρωσε η εικόνα αυτή δεν αφορά εξίσου όλες τις τουριστικές δραστηριότητες και όλες τις περιφέρειες, όμως σύμφωνα με τον ίδιο:

Οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση +12,4% στο πεντάμηνο (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών +16,4% και Περιφερειακά αεροδρόμια +9,5%),
Ο προγραμματισμός θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά +8,2% για το σύνολο του έτους,
Ο οδικός τουρισμός εμφανίζει αύξηση το πρώτο πεντάμηνο κατά +11% περίπου,
Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) στο Α’ τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 3%.
Η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο οποίος έδωσε και μια εικόνα για τα επιτεύγματα του τουρισμού, ο οποίος όπως υπογράμμισε συνεισέφερε άμεσα και έμμεσα κατά 30% στο ΑΕΠ της χώρας.

Ειδικότερα ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι:

Την περίοδο 2019-2023 ο εισερχόμενος τουρισμός σε όρους αφίξεων με 36.1 εκατ. κατάγραψε αύξηση κατά +6,1% σε σχέση με τα 34 εκατ. του 2019.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά +13,3% από 18,2 δισ. ευρώ το 2019 σε 20,6 δισ. το 2023.
Οι επενδύσεις ύψους 5,1 δις ευρώ είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2019 (2,7 δισ.).
Η άμεση επίπτωση του κλάδου στην ελληνική οικονομία το 2023 ήταν -σε τρέχουσες τιμές- 28,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13,0% του εγχώριου ΑΕΠ.
Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό και την έμμεση συνεισφορά του κλάδου μέσω πολλαπλασιαστών, τότε το ποσοστό αυτό φτάνει στο 30% του ΑΕΠ.
Και τέλος, Στην αγορά εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2023: ο τουρισμός αφορά άμεσα στο 16,4% της απασχόλησης, ενώ οι άμεσες και έμμεσες θέσεις αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου των θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας.
Το στοιχεία αυτά αναδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την συμβολή του τουριστικού κλάδου στην εθνική οικονομία, τόνισε ο κ. Παράσχης.

Αναφερόμενος στην στρατηγική του ΣΕΤΕ επανέλαβε τις πέντε κεντρικές προτεραιότητες με ορίζοντα το 2030:

Τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα,
Το ζήτημα των υποδομών,
Την διαχείριση των προορισμών,
Την αγορά εργασίας,
και φυσικά την βιωσιμότητα.
Αντιδράσεις για το τέλος παρεπιδημούντων
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΕΤΕ τόσο στην επιβολή του τέλους για την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση-όσο και στις «συζητήσεις από εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων η άλλων επιβαρύνσεων επί του τζίρου των ξενοδοχείων, με τη δικαιολογία της επιβάρυνσης των προορισμών από τον τουρισμό».

Είναι προφανές τόνισε ότι για την αδυναμία των υποδομών και την έλλειψη ουσιαστικής διαχείρισης των προορισμών είναι εκτός λογικής να επιβαρυνθεί και πάλι μία και μόνο οικονομική δραστηριότητα, της οποίας μάλιστα τα οφέλη διαχέονται σε όλη την οικονομία και κοινωνία.

Αντίθετα, είπε, η θέση μας είναι ότι φόροι και τέλη από τον τουρισμό πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που έχουν σχέση με το τουρισμό για την βελτίωση της λειτουργίας και της ζωής κατοίκων και επισκεπτών των περιοχών από τις οποίες εισπράττονται.

Ελλιπείς υποδομές
Είναι σαφές συμπλήρωσε ότι οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030. Έχει ήδη γίνει μια σημαντική προεργασία από τον ΣΕΤΕ και το Ινστιτούτο μας σε επίπεδο χαρτογράφησης και καταγραφής προτάσεων – που εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια της χώρας – εκ των οποίων το 50% αναφέρεται σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας.

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία την οποία οφείλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση για να αποφύγουμε μια ασύμμετρη και κατ’ επέκταση μη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών ροών, των σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και των απαραίτητων υποδομών.

Προϋπόθεση βέβαια για την επάρκεια των υποδομών με όρους ρεαλιστικής και βιώσιμης ανάπτυξης είναι η διεύρυνση της γεωγραφικής και χρονικής κατανομής της τουριστικής δραστηριότητας πέραν των 5 περιφερειών και των 5 μηνών. Για να συμβεί όμως αυτό θα χρειαστούν στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικές μορφές τουρισμού και τις αντίστοιχες υποδομές, υπογράμμισε ο κ. Παράσχης.

Metron Sustainable Tourism by SETE
Τέλος ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ την ΜΕΤRΟΝ Sustainable Tourism by SETE, για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων στην αειφορία. Την ονομάσαμε Metron γιατί μέτρον σημαίνει, μέτρηση, αναλογία αλλά και κανόνας Γιατί βιωσιμότητα χωρίς μέτρο, χωρίς κανόνες, δεν μπορεί να υπάρξει, εξήγησε ο κ. Παράσχης.

Σκοπός μας, συμπλήρωσε, είναι η δέσμευση και η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία. Όπως ανέφερε «Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης, ελέγχου, εκπαίδευσης, συμμόρφωσης, αυτοδέσμευσης και στοχοθέτησης, επαναξιολόγησης, και πιστοποίησης …των επιχειρήσεων.

Με την εντατική δουλειά των συνεργατών μας στον ΣΕΤΕ, το ΙΝΣΕΤΕ και τη Marketing Greece και την συνδρομή εξειδικευμένων συμβούλων σε προγράμματα sustainability στον τομέα του τουρισμού δημιουργούμε την μεθοδολογία και τα απαραίτητα εργαλεία.Ξεκινάμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 με την πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένες επιχειρήσεις πριν το rollout του προγράμματος στην βάση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στόχο – αρχικά – τη μέτρηση πέντε βασικών δεικτών:

Κατανάλωση Ενέργειας,
Κατανάλωση Νερού,
Παραγωγή και Διαχείριση Αποβλήτων,
Εργασιακά Θέματα,
Κοινωνικό Αποτύπωμα.
Θα αφορούν τους κλάδους:

Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις,
Εναέριες Μεταφορές,
Θαλάσσιες Μεταφορές,
Χερσαίες Μεταφορές,
Τουριστικά Γραφεία.
«Και βέβαια είμαστε σε συζήτηση με το Υπουργείο Τουρισμού και το ΞΕΕ, για την μεγιστοποίηση συνεργιών προς όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων», κατέληξε.

Πηγή ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου