Τοπικές Ειδήσεις

Στον «αέρα» 600 ξεν/ληλοι στη Ρόδο μετά την πτώχευση του FTI

Στον «αέρα» βρίσκονται 600 ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ρόδο οι οποίοι εργάζονται σε δύο ξενοδοχεία του FTI, μετά τη χρεωκοπία του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το εργασιακό τους μέλλον καθώς επίσης για το τι θα γίνει με την καταβολή των μισθών τους. Ηδη υπάρχει έντονη φημολογία μετά το «κανόνι» ότι ο μισθός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου θα πρέπει να θεωρείται χαμένος, ενώ όπως επιβεβαίωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος που μπορεί να δώσει εγγυήσεις στους 600 εργαζόμενους των δύο ξενοδοχείων που λειτουργούσε στη Ρόδο ο FTI.
«Είμαστε σε επικοινωνία με την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου ώστε να δούμε πώς μπορούμε ως Εργατικό Κέντρο να στηρίξουμε τους 600 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στον “αέρα”. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μην χάσουν ούτε ένα μεροκάματο, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και να αμείβονται με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει», δήλωσε ο κ. Π. Εγγλέζος καθώς διαρρέονται φημολογίες πως οι υπάλληλοι θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας με πολύ χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που λαμβάνουν σήμερα. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο μισθό», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Όπως εξήγησε, το τοπίο σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπαλλήλους παραμένει θολό και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συνομιλητής που να μπορεί να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις για τους 600 υπαλλήλους στη Ρόδο που εξακολουθούν να πηγαίνουν στην εργασία τους, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει.
Μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων και το ενδεχόμενο να μην λάβουν αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσής τους, λόγω των όσων προβλέπει ο Πτωχευτικός Κώδικας στη χώρα μας που ορίζει με βάση την μνημονιακή συνθήκη για τις πτωχεύσεις πως οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται μετά τις τράπεζες σε ό,τι αφορά στους μόνιμους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι που αποτελούν και την πλειονότητα βρίσκονται σε πιο επισφαλή θέση διότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της τουριστικής σεζόν, οπότε ακόμη δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να λάβουν επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο, είχε αναλάβει τον οργανισμό ως εγγυητής το αμερικανικό fund Certares, οπότε επικράτησε η αίσθηση πως θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά ζητήματα που συνέχιζε να αντιμετωπίζει ο FTI.
Παρότι, όπως υποστηρίζει ο κ. Π. Εγγλέζος, έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν ως διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις από την πτώχευση του FTI αυτό δεν φαίνεται να ευσταθεί καθώς περίπου 2.000 εργαζόμενοι της εταιρείας που απασχολούνται σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν καμία ενημέρωση για το εργασιακό τους μέλλον, ενώ παράλληλα επηρεάζονται έμμεσα και άλλοι κλάδοι, που είχαν συνεργασία με τον FTI.
Ο εκκαθαριστής της εταιρείας, που έχει ορίσει η γερμανική κυβέρνηση, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του FTI και διάφορους επενδυτές και μέχρι αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου FTI, μεταξύ αυτών και τα ξενοδοχεία Labranda. To αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για τα ξενοδοχεία είναι το αν θα κηρύξουν και αυτά πτώχευση, ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν κάτω από ένα άλλο σχήμα.
Η κατάσταση με τις 5 μισθωμένες ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας, εκ των οποίων δύο στη Ρόδο, που ο FTI έχει συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έχει ως εξής:
Οι ιδιοκτήτες των μονάδων σε Ρόδο και Κέρκυρα έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν μόνοι τους να λειτουργούν τα ξενοδοχεία τους και βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα. Οι δύο πλευρές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα.
Τα ξενοδοχεία για φέτος, προφανώς και μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, αφού δέχονται πελατεία όχι μόνο από το FTI, αλλά και άλλους tour operator.
Υπενθυμίζεται ότι, ο οργανισμός FTI γνωστοποίησε ότι «υποβάλλει αίτηση αφερεγγυότητας τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024. Άλλες εταιρείες του Ομίλου θα καταθέσουν επίσης αίτηση αφερεγγυότητας τις επόμενες ημέρες. Έχει δημιουργηθεί μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για άμεση επαφή και ένας ιστότοπος με συχνές ερωτήσεις για όλους τους πελάτες της ομάδας ταξιδιωτικών πρακτόρων».
H FTI Touristik GmbH, η μητρική εταιρεία του FTI GROUP, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.
Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.
Το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά την χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου