Τοπικές Ειδήσεις

Oι προτεραιότητες του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Ρόδου «Κολοσσός 2047»

Στις κύριες προτεραιότητες του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Ρόδου «Κολοσσός 2047» αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο πρόεδρος κ. Βάιος Καλοπήτας και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Υψηλάντης. Τόνισαν ότι η εξωστρέφεια αποτελεί την κύρια φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού.
«H Ρόδος είναι ένας τόπος με απέραντες δυνατότητες και μοναδική κληρονομιά. Ως αναπτυξιακός οργανισμός και φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης, μπροστά μας έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα δήμο που ανθίζει, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία και την ιστορική του αίγλη με την ανάπτυξη του αύριο. Ο αναπτυξιακός οργανισμός δεν μπορεί να περιορίζεται σε τέσσερις τείχους. Στόχος μας είναι να επενδύσουμε στην αλληλεπίδραση με την κοινωνία και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της με εξωστρέφεια», είπε ο κ. Καλοπήτας και συμπλήρωσε ότι: «Ο δήμος μας έχει ανάγκη από συντονισμένη ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να λειτουργήσουμε ως ο καταλύτης προόδου των εμπλεκόμενων δομών και υπηρεσιών του δήμου μας. Να διακρίνουμε πού υπάρχουν ελλείψεις και με τα εργαλεία που μας δίνει η νομοθεσία να τις εκσυγχρονίσουμε».
Ο αναπτυξιακός οργανισμός έχει δημιουργήσει τον οδικό χάρτη ανάπτυξη του δήμου για την επόμενη πενταετία. Έχει προγραμματίσει τις εξής δράσεις σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Καλοπήτας:
1) Ετήσιο αναπτυξιακό συνέδριο κάθε χρόνο με θέμα «Το μέλλον της Ρόδου και προοπτικές». Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα αναλυθούν όλα τα αναπτυξιακά ζητήματα του τόπου, όπως η ενέργεια, τα απόβλητα, το περιβάλλον καθώς και οι προκλήσεις στον τομέα των μεταφορών.
2) Δημιουργία πρότασης και υλοποίησης θέσεων στάθμευσης περιμετρικά της πόλης της Ρόδου. Η πρόταση περιλαμβάνει την αξιοποίηση τουλάχιστον 10 χώρων και τη δημιουργία τουλάχιστον 2000 θέσεων στάθμευσης.
3) Νέες συνεργασίες και προγραμματικές προτάσεις που θα ενισχύσουν το ρόλο του αναπτυξιακού οργανισμού του δήμου ως φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι νέες προγραμματικές συμβάσεις είναι οι ακόλουθες:
1. Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση της Πράξης: Προσθήκη Αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείου Κάσου
2. Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση της Πράξης: Τεχνική Βοήθεια στο Δήμο Ρόδου για την υποβολή πρότασης Χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων του Δήμου Ρόδου
3. Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση της Πράξης: Σύνταξη φακέλου υποβολής αίτησης ενεργειακής αναβάθμισης Ενυδρείου Ρόδου
4. Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση της Πράξης: Παροχή υπηρεσιών βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου μέσω συστήματος μεταφορών με ηλεκτροκίνητα οχήματα
«Η εξωστρέφεια χαρακτηρίζει την λειτουργία του αναπτυξιακού οργανισμού του Δήμου Ρόδου. Το 2020 η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που έδωσε στους δήμους τη δυνατότητα να συστήσουν νέα εργαλεία για την αύξηση της παραγωγικότητας του έργου τους. Το νόμο αυτό αξιοποίησε και ο δήμος Ρόδου ιδρύοντας την Κολοσσός 2047 Α.Ε. Από το 2021 και μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2024, έτρεξαν έξι προγραμματικές συμβάσεις. Τρεις ολοκληρώθηκαν και τρεις είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, υπό την παρούσα διοίκηση τέσσερις νέες προγραμματικές συμβάσεις είναι σε εξέλιξη», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Η καταγραφή
των ακινήτων
Η προγραμματική σύμβαση για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δήμου Ρόδου έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει, σύμφωνα με τον κ. Υψηλάντη, ο οποίος δήλωσε ότι προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2025, θα παραταθεί πιθανότατα όμως κατά ένα χρόνο.
«Η προγραμματική σύμβαση για την τακτοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου είναι από τις μεγαλύτερες από αυτές που τρέχει η Κολοσσός. Μας δόθηκε μία λίστα με 1125 ακίνητα. Από το τέλος Γενάρη ξεκίνησε πιο συστηματικά η προσπάθεια. Καθημερινά ανακαλύπτουμε τρομερές δυσκολίες. Η ακίνητη περιουσία του δήμου ήταν στα αζήτητα εδώ και πολλά χρόνια. Βλέπουμε πράγματα που δεν ξέρω πώς θα τα επιλύσουμε. Διαπιστώσαμε π.χ. ότι η πλειονότητα των σχολείων τυπικά δεν ανήκει στο δήμο Ρόδου. Κάποια είναι ακόμη εγγεγραμμένα στο ιταλικό Δημόσιο! Υπήρξε μία μακρόχρονη αβλεψία και αυτό μας δυσκολεύει αρκετά», δήλωσε ο κ. Υψηλάντης και πρόσθεσε ότι η ΕΤΑΔ δεν έχει προβεί στην μεταγραφή ακινήτων ακόμη και των εμβληματικότερων στο δήμο Ρόδου.
«Η ΕΤΑΔ πρέπει να πάρει τις αποφάσεις για να μεταγράψει τα ακίνητα αυτά στο Κτηματολόγιο στο Δήμο Ρόδου. Υπάρχον οκτώ εμβληματικά ακίνητα που όλοι ξέρουμε ότι είναι του Δήμου. Η Κοιλάδα Πεταλούδων, το Ακταίον, οι Πηγές Καλλιθέας, το Ξενοδοχείο Λίνδος, το Θέρμαι. Δύο από αυτά η Κοιλάδα και το Θέρμαι ανήκουν τυπικά στο Δήμο. Αυτοδίκαια ανήκουν όλα τα ακίνητα στο δήμο Ρόδου πρέπει όμως η ΕΤΑΔ να συνεδριάσει για να εγγραφούν όλα τα ακίνητα στον αρχικό ιδιοκτήτη στον ΕΟΤ και στη συνέχεια στο δήμο Ρόδου», είπε ο κ. Υψηλάντης και πρόσθεσε ότι:
«Ερευνώντας ένα ακίνητο από τη λίστα αυτή που και η ίδια λίστα πάσχει, ανακαλύπτουμε είναι σε 2-3 μερίδες. Άρα στην ουσία δεν κάνουμε έρευνα για μόνο ένα ακίνητο αλλά για δύο-τρία ταυτόχρονα. Και έχουμε ανακαλύψει μερίδες που δεν είναι στη λίστα που παραλάβαμε, αλλά στο κτηματολόγιο ανήκουν στο δήμο. Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη αλλά εξαιρετικά χρήσιμη δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τα καταφέρουμε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου