Ειδήσεις

Χαλαρή βόλτα Σαμαρά -Τζινγπίνγκ στο κάστρο των Ιπποτών

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας- Ελλάδας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο κάστρο των Ιπποτών στο νησί της Ρόδου, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

«Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία φυσική φιλία και φυσικά πολύ στενά συναισθήματα μεταξύ τους. Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα» τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της ασιατικής χώρας, χαρακτηρίζοντας άριστες τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

Ο πολιτισμός και οι αξίες των δύο χωρών είναι ακρογωνιαίοι λίθοι που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα της σημερινής παγκόσμιας συγκυρίας, ίσως θα είχαν αποφευχθεί εάν επικρατούσαν οι αρχές και οι αξίες των πολιτισμών μας, της Δικαιοσύνης, του Μέτρου, της Αρμονίας και του Αλτρουισμού».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις δυνατότητες που δίνει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας για την παροχή χρήσιμων υπηρεσιών υποστήριξης, συντήρησης και επισκευών και στα κινεζικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή. Εξήγησε ο πρωθυπουργός: «Παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές ανεφοδιασμού, συντηρήσεων και επισκευών για τις μονάδες Ναυτικού της δικής σας χώρας. Υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία, παραδείγματος χάρη, κοινές περιπολίες των πολεμικών πλοίων. Και ένα άλλο παράδειγμα, στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας, όπου τα συμφέροντα των δύο λαών μας ταυτίζονται».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στη βαθειά φιλία μεταξύ των λαών Ελλάδας και Κίνας και επισήμανε ότι η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας. «Και θέλω να σας πω» είπε ο κ. Σαμαράς «ότι πιστεύω βαθειά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς, όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο».

Εκφράζουμε τη βαθειά μας εκτίμηση προς την Κίνα και τον λαό της κατέληξε ο κ. Σαμαράς, γιατί σε πραγματικά δύσκολες ώρες, όπως ήταν η τελευταία κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, έδειξε η κινεζική ηγεσία φιλία, υπευθυνότητα και υποστήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και αυτό είναι άλλη μία υπεύθυνη απόδειξη του εποικοδομητικού ρόλου της Κίνας στο παγκόσμιο σύστημα -εκτός από τη φιλία μας- και για σταθερότητα και για ειρήνη.

Μετά την συνάντηση στο Κάστρο των Ιπποτών ο Πρόεδρος της Κίνας ξεναγήθηκε από τον πρωθυπουργό στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Αιγαίου που βρίσκεται στην οδό Ιπποτών, ενώ κατά την έξοδό του επευφημήθηκε από ομάδα Κινέζων που βρίσκονται και εργάζονται στη Ρόδο.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κίνας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συζήτησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, κυρίως στον τουρισμό.

«Εδώ στη Ρόδο παίρνετε μια εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Η Ρόδος είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ενός τομέα που μπορούμε να συνεργαστούμε. Και εγώ προσωπικά του δίνω πολύ σημασία γιατί είναι ένας τομέας ανταλλαγής των ανθρώπων των δύο χωρών μας. Μια ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τη ζωή του άλλου και να περάσει όμορφα τις διακοπές του» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας.

«Θέλω να πω ότι εγώ προσωπικά θέλω πολύ να γίνω εθελοντής για να προβάλω τον τουρισμό της Ελλάδας στην Κίνα. Θέλω πολύ να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία και τον χρόνο μου εδώ στη Ρόδο για να απολαύσω τον τουρισμό σας» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας ο οποίος θα αναχωρήσει για τη Βραζιλία αύριο το πρωί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου